Boris Kollár počas mimoriadnej 96. schôdze Národnej rady. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Mimoriadnu schôdzu k samosprávam podporujú viaceré strany. Na otvorenie môžu chýbať poslanci, vraví Kollár

19.07.2023, 10:26
Autor:
TASRTASR

Predseda parlamentu pripomenul, že predchádzajúci kabinet prisľúbil kompenzácie samosprávam, záväzok je platný a mala by to rešpektovať aj súčasná vláda odborníkov.

Viaceré strany podporia piatkovú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k dofinancovaniu samospráv. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa však schôdzu možno nepodarí otvoriť, keďže viacero poslancov nebude prítomných. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Presadiť chce uznesenie, ktorým by parlament zaviazal vládu situáciu vyriešiť.

"Je, bohužiaľ, veľmi veľa poslancov mimo republiky alebo majú neodkladné záležitosti. Ak sa nám podarí otvoriť schôdzu, bude to veľmi tesné. Je vysoko pravdepodobné, že sa neotvorí," uviedol Kollár. Podstatné podľa neho je, že sa o téme diskutuje. Skonštatoval, že predchádzajúci kabinet prisľúbil kompenzácie samosprávam, záväzok je platný a mala by to rešpektovať aj súčasná vláda odborníkov.

image

Mimoriadna schôdza stratila zmysel

Kollár však rešpektuje aj stanovisko premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý chce počkať do 15. augusta, aby vedel, ako je na tom štát finančne a či si môže dovoliť vyplatiť samosprávam celú kompenzáciu naraz, aby sa neohrozilo napríklad vyplácanie dôchodkov a iných sociálnych dávok. Mestá však podľa neho pomoc potrebujú a poslanci zo Sme rodina schôdzu podporia.

Kollár dodal, že s premiérom hovoril aj o možnej mimoriadnej schôdzi k situácii v zdravotníctve. Vláda sa mala dohodnúť, že v júli do parlamentu návrhy nepošle. V auguste by však mohla prijať tri zmeny aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Týkať by sa mohli dofinancovania samospráv, riešenia situácie s pediatrami a novely trestného zákona.

Piatkovú schôdzu k samosprávam podporia aj nezaradení poslanci z hnutia Republika. "Budeme hlasovať za dofinancovanie samospráv potrebnými 108 miliónmi eur. Tento výpadok vo financovaní samospráv bol spôsobený nekrytými výdavkami predchádzajúcich vlád a takisto aj zdražovaním energií," uviedlo hnutie. Dofinancovanie samospráv podporujú aj poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD.

image

Samosprávy žiadajú sto miliónov. Chceme sa vyhnúť hľadaniu peňazí na dôchodky, reaguje rezort financií

SaS rokovanie nepodporí, vidí za tým predvolebnú kampaň Smeru-SD bez riadnych riešení. Predseda strany Richard Sulík deklaroval, že SaS stojí na strane samospráv. Expremiér Eduard Heger (Demokrati) by mal podľa neho vysvetliť, prečo svoj prísľub o vyplatení financií samosprávam nedodržal.

Strana Za ľudí rovnako hovorí o predvolebnom divadle Smeru-SD. "Peniaze pre samosprávy vyčlenila ešte naša vláda a sú nachystané. Zároveň naša vláda samosprávam vyplatila aj stovky miliónov eur navyše k bežným príjmom, ktoré dostávajú z daní fyzických osôb. Nevyplatená ostala iba posledná časť, s ktorou je teraz problém," uviedla. Vyhlásila, že súčasná vláda by financie mala samosprávam dať čo najskôr, pretože vytvára chaos a napätie. Nezaradení poslanci zo strany Demokrati skonštatovali, že ide o predvolebnú hru a navrhnuté uznesenie Smeru-SD nič nerieši.

01 - Modified: 2023-07-18 16:09:46 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka by mala zatlačiť na riešenie kompenzácií pre samosprávy, tvrdí Fico 02 - Modified: 2023-07-18 12:06:41 - Feat.: 1 - Title: Rybníček nehovoril pravdu, tvrdí predseda ZMOSu. Pri kompenzáciach cien energií o žiadnom termíne nevedeli 03 - Modified: 2023-07-18 07:36:53 - Feat.: 1 - Title: SaS apeluje na Ódorovu úradnícku vládu, aby vyhovela samosprávam. Má vyplatiť dodatočné financie pre obce 04 - Modified: 2023-07-17 18:30:25 - Feat.: 1 - Title: Rozumieme vám, sme v podobnej situácii. Premiér reaguje na výhrady samospráv k vyplateniu nákladov na energie
01 - Modified: 2024-05-07 06:54:11 - Feat.: - Title: Saske sa do odvolávania Dolinkovej nechce. Opozíciu však v jednej veci podporí 02 - Modified: 2024-04-30 17:41:22 - Feat.: - Title: Poslanci sa v závere dňa venovali problematike medveďov 03 - Modified: 2024-04-29 22:13:25 - Feat.: - Title: Splní sa Ficovi želanie? Časové okná sú tesné, no mimoriadnu schôdzu chce koalícia stihnúť 04 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 05 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 15:12