StoryEditor

„Ak je niekto Žid a je to pravda, tak je to pravda.“ Uhrík háji rasistické vyjadrenia kolegu z ĽS NS

13.01.2017, 15:20
Autor:
slmslmchocho
Uhrík sa vyjadril, že nevie o zákaze kritizovať osobnosti preto, že sú Židia alebo Cigáni.

Ľudovítovi Štúrovi by z konania prezidenta Andreja Kisku prišlo zle. Tvrdí to podpredseda ĽS NS a poslanec Milan Uhrík pre HN v reakcii na rasistické vyjadrenia jeho straníckeho kolegu.

Uhrík sa vyjadril, že nevie o zákaze kritizovať osobnosti preto, že sú „Židia alebo Cigáni“. Poslanec za ĽS NS Stanislav Mizík totiž rozvíril hladinu a pohoršil časť slovenskej verejnosti rasistickými vyjadreniami na adresu niektorých osobností, ktoré Kiska ocenil. Prekáža mu napríklad židovský pôvod niektorých z nich. „Ak je niekto Žid a je to pravda, tak je to jednoducho pravda," tvrdí na margo toho podpredseda ĽS NS.

„Ak sú ocenené osobnosti naozaj bývalí nominanti ŠTB alebo presadzujú zhubnú a protinárodnú multikulti ideológiu, tak jednoducho musia počítať s tým, že v očiach slušných národne zmýšľajúcich Slovákov nebudú mať žiadne sympatie,“ reaguje Uhrík.

Výbor Mizíkove vyjadrenia riešiť nebude

Podpredsedu takzvaných kotlebovcov viac zaujíma, prečo Kiska ocenil „takýchto liberálnych extrémistov.“ „A to dokonca rádom nesúcim meno Ľudovíta Štúra. Keby bol Ľudovít Štúr žil dnes, tak by mu z konania Andreja Kisku prišlo zle,“ dodal Uhrík s tým, že prezident by v súčasnosti označil Štúra za extrémistu.

Mandátový a imunitný výbor parlamentu sa výrokmi poslanca Mizíka zaoberať nebude, keďže môže začať disciplinárne konanie iba kvôli výrokom, ktoré zazneli v parlamente. Pre HN to tvrdí šéf tohto výboru a poslanec za Smer-SD Richard Raši.

"To, že aj na generálnu prokuratúru bol podaný podnet a že sa bude zaoberať výrokom poslanca Mizíka, je zaujímavé, ale osobne som skeptický, či v tomto konkrétnom prípade by sa podarilo preukázať všetky znaky skutkovej podstaty podnecovania alebo hanobenia," tvrdí pre HN expert Globsec Policy Institute na extrémizmus a bývalý národný koordinátor protiextrémistických politík na ministerstve vnútra Daniel Milo.

Očakávať, že všetky takéto výroky by mali byť trestnoprávne postihnuteľné nemusí byť podľa Mila úplne správne. "Často má oveľa väčší dopad verejné odsúdenie zo strany politických, morálnych, kultúrnych či športových autorít," dodal.

Blahová sa chce obrátiť na generálneho prokurátora

Poslankyňa SaS Natália Blahová zvažuje "požiadať generálneho prokurátora, aby riešil to, či ĽS NS naozaj spĺňa štatút strany a či svojimi výrokmi poslanci nedemonštrujú to, že strana nie je v súlade s ústavou." Plánuje napísať generálnemu prokurátorovi, aby podal podnet na Najvyšší súd kvôli prevereniu toho, či táto politická strana je v súlade s ústavou. 

​Mizík skritizoval vyznamenania pre Ivana Kamenca, ktorý podľa slov poslanca ĽS NS "sám v rozhovore priznal, že je Žid", "Eve Mosnákovej - Židovke", Michalovi Kaščákovi, organizátorovi podľa Mizíka "zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkarstvo", a tiež "českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi a Michalovi Kocábovi - slniečkarovi, ochrancovi cigánov, moslimov". Poslanec má problém aj s vyznamenaním in memoriam pre Danielu Šilanovú, "fanatičku do cigánskych zvykov".

Facebook

​Prezident Kiska v pondelok 9. januára udelil ocenenia 20 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Niektoré z osobností boli ocenené aj Radom Ľudovíta Štúra I. či II. triedy, o ktorom hovoril Uhrík.

Nezaostáva ani samotný Kotleba

Podobným spôsobom sa v minulosti prezentoval aj šéf ĽS NS a poslanec Marian Kotleba, ktorý hovoril v parlamente o neslovanskom vzhľade niektorých ľudí.

Kotleba si rasistické narážky neodpustil vo štvrtok 27. októbra počas rokovania o návrhu zákona, ktorý by prikazoval mimovládnym organizáciám priamo či nepriamo napojeným na financovanie zo zahraničia povinnosť registrovať sa do novovytvoreného Registra zahraničných agentov. Zákon navrhli Kotleba a jeho poslanci - Milan Uhrík, Rastislav Schlosár a Martin Beluský.

„Zo všetkých tých zvláštnych tvárí, ktorých spája nielen výrazný protislovenský postoj, ale aj veľmi zaujímavý fyzický, neslovanský vzhľad, spomeniem tri mená ... Mesežnikov, Samson a Gál,“ povedal Kotleba.

O Grigorijovi Mesežnikovovi, Ivovi Samsonovi a Fedorovi Gálovi je verejne známe, že majú židovský pôvod. Samotný zákon v hlasovaní neprešiel.

Citovaný Kotlebov výrok je vo videu od času 3:50:

01 - Modified: 2022-03-11 19:18:08 - Feat.: - Title: Rasizmus na slovenskej hranici. Ukrajinských Rómov nechali čakať niekoľko dní 02 - Modified: 2022-03-05 07:59:23 - Feat.: - Title: Univerzity im bombardujú. Zahraniční študenti z Ukrajiny čakajú na hraniciach aj dni 03 - Modified: 2022-03-01 14:50:28 - Feat.: - Title: Strápňujú celé Slovensko. Extrémisti počas vojny na Ukrajine prerazili najhlbšie dno hanby 04 - Modified: 2022-02-01 11:33:19 - Feat.: - Title: Whoopi Goldbergová vyvolala vlnu pobúrenia. Holokaust nebol o rase, veď šlo o bielych, vyhlásila 05 - Modified: 2022-01-15 13:45:05 - Feat.: - Title: VIDEO Šok v Extralige: Rasistické poznámky vyvolali bitku. Mlátili sa hráči, aj usporiadatelia, zasahovať musela polícia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 23:51