Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Politici reagujú na zásahy NAKA: Šimečka odmieta zapojenie progresívcov, Pellegrini vidí ovplyvňovanie volieb

17.08.2023, 10:51
17.08.2023, 14:08
Autor:
prutprutTASRTASR

Politické strany reagujú na zásahy NAKA, po ktorých zvolala prezidentka Zuzana Čaputová bezpečnostnú radu. Kriminalisti zadržali členov bývalého tímu Oblúk.

Politické strany sa ostro vyjadrujú k zadržaniu bývalého tímu Oblúk z Inšpekcie ministerstva vnútra. Prezidentka Zuzana Čaputová už požiada Ódora o zvolanie Bezpečnostnej rady.

Smer-SD

Dianie na Slovensku je policajný prevrat a prevrat v bezpečnostných zložkách. Vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prešove to uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa jeho slov bude Smer-SD iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.

Prevrat, o ktorom hovorí, nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali.

image

Fico hovorí o policajnom prevrate. Chce okamžite zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente

"Tu je podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, proti štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky, preto bude musieť prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť voči aktérom tohto prevratu," skonštatoval Fico.

"O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry a myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším," uviedol Fico.

Progresívne Slovensko

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rázne odmietol obvinenia zo strany Roberta Fica, ktorý videl za zásahmi NAKA aj vplyv progresívcov. Jeho vyjadrenia nazval "paranoidné konšpirácie" a tvrdí, že predseda Smeru ukázal "čoho sa v skutočnosti bojí".

image

Smer-SD žiada, aby policajný prezident Štefan Hamran skončil vo funkcii. Kaliňák ho chce vidieť potrestaného

Reaguje aj na rétoriku, kedy Fico konanie označil za sprisahanie proti opozícii. Šimečka si myslí, že na to nie sú žiadne dôkazy a je to len konšpiračný výrok. 

"Čoraz viac dôkazov a rozhodnutí súdov, že za jeho vlády tu fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko. Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné," vyjadril sa Šimečka na sociálnej sieti Facebook.

Hlas-SD

"Zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred voľbami je neprípustným ovplyvňovaním rozhodnutia voličov," vyjadril sa ku konaniu kriminalistov predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. 

Kritizuje načasovanie zásahu s faktom, že k ozbrojenému zásahu prišlo po "troch rokoch vyšetrovania" práve pred septembrovými parlamentnými voľbami. 

image

Čaputová požiadala premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu. Ódor chce počkať, svoje zapojenie odmieta

Spomenul "vyhrážky Igora Matoviča a Richarda Sulíka, že pred voľbami musí polícia pozatvárať predstaviteľov opozície," a za zásahom vidí konanie vlády. Ozbrojený zásah prichádza po odvolaní ministra Ivana Šimka. Pellegrini tvrdí, že sa ho "zbavili," aby mali "voľné ruky na ovplyvňovanie volieb". 

Zodpovednosť za zásah pripísal prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Ľudovítovi Ódorovi a špecialnemu prokurátorovi spolu s Ministerstvom vnútra. Tvrdí, že na Ministerstve sa "presadzuje Progresívne Slovensko".

Demokrati

Predseda mimoparlametných Demokratov Eduard Heger obvinil Roberta Fica zo strachu o seba a svojho "straníka Tibora Gašpara a rodinného známeho Norberta Bödöra". Tvrdí, že Ficove vyjadrenia o prevrate majú byť len "blúzením". Šefa Smeru obvinil z vybudovania korupčného systému, pričom tvrdí, že vyšetrovanie smeruje k nemu. 

"Žiadny prevrat sa nekoná. Výkon spravodlivosti nie je žiadny prevrat. Prevrat sa tu snažíte urobiť vy. Už tri roky," povedal bývalý premiér. Varuje pre návratom Smeru k moci, pričom si myslí, že by sa vyšetrovanie zastavilo. 

Heger sa postavil na stranu Polície a vyzýva politikov, aby nechali kriminalistov korupčné konanie vyšetrovať. "Spravodlivosť patrí do rúk orgánov činných v tretnom konaní, nechajme nech súdy rozhodnú. Lebo takto to má fungovať v právnom štáte a my chceme, aby Slovensko bolo právny štát," vyjadril sa.

Volebná líderka Andrea Letanovská vidí za Ficovou ostrou reakciou odpútavanie pozornosti od problémov a káuz Smeru. "Je preňho (Roberta Fica, pozn. red.) typické, že spochybňuje konanie polície a inštitúcií, keď sa mu to hodí. Robert Fico panikári a je to prejav jeho vlastného strachu," tvrdí Letanovská.

Ficove tvrdenia o prevrate odmieta aj Juraj Šeliga, ktorý pripomína prípad dlažobných kociek pred Úradom vlády. Tvrdí, že prevrat sa odohráva iba v myšlienkach predsedu Smeru.

"To, čo robí Robert Fico, je mimoriadne nebezpečné. Straší ľudí, zastrašuje vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov a pritom oni si majú robiť iba svoju robotu. Je tu policajt, nad ním je prokurátor, nad ním je sudca a nikto sa im do toho nemá starať," vyjadril sa.

KDH

Mimoparlamentné KDH je znepokojené situáciu v bezpečnostných zložkách. Očakáva vysvetlenie. Reakciu KDH na štvrtkový zásah Národnej kriminálnej agentúry poskytla jeho hovorkyňa Lenka Halamová.

"Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme znepokojení tým, čo sa odohráva v bezpečnostných zložkách a očakávame od jednotlivých aktérov vysvetlenie situácie z ich strany," uviedlo hnutie.

Za ľudí

Predsedkyňa hnutia Za ľudí Veronika Remišová vyjadrenia Roberta Fica o zásahoch NAKA odmieta a tvrdí, že žiadny prevrat neprebieha. Predseda Smeru kritizoval načasovanie veľkej akcie NAKA, ktorá sa odohrala šesť týždňov pred voľbami.

Remišová označila Fica za nedemokratického politika, ktorý nemá zábrany. Pripomenula kauzu vraždy novinára Jána Kuciaka ako príklad správania Roberta Fica.

"Po tom, ako sa prihlásil ku Kočnerovi, je to znova ten istý Fico odtrhnutý od demokratických hodnôt a bez akýchkoľvek zábran. Polícia má v zmysle zákona povinnosť konať bez ohľadu na to, či je pred voľbami alebo nie a bez ohľadu na to, či sa to Robertovi Ficovi páči," tvrdí Remišová.

Bývalá koaličná strana si pripusuje zásluhy za fungovanie polície, pričom tvrdí, že tá je teraz neovplyvnená politikmi. "Vďaka nášmu úsiliu je polícia konečne po dlhých rokoch nezávislá. Je nešťastné, že ministerstvo vnútra je bez ministra, pretože polícia musí čeliť zvráteným útokom niektorých strán bez opory v odborne zdatnom ministrovi," povedala Remišová.

Za ľudí vyzvali Hlas, Smer, ale aj ostatné strany, aby nezneužívali zásahy polície na svoju politickú kampaň a nechali orgány činné v trestnom konaní riadne pracovať.

Maďarské fórum

Zásah policajných zložiek si v demokratickom štáte vyžaduje prísny dohľad a komunikáciu s verejnosťou. Skonštatovalo to zoskupenie mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra. Strany podporujú žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej o zvolanie Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky.

Strany Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana trvajú na tom, že nik nesmie zasahovať do procesnej nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní.

"Tie sú povinné konať zo zákona v prípade akéhokoľvek podozrenia bez ohľadu na spoločenské a služobné postavenie podozrivých osôb. Očakávame, že zasahujúce orgány náležite obhája svoj postup aj pred dozorujúcimi orgánmi a nezávislými súdmi," uviedol líder ODS Pavel Macko. Strany odmietajú účelovú politizáciu zásahu.

Zoskupenie strán presadzuje odpolitizovanie bezpečnostných zložiek štátu, nové vymedzenie úloh spravodajských zložiek, striktné oddelenie vojenského, civilného a kriminálneho spravodajstva, ako aj revíziu systému bezpečnostných previerok.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry mali počas zásahu vo štvrtok ráno zadržať minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie.

Zasahovať mali aj v dome riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Policajti sa mali nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného úradu. Informovali o tom viaceré slovenské médiá.

01 - Modified: 2023-08-17 08:41:32 - Feat.: 1 - Title: Fico hovorí o policajnom prevrate. Chce okamžite zvolať mimoriadnu schôdzu v parlamente 02 - Modified: 2023-08-17 09:13:31 - Feat.: 1 - Title: NAKA zadržala členov tímu, ktorý vyšetroval čurillovcov. Zasahuje aj u šéfa SIS 03 - Modified: 2023-08-17 13:38:19 - Feat.: 1 - Title: Premiér Ľudovít Ódor zvoláva po policajných zásahoch bezpečnostnú radu, prezidentka sa zúčastní
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:43