HN/ Akos Cseplo
StoryEditor

V sude s kyselinou rozpustili telo, našli sa len plomby. Lipšic otvoril starší prípad

07.09.2021, 13:30
Autor:
TASRTASRklkl
Odsúdený Miroslav Vlček by mal stáť pred súdom za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic dnes na brífingu oznámil, že požiadal o znovu otvorenie prípadu, v ktorom bol odsúdený Miroslav Vlček. 

V  prípade ešte z roku 2016 bol odsúdený na 12 rokov za pozbavenie osobnej slobody svojej vtedajšej manželky Andrey Vlčekovej. Tej sa mal vyhrážať a uniesť ju. 

Podľa Lipšica sa však v kauze objavili nové dôkazy a Vlček by mal stáť pred súdom za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Vyšetrovateľ totiž našiel pozostatky nezvestnej. Ako uviedol Lipšic, v objekte vo Veľkých Ripňanoch našli plastový sud. Expertízne šetrenie následne dokázalo, že v ňom bolo v kyseline rozpustené telo nezvestnej. 

Identifikovať sa ju podarilo na základe zubných plomb, ktoré v sude našli. 

„S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou môžeme konštatovať, že v tomto sude boli rozpustené telesné pozostatky poškodenej,“ povedal Lipšic s tým, že skutok, ktorý bol v minulosti kvalifikovaný ako zločin pozbavenia osobnej slobody, je po tomto náleze potrebné právne prekvalifikovať. 

V tejto súvislosti podal v pondelok na Okresný súd v Trnave návrh na obnovenie konania. „Aj rodina poškodenej má právo vedieť, čo sa s ňou v roku 2016 stalo. Pevne verím, že v tejto veci bude na konci dňa spravodlivo rozhodnuté a osoba, ktorá je v súčasnosti podozrivá zo spáchania tohto skutku, sa bude zodpovedať za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ktorej sa mala dopustiť na svojej bývalej manželke,“ podotkol.

Sud s objemom 220 litrov objavili pri prehliadke skladu vo Veľkých Ripňanoch. „Zo zaistených stôp z tohto suda, ktorý obsahoval kyselinu sírovú, sa podarilo zaistiť stopy, ktoré pripomínali fotokompozity, ktoré sú využívané ako biele plomby,“ doplnil Lipšic.

Znalecké skúmanie podľa neho potvrdilo, že išlo o zubné výplne, ktoré mali byť zo zubov uvoľnené chemickou deštrukciou. Nájdené stopy porovnali tiež s údajmi zo zdravotnej dokumentácie Andrey Vlčekovej.

"Porovnaním a analýzou údajov z tejto zdravotnej dokumentácie poškodenej je možné konštatovať zhodu pri všetkých predložených stopách, ktoré boli vyhodnotené ako zubné výplne," spresnil s tým, že znalecký posudok kriminalistického a expertízneho ústavu je veľmi rozsiahly a obsahuje aj grafickú časť.

Lipšic poďakoval vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorý viedol prehliadku priestorov, tiež operatívnym pracovníkom, kriminalistickým technikom a znalcom.

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:51