Martin Smatana – expert zdravotnej politiky. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Zázraky sa konať nebudú. Nedostatok zdravotníckeho personálu bude kulminovať (rozhovor)

25.11.2023, 00:00

V rozhovore s analytikom Martinom Smatanom pre HN sa okrem iného dočítate:

  • Štyri roky je príliš málo na významnejšiu zmenu kľúčových indikátorov, ako sú napríklad odvrátiteľné úmrtia.
  • S príchodom nového ministra zväčša prichádza aj aura nádeje. Potenciálne protesty sa dočasne odložia.
  • Pri priemernom „dožití“ ministrov zdravotníctva vo funkcii 19 mesiacov sa Zuzane Dolinkovej môžu podariť len krátkodobé priority.
  • Zdravotníci nemajú po toľkých rokoch veľa dôvery vo vedenie rezortu.

Ťahákmi predvolebnej kampane boli pediatri a medvede. Kým šelmy zostali na scéne, aj keď v úzadí, detskí lekári stiahli hromadné výpovede a zostalo ticho. V zdravotníckej časti programového vyhlásenia vlády (PVV) prakticky niet o nich zmienky.

Podľa mňa to spôsobila kombinácia faktorov. S príchodom novej vlády a nového ministra zväčša prichádza aj aura nádeje. Potenciálne protesty či zatváranie ambulancií sa dočasne odložia, lebo zdravotníci chcú poskytnúť šéfovi rezortu šancu na „ukázanie sa“. Druhý dôvod sa môže ukrývať v tom, že v PVV sa síce pediatri nespomínajú, je však v ňom explicitne uvedené pokračovanie implementácie reformy primárnej sféry. Tretím faktorom je, že Elena Prokopová, ako prezidentka spoločnosti ambulantných pediatrov, je v poradnom tíme ministerky Zuzany Dolinkovej. Som si preto istý, že sa na túto tému nezabudne.

Vy ste analytik a navzdory tomu ste dokument vychválili. Nenašli ste mínusy?

Áno, vnímal som ho pozitívne a pragmaticky, no zoberme si, že sa podobne vyjadrili aj viacerí členovia opozície. Pravdaže sú v PVV aj mínusy. Tiež si v ňom dokážem predstaviť nejaké konkrétne indikátory alebo záväzné ciele. Keď sa však historicky pozrieme na programové vyhlásenia, tak aj keď sa niečo podobné zakomponovalo, tak sa potom i tak zväčša nedalo odpočtovať. Štyri roky je totiž príliš málo na významnejšiu zmenu kľúčových indikátorov, ako sú napríklad odvrátiteľné úmrtia.

Ak by ste mali možnosť vsunúť niečo z programov politických strán do PVV, našlo by sa niečo?

image

V pivovarníctve sme sa v posledných rokoch naučili, že nečakáme nič. A už vôbec nie optimisticky (rozhovor)

Za mňa áno. SaS mala v pláne zaviesť poplatky za návštevu lekára. KDH malo kvalitne prepracovanú stať o dlhodobej starostlivosti o duševné zdravie, PS zase zaujímavé tézy v preventívnej starostlivosti. Dalo by sa čo-to dopĺňať. Avšak PVV samo osebe pokrýva všetky témy a keď ho atomizujeme, obsahuje okolo 40 separátnych projektov. Otázka je, čo sa s nimi bude diať ďalej, alebo zostanú v rovine sľubov.

PVV je rozdelené na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé priority. Samozrejme, najbližšie v časovom horizonte sú tie prvé...

... Pri priemernom „dožití“ ministrov zdravotníctva vo funkcii 19 mesiacov to môže byť jediné, čo sa novej pani ministerke podarí. Žartujem.

V dokumente sa v krátkodobých prioritách kladie dôraz na personálne zastabilizovanie mini...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-03 15:32:17 - Feat.: 1 - Title: Vojna v Izraeli zasiahla aj našu kúpeľnú destináciu. Aký osud čaká letisko v Piešťanoch? 02 - Modified: 2023-11-09 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tarabove vyhlásenia môžu znamenať zmenšovanie alebo dokonca rušenie národných parkov (rozhovor) 03 - Modified: 2023-10-28 18:08:28 - Feat.: 1 - Title: Megaprojekt rezidenčnej štvrte v Trnave po dvoch desaťročiach naberá reálne kontúry (+ galéria) 04 - Modified: 2023-10-23 13:02:05 - Feat.: 1 - Title: Čo spája návštevu pápeža na Slovensku, koncert Rammsteinu a Slovan Bratislava? Drony
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:03