Nezaradení poslanci Jaroslav Naď a Eduard Heger. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Politická fraška. Demokrati kritizujú SaS za hlasovanie o pediatroch

08.09.2023, 12:02
Autor:
TASRTASR

Strana SaS považuje rokovanie o legislatíve k pediatrom v súčasnom zložení parlamentu za nebezpečné.

Poslanci národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati kritizujú poslancov za SaS, že sa pri otvorení mimoriadnej schôdze k pediatrom neprezentovali. Považujú to za politickú frašku. Demokrati tvrdia, že v parlamente bol dostatok poslancov, aby sa dali schváliť potrebné zákony, ktoré navrhla vláda.

Politická fraška

"Mohli sme vyriešiť situáciu, SaS si povedala, že to podporiť nejde, nerozumieme tomu prístupu," povedal na brífingu člen Demokratov a poslanec Juraj Šeliga. Skupina poslancov podporila aj iniciovanie rokovania o zákone o pobyte cudzincov. Ak bude potrebné, dodajú svoje podpisy k zvolaniu takejto schôdze opäť.

Demokrati zdôraznili, že pri téme nelegálnej migrácie treba pokojne a jasne vysvetľovať a prinášať riešenia. Predseda strany Eduard Heger odmieta pochybnosti, že by sa do vládnych zákonov mohli dostať pozmeňujúce návrhy, ktoré by zmenili zámer legislatívy. Tvrdí, že predkladateľ, teda premiér či minister, môže v takomto prípade hocikedy stiahnuť návrh z rokovania. Zdôraznil, že premiér Ľudovít Ódor garantoval, že by tak postupoval.

image

Silná kritika pre spoluprácu s Republikou. Dvadsaťjeden mimovládok vyzýva komisára pre deti na odstúpenie

Heger si myslí, že téma migrácie prichádza každý rok, označil to za sezónnu vec, ktorá prichádza najmä v lete. Vláda odborníkov nevie podľa neho robiť politické rokovania na úrovni Európskej únie a Európskej komisie. Rokovať treba o tom, aby členské štáty poslali svoje hliadky na srbsko-maďarskú hranicu. Uzavretie hraníc by podľa neho šlo proti pravidlám schengenského priestoru. "Ktokoľvek hovorí, že máme hermeticky uzavrieť slovenské hranice, je blázon a zavádza občanov. Sme súčasťou Schengenu," zdôraznil Heger.

Nebezpečné zloženie parlamentu

Strana SaS považuje rokovanie o legislatíve k pediatrom v súčasnom zložení parlamentu za nebezpečné. Navrhuje, aby vláda pripravila komplexné riešenie, ktoré schváli nový parlament po voľbách.

SaS tvrdí, že viaceré strany dopredu avizovali, že v predloženej forme návrh s vyššími poplatkami nepodporia a plánujú viaceré pozmeňujúce návrhy. "Namiesto systémových riešení sme svedkami absolútneho chaosu a predvádzania sa v populizme. Navyše účinnosť zákona je až od januára 2024 a aj preto sme premiéra Ódora žiadali, aby tento návrh prerokoval až nový parlament," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková.

SaS v tejto súvislosti pripomenula stanovisko Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá v prípade prijatia takto predkladaných zmien varuje pred kolapsom poskytovania detskej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. "Najlepšie, čo môže úradnícka vláda v tejto situácii spraviť, je návrh stiahnuť a pripraviť komplexné riešenie, ktoré prijme nové zloženie parlamentu na prvej schôdzi," doplnila Bittó Cigániková.

Poslancom sa v piatok nepodarilo otvoriť mimoriadne schôdze, na ktorých sa mali schvaľovať návrhy z dielne vlády. Rokovať sa nebude o novele Trestného zákona ani o novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Schôdzu k novele zákona o pobyte cudzincov sa pokúsia otvoriť v pondelok.

Potreba diskusie

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska nepovažuje novelu zákona o pobyte cudzincov za dokonalú, no zaslúžila si podľa neho diskusiu v parlamente.

"Mohla pomôcť ukončiť nehumánnu situáciu vo Veľkom Krtíši a inde. Nech vysvetľujú tie strany, ktoré bubnujú na poplach, prečo nepodporia ani len debatu o zmene registrácie nelegálnych migrantov. To sa týka obzvlášť Smeru. Nedomyslenou novelou z roku 2018 tento problém z veľkej časti spôsobili, potom vlastný systém skritizovali a nakoniec ho odmietli zmeniť," uviedol v stanovisku.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:01