Šéf OĽANO Igor Matovič. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matovič označil za strojcu kauzy okolo Šimka ministra Bíreša. Tvrdí, že by mal skončiť aj on

20.07.2023, 16:12
Autor:
TASRTASR

Štefan Hamran podľa Igora Matoviča potvrdil, že za zlyhaním Šimka je Bíreš, hoci ho nemenoval. Dodal, že následne to mal potvrdiť samotný Šimko.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš by mal skončiť vo funkcii, pretože figuruje v prípade odchodu Ivana Šimka z postu ministra vnútra. Žiada to líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

Odvoláva sa na vyjadrenia Šimka, že Bíreš sa zaujímal o zásah polície na ministerstve pôdohospodárstva, a preto chcel sprostredkovať stretnutie Bíreša s policajným prezidentom Štefanom Hamranom.

image

Hamran reagoval na koniec Šimka. Vedenie polície mu vytýka, že mal riešiť nomináciu do inšpekcie so Žilinkom

Matovič hovorí o strojcovi kauzy

Matovič označil Bíreša za strojcu kauzy okolo Šimka. Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor by podľa neho nemali o tejto kauze mlčať a "zakrývať Bíreša", inak sa podpisujú pod praktiky "našich ľudí". Kritizoval, že Bíreš si mal zavolať "na koberček" policajného prezidenta.

Hamran podľa Matoviča potvrdil, že za zlyhaním Šimka je Bíreš, hoci ho nemenoval. Dodal, že následne to mal potvrdiť samotný Šimko.

Naštrbená dôvera

Hamran vo štvrtok uviedol, že naštrbením dôvery pre neho mali byť aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania. Podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, na ktorého podriadených pracovníkov smerovali podozrenia polície. "Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť," zdôraznil.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v stredu 19. júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil Ódor naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka akceptovanie návrhu vysvetlila snahou neohroziť personálnu stabilitu v Policajnom zbore, zároveň odmietla, že by konala na niekoho nátlak. Vedením rezortu je poverený predseda vlády.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-28 19:18:11 - Feat.: - Title: Jozef Bíreš končí po stretnutí s Takáčom v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 07:10