StoryEditor

Ste opití mocou. Hrozí, že prídeme o eurofondy, tvrdí Šimečka. Na opozičnom proteste bolo 26-tisíc ľudí

18.01.2024, 17:52
18.01.2024, 19:23
Autor:
prutprut

Vidno, že koalícia je nervózna. Fico sa vyhráža revanšom, Pellegrini chce ustúpiť, povedal Michal Šimečka v utorok, keď protest oznámili.

Tri opozičné strany pozvali verejnosť na protest, ktorý prebieha na Námestí SNP v Bratislave a v iných mestách. Progresívne Slovensko, KDH a SaS vidia ako úspech to, že novela Trestného zákona, ktorá už mala od 15. januára platiť, ešte nebola schválená v parlamente. Obsahuje okrem iného zníženie trestov za korupciu a zrušenie špeciálnej prokuratúry.

Predseda KDH Milan Majerský vyzdvihol vysoký počet účastníkov protestu. Podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku na protest prišlo 26-tisíc ľudí. 

image

Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde

Ohrozené eurofondy

"Nečakali odpor, my sme sa dokázali zjednotiť," povedal Šimečka. "Dosť bolo Fica," skandoval dav pri jeho prejave. Predseda PS pripomenul, že Európsky parlament sa uzniesol odporúčaní, ktoré žiada vládu o zváženie reformy.

Šimečka varuje, že Slovensko môže prísť kvôli reforme o eurofondy. "Naozaj chcete Slovensko pripraviť o eurofondy? Ste opití mocou," povedal. 

Opozícia kritizuje aj konanie Petra Pellegriniho, ktorý sa skôr vyjadril, že Andrej Danko by mal vyvodiť zodpovednosť. "Nakoniec ho však podržal, lebo to chcel Fico," povedal Šimečka. "Podržtaška," skandoval dav.

"Dnes celá Európa sleduje náš spoločný boj za právny štát a demokraciu na Slovensku, a stojí za nami," vyhlásil na piatom protivládnom proteste predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady Michal Šimečka.

“Ak pustíte na slobodu podvodníkov, ak zlegalizujete korupciu, tak Slovensko príde o eurofondy. Toto chcete pán Fico? Dostať Slovensko do izolácie? Okradnúť vlastnú krajinu o miliardy eur ročne, okradnúť ju ešte viac, ako ste stihli doteraz?” spýtal sa Šimečka a opäť Fica vyzval, aby novelu Trestného zákona stiahol, inak bude podľa neho za chýbajúce miliardy osobne zodpovedný. “Brzdite, pán Fico. Brzdite, inak narazíte,” dodal.

Fico aj Pellegrini podľa jeho slov už vedia, že "ovládnuť Slovensko nebude také jednoduché".

Predseda progresívcov tvrdí, že sa to koalícií "už rozpadá". Koalícia tvrdí, že protestné zhromaždenia sú prezidentskou kampaňou Ivana Korčoka. "Vy nepotrebujete, aby som vám hovoril koho voliť," odmietol to Šimečka. 

“Sme silná a sebavedomá spoločnosť a títo páni to vedia. Tvrdia, že robíme prezidentskú kampaň. Ľudia na námestiach ale majú vlastný rozum a nepotrebujú počuť, koho voliť. A nebude to Peter Pellegrini, ktorý dnes drží nielen Fica, ale aj Danka, a celý tento ich nevkusný, papalášsky bordel. Nebudú mať všetko. Krok za krokom si našu krajinu, ktorú milujeme. zoberieme naspäť,” uzavrel Šimečka.

Novela je "šitá na mieru" obvineným

Protestu sa zúčastňuje aj speváčka Katarína Koščová. "Vláda a autority nás majú spájať, nie rozdeľovať," tvrdí. Kritizuje nové vedenie Ministerstva kultúry. " Namiesto podpory umelcov zakazujú umenie, ktoré sa im nehodí," dodala.

Organizátori privítali aj účastníkov protestov z Ukrajiny. "Vážime si, že ste prišli. Viete, aká je demokracia krehká. Ukrajina o ňu prišla a my o ňu bojujeme," znie z pódia.

“Postupne ničia všetko, čo v tejto krajine konečne začínalo fungovalo. Spravodlivosť. Zahraničnú politiku. Ochranu prírody. Kultúru. Bödörovým a Kočnerovým ľuďom chcú dať políciu. Pytliakom národné parky. Zahraničnú politiku Orbánovi. A kultúru ministerke, ktorá iba šíri konšpirácie, nenávisť a homofóbiu,” poukázal Šimečka.

"Mafia si vytvára zákony," povedal predseda SaS Richard Sulík. Tvrdí, že po schválení novely sa Slovensko stane "rajom zlodejov a Fico bude ich najväčším obhajcom".

Sulík tvrdí, že novela je šitá na mieru obvinených, ktorí sú momentálne stíhaní. "Novelu napísali advokáti obvinených," tvrdí Sulík. 

Vymenoval niekoľko príkladov z trestnej praxe. Podľa Sulíka by po novom väčšina domových lúpeží či krádeží áut spadalo do tvz. malej škody a tým pádom by páchateľom hrozili nula až dva roky vo väzení a mohli by vyviaznuť s podmienkou. 

Spomalenie postupu vlády

V súvislosti so štvrtkovým verejným zhromaždením na bratislavskom Námestí SNP je aktuálne uzavretá premávka. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Premávka je aktuálne uzavretá na Námestí SNP od Hodžovho námestia pre individuálnu dopravu, ako aj pre MHD," uviedla polícia. Zároveň žiada vodičov jazdiacich v okolí Námestia SNP a Hodžovho námestia, aby rešpektovali pokyny dopravných policajtov.

Dodala, že uzávera cestnej premávky bude na nevyhnutne potrebný čas.

"Vidno, že koalícia je nervózna. Fico sa vyhráža revanšom, Pellegrini chce ustúpiť," povedal Michal Šimečka v utorok, keď protest oznámili. "Odkazujem mu, že by ju mal stiahnuť," dodal. 

image

Ideme odvolávať Danka, avizuje opozícia: Uvidíme, či mu Pellegrini vybaví amnestiu

"Postup sa podarilo spomaliť," povedal šéf poslancov SaS Branislav Gröhling. Kritizuje rýchle schválenie zákona vládou. Podľa SaS musí vláda hlasy z ulice vypočuť. Na protesty pozval aj voličov koalície. "Ani oni si toto nevybrali, chceme vládu, ktorá sa nestará len sama o seba" povedal pri oznámení protestu.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini dávnejšie pripustil možné zmeny v reforme. 

"Nijako sa tým nemení politický zámer vládnej koalície prísť so zásadnou zmenou filozofie trestného práva, ktoré sa musí priblížiť vyspelým štátom a klásť dôraz na vyššiu náhradu spôsobenej škody. Ak je však možnosť zvýšiť kvalitu prijímaných zákonov, aby neboli žiadne pochybnosti o zachovaní bezpečnosti slovenských občanov, mali by sme ju využiť," povedal šéf parlamentu.

01 - Modified: 2024-01-16 10:34:18 - Feat.: 1 - Title: Ideme odvolávať Danka, avizuje opozícia: Uvidíme, či mu Pellegrini vybaví amnestiu 02 - Modified: 2024-01-18 14:42:37 - Feat.: 1 - Title: Mimoriadny prejav Čaputovej: Jeden z hlavných argumentov vlády neobstojí. Skutočný dôvod vidí vo výroku Fica 03 - Modified: 2024-01-18 08:10:04 - Feat.: 1 - Title: Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde
01 - Modified: 2024-04-26 12:30:49 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 05 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:06