Škody v areáli Termálneho kúpaliska Podhájska. FOTO: Facebook/Moje Šurany
StoryEditor

Obec na juhu Slovenska mohlo zasiahnuť tornádo. Známe kúpalisko je zdevastované

29.08.2023, 14:07
Autor:
chocho

Kúpalisko je až do odvolania zatvorené. Na zverejnených fotografiách vidieť v areáli poškodené strechy budov, zničené stánky. Dokonca aj prevrátený karavan.

Počas uplynulej noci, keď západné Slovensko zasiahli silné búrky s intenzívnou bleskovou aktivitou predznamenávajúce koniec horúčav, na juhu krajiny zrejme zosadlo tornádo. V obci Podhájska je známe termálne kúpalisko po výčinoch počasia zdevastované. Informuje o tom portál imeteo.sk, podobne sa vyjadril aj klimatológ SHMÚ Jozef Pecho.

"Rozsah a charakter škôd na kúpalisku v Podhájskej (po včerajšej večernej búrke) naznačujú, že išlo skôr o tornádo ako downburst," napísal Pecho na Facebooku.

Že išlo skutočne o tornádo, podľa imeteo naznačuje analýza radaru, škôd a meteostaníc z okolia. Videozáznam ako dôkaz chýba, a to z dôvodu, že išlo o pokročilú nočnú hodinu.

image

Kúpalisko v Podhájskej dostáva facky zo všetkých strán. Podávajú si ho policajti aj envirorezort

Tornádo podľa webu "mohlo zosadnúť severne od obce Čechy, východne od obce Veľké Lovce okolo 23:05 a postúpiť malo od juhu smerom k termálnemu kúpalisku Podhájska. Naznačuje to aj rozsah škôd v danej oblasti."

Kým z kúpaliska hlásia veľké škody, samotná obec až tak výrazne zasiahnutá nebola. To podľa portálu naznačuje, že tornádo zosadlo južne od známych termálov.

Kúpalisko je až do odvolania zatvorené. Z fotografií, ktoré zverejnili na Facebooku, vidieť v areáli poškodené strechy budov, zničené stánky. Dokonca aj prevrátený karavan, v ktorom sa v tom čase podľa televízie Markíza nachádzala rodina. Zranenia hlásené nie sú. 

Definitíva ohľadne tornáda však príde až v nasledujúcich dňoch, kedy bude vykonaný detailný prieskum, zdôrazňuje imeteo.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:00