Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Očakávané následky energetickej krízy budú dramatické, mestá avizujú obavy

09.09.2022, 15:52
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo financií tento týždeň uviedlo, že vláda predloží komplexný balík opatrení na boj s vysokými cenami energií a ich stabilizáciu pre všetky zložky spoločnosti.

Očakávané následky energetickej a ekonomickej krízy budú dramatické a nezaobídu sa bez úsporných opatrení v prevádzkovom chode slovenských miest aj v mestských rozpočtoch. Upozorňuje na to Únia miest Slovenska s tým, že samosprávy sa za posledné roky opakovane nachádzajú v mimoriadne náročnej situácii.

"Naše členské mestá už dlhodobo avizujú obavy z toho, ako budú schopné pri súčasných a očakávaných cenách energií zabezpečiť energetický chod mesta tak, ako sú obyvatelia zvyknutí a ako si to bude vyžadovať aj prichádzajúca zimná vykurovacia sezóna," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

image

K poklesu priemyslu v poslednej dobe prispieva najmä energetika. Výrazný pokles zaznamenali potravinári

Mestá podľa jej slov hľadajú cestu, ako situáciu vyriešiť, aby sa obyvateľov dotkla čo najmenej a neprišli o svoje bezpečie či komfort. ÚMS, ako tvrdí, upozorňuje, že je potrebné sústrediť sa okrem akútnych riešení aj na tie systémové a strategické, v súvislosti s dlhodobou udržateľnosťou a energetickou sebestačnosťou. "Toto však  mestá bez pomoci štátu v legislatívnej oblasti a bez dôležitej finančnej podpory nedokážu realizovať," poznamenala.

ÚMS zároveň dlhodobo vyzýva členské mestá k spolupráci na projektoch a iniciatívach, ktorých cieľom je postupná, rozumná a efektívna energetická politika udržateľnosti a sebestačnosti. "Aktuálne sa sústredíme na intenzívnejšiu podporu a využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na tému komplexnej obnovy verejných budov v správe miest či na oblasť energetickej chudoby a opatrenia, ako môžu mestá pomôcť nájsť úspory pre zraniteľné skupiny obyvateľov," skonštatovala hovorkyňa únie.

image

Trápia vás vysoké ceny plynu a neviete, dokedy budú rásť? Tu je 10 rád z praxe, ako zaručene ušetriť

Za dôležité tiež považuje, že v nadväznosti na energetickú krízu ústredný krízový štáb zriadil pracovnú skupinu pre jej riešenie pod vedením ministerstva hospodárstva. ÚMS bude mať v pracovnej skupine svojho zástupcu, ktorý bude môcť problémy, potreby a návrhy miest prenášať priamo na jej rokovanie. "Plánujeme v najbližších dňoch detailnejšie zmapovať aktuálnu situáciu v mestách, ich plány a prípravy v oblasti energetiky v konkrétnejších krokoch," podotkla Piršelová.

ÚMS taktiež schválila na svojom tohtotýždňovom prezídiu vytvorenie samostatnej pracovnej skupiny zo zástupcov členských miest, ktorá bude pomáhať mestám v hľadaní riešení. Jej závery budú zároveň slúžiť ako relevantné podklady pri zastupovaní miest v práve štátom zriadených pracovných skupinách pre riešenie energetickej krízy.

image

Benzínové jazdenky porážajú diesele. Úspora s naftovým autom vás dnes vyjde drahšie

Ministerstvo financií tento týždeň uviedlo, že vláda predloží komplexný balík opatrení na boj s vysokými cenami energií a ich stabilizáciu pre všetky zložky spoločnosti. Rezort deklaruje, že je v odôvodnených prípadoch pripravený samosprávam pomôcť a že zástupcovia ministerstva primátorom a starostom už niekoľkokrát predstavili konkrétne plány a návrhy, ako by mohla daná pomoc vyzerať.

01 - Modified: 2022-09-09 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Kupujete byt v developerskom projekte? Na toto si dajte pozor, inak hrozí, že si priplatíte 02 - Modified: 2022-09-09 13:23:01 - Feat.: 1 - Title: Razantné zvyšovanie úrokov bude pokračovať, inej cesty niet, myslí si guvernér Národnej banky Slovenska 03 - Modified: 2022-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kouč osobných financií Ľuboš Vittek: Záleží hlavne na tom, aby sa ľudia o svoje peniaze zaujímali
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 04 - Modified: 2024-04-15 07:31:52 - Feat.: - Title: Inflácia na Slovensku je najnižšia od leta 2021, približuje sa k dvom percentám 05 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:10