Premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Reakcia Fica na rozhodnutie Čaputovej: Prezidentku viackrát urazil. Tvrdí, že urobila, čo jej prikázali

16.02.2024, 16:14
Autor:
lmlmTASRTASR

Premiér Robert Fico tvrdí, že prezidentke podávali ruku na spoluprácu, ale ona ju musela odmietnuť.

Premiér Robert Fico na dnešný postup prezidentky Zuzany Čaputovej o novele Trestného zákona reagoval, že je to smutný pohľad na končiacu prezidentku. Vo vyjadrení na sociálnej sieti ju podrobil ostrej kritike.

Kritika prezidentky

Povedal, že prezidentka je sklamaná, že jej sponzori zakázali opätovne kandidovať, hoci im slúžila.

"A ešte musí slúžiť do poslednej minúty, pretože záväzky nepustia. Pani prezidentka končí ako opozičná atrapa. Hračka v rukách médií a mimovládnych organizácií. Vždy som ju varoval, pani prezidentka, spamätajte sa, lebo skončíte ako pán Kiska. A to sa aj stalo," uviedol Fico v reakcii.

image

Čaputová stavila na Ústavný súd. Trestnú novelu podpísala a posiela ju rovno do Košíc

Fico ďalej tvrdí, že prezidentke podávali ruku na spoluprácu, ale ona ju musela odmietnuť. "Formálne sa dá povedať, že prezidentka súhlasí s obsahom novelizácie, ak ju bez pripomienok a použitia práva veta podpísala." Prakticky ale podľa premiéra "urobila len to, čo jej prikázali."

Podľa premiéra prezidentka vťahuje Ústavný súd do politického súboja. "Veľmi by som odporúčal Ústavnému súdu, aby sa dištancoval od vyjadrení prezidentky. My urobíme všetke preto, aby sa obdobie temna v rokoch 2020 až 2023 už nikdy neopakovalo a aby schválená legislatíva vstúpila do platnosti a účinnosti," uzavrel Fico.

Podanie na Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým Ústavný súd nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci.

"Nevyhnutným predpokladom môjho podania na Ústavný súd preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň," ozrejmila hlava štátu.

image

Reakcie na rozhodnutie Čaputovej: Ústavného súdu sa bojí aj Fico, prezidentka sa pridala k strašeniu

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v stredu podpísal Trestný zákon a po šiestich dňoch od schválenia doručili novelu do kancelárie prezidenta. Čaputovej zároveň poslal list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia.

 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:18