Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík: Matovič opäť potvrdil, že musí skončiť. Ponúkame 19 poslancov za obmenu jedného kresla vo vláde

09.07.2022, 19:47
Autor:
TASRTASR

Minister školstva Branislav Gröhling zdôraznil, že ak nebude Matovič vo vláde, politická aj spoločenská situácia sa upokojí.

Minister financií a líder hnutia OĽANO Igor Matovič výrokmi o páde vlády či predčasných voľbách potvrdil opodstatnenosť požiadaviek na jeho odchod z funkcie. Konštatuje to strana SaS v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Ondrej Šprlák. Demisia štyroch ministrov z SaS podľa nej nebude znamenať ani pád vlády, ani predčasné voľby, a ani koniec koalície

"Každá riadna vláda musí mať dôveru parlamentu, teda aspoň 76 poslancov. My sme pripravení poskytnúť všetkých 19 poslancov pri obmene jedného postu vo vláde," priblížil predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

Situácia sa upokojí

Šéf rezortu školstva a podpredseda strany Branislav Gröhling povedal, že ak nebude Matovič vo vláde, politická aj spoločenská situácia sa upokojí. "Chápeme, že nie je jednoduché pozrieť sa pravde do očí a ľahšia cesta je obviňovať koaličného partnera z výmyslov a opakovane o ňom klamať," dodal.

Sulík skonštatoval, že ak nebudú mať koaličné strany OĽANO, Sme rodina a Za ľudí záujem o ďalšiu spoluprácu s SaS, môžu sa opätovne oprieť o podporu ĽSNS.

"Za SaS môžeme deklarovať požiadavku, že z novej koaličnej zmluvy musí tiež vyplynúť istota, že vládna koalícia s extrémistami nekšeftuje a ani nelaškuje," uviedol.

image

Je za tým niečo väčšie, tvrdí Matovič. Pripúšťa, že SaS môže povaliť aj tretiu vládu

Matovič hovorí o väčšej hre

Matovič v sobotu na sociálnej sieti pripustil, že SaS v septembri povalí vládu. Podľa neho je za tým vyššia hra. Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne Matoviča.

SaS tento týždeň vypovedala koaličnú zmluvu. Novú očakáva do konca augusta, chce ju prepracovať na základe aktuálnej politickej situácie. Žiada Matovičov odchod z vlády, čo OĽANO odmieta. SaS svoje požiadavky chce adresovať premiérovi budúci týždeň. Ak nedôjde k ich naplneniu, podajú jej ministri demisiu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:44