Šéf Progresívnho Slovenska Michal Šimečka FOTO: Reuters
StoryEditor

Šimečka: Varujem Fica, aby im ani len nenapadlo zmariť rozhodnutie Ústavného súdu. Hrozí masívnymi protestmi

29.02.2024, 11:28
01.03.2024, 15:03
Autor:
natnat

Opozícia oceňuje rozhodnutie Ústavného súdu pozastaviť niektoré z paragrafov kontroverznej novely Trestného zákona. Očakáva, že koalícia bude krok spochybňovať.

Progresívne Slovensko vyzvalo ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby čo najskôr vydal rozhodnutie Ústavného súdu v Zbierke zákonov a nepokúšal sa ho zmariť, inak opozícia zvolá masívne protesty.

Šimečka varoval vládnu koalíciu

“Je to jednoznačná prehra Roberta Fica. Vďaka nášmu spoločnému úsiliu, tlaku ľudí v uliciach aj nás v parlamente Fico urobil chyby a narazil. Chcem poďakovať všetkým odhodlaným ľuďom, bez ktorých by dnes už mafiánska novela dávno platila. Vidíme, že Slovensko má nádej, a že bojovať sa oplatí, v parlamente aj na námestiach," reagoval šéf PS Michal Šimečka na rozhodnutie Ústavného súdu pozastaviť niektoré z paragrafov novely Trestného zákona.

"Krok za krokom si môžeme krajinu zobrať späť. Najbližšie v prezidentských a v európskych voľbách,” zdôraznil na tlačovej konferencii.

image

Ústavný súd sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu, tvrdí Kolíková

"Máme nádej, že Robert Fico nebude mať všetko, že bude robiť chyby. Toto je prvá veľká legislatívna iniciatíva, s ktorou Fico prišiel a hneď narazila na Ústavnom súde," doplnil Šimečka. 

Predseda PS zároveň upozornil, že ministerstvo spravodlivosti musí rozhodnutie Ústavného súdu zverejniť v Zbierke zákonov čo najskôr. 

"Varujem Roberta Fica, jeho vládu, a špeciálne ministra spravodlivosti Suska, aby im ani nenapadlo zmariť rozhodnutie Ústavného súdu. A varuje ich predtým aj samotný Ústavný súd. Hrozilo by, že Slovensko uvrhnú do ústavnej krízy, čo by bol úplný pád na dno, a návrat do najhorších čias mečiarizmu. Takejto hrozbe sa určite postavíme. A som si istý, že dôsledkom by boli opäť aj masívne protesty po celej krajine, ktoré by sme zorganizovali," uzavrel šéf progresívcov.

SaS: Fico narazil na spravodlivosť

Na rozhodnutie Ústavného súdu reagovala aj opozičná strana SaS. "Ústavný súd svojím rozhodnutím pozastaviť účinnosť novely Trestného zákona zachránil spravodlivosť na Slovensku." Podľa strany ide o výnimočný okamih, pretože podľa nej Ústavný súd vyslal jasný signál, že víťaz nemôže všetko, a to ani v prípade, že ním je Robert Fico. 

„Ukazuje sa, že naša kritika bola opodstatnená a naše aktivity mali zmysel. Fico to schytáva z každej strany. Od opozície, občanov na námestiach, prezidentky a teraz už aj od Ústavného súdu. Netýka sa to však len domácej pôdy, Fico poštval proti sebe väčšinu europarlamentu, Európsku komisiu, našich najbližších zahraničných partnerov Česko a Poľsko, najnovšie rozhádal aj V4,“ povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

image

Ústavný súd potvrdil, že stopol časti kontroverznej novely: Poprel svoje predošlé rozhodnutia, tvrdí Susko

Odpor podľa neho musel čakať, no zjavne nečakal, že bude taký silný. „Je 29. február a my môžeme, napriek obštrukciám Pellegriniho a Suska, hovoriť o úspechu. Je dobrou správou, že na Slovensku máme stále nezávislé inštitúcie,“ uviedol s tým, že Fico už nemôže hovoriť, že sa proti nemu spolčili opoziční liberáli a médiá, už je to aj Ústavný súd, v pléne ktorého sedí 11 z 12 sudcov zvolených za čias Smeru. 

„Fico, Pellegrini a Danko konečne narazili na spravodlivosť, ktorú chceli tak veľmi podkopať,“ dodal Gröhling. 

Dostál: Pripomína najhoršie časy mečiarizmu

Podľa poslankyne Národnej rady za SaS Márie Kolíkovej, ktorá podanie na Ústavný súd spolu s jej kolegami pripravovala, vzbudzuje súd nádej v spoločnosti. 

„Ukázal osobitné nasadenie, pričom jeho rýchlosť a včasnosť treba oceniť. Toto rozhodnutie v kľúčových veciach zastavilo hanebnú novelu,“ povedala.

Zdôraznila, že rozhodnutie jednoznačne zamedzilo účinkom častí, ktoré sa týkali skracovania trestov, skrátenia premlčania či spätného otvárania dohôd o vine a treste. 

„Súd v závere vyslal jasný signál Pellegrinimu a Suskovi, že si nemôžu vykladať zákon podľa toho, ako im to vyhovuje. Keď je dôležité, aby bol zákon verejne známy 15 dní pred jeho účinnosťou, majú urobiť všetko pre to, aby bol publikovaný v Zbierke zákonov,“ poznamenala Mária Kolíková. 

image

Ústavný súd spojil podania k novele Trestného zákona do jedného konania

SaS očakáva, že koalícia bude rozhodnutie Ústavného súdu spochybňovať. „Dokázal to už minister Taraba, ktorý šíri naratív, že to je úspech vlády, keďže Ústavný súd odobril zrušenie špeciálnej prokuratúry, pretože tá porušovala ľudské práva, preto bolo nutné skrátené legislatívne konanie. Je zjavné, že Taraba nečítal uznesenie, lebo tam nie je ani slovo o tom, či zrušenie ÚŠP je alebo nie je v súlade s Ústavou,“ povedal poslanec Ondrej Dostál.

Uviedol tiež, že vládna koalícia čoraz viac pripomína najhoršie časy mečiarizmu. 

Výsledok vytrvalej práce opozície, znie z KDH

K rozhodnutiu Ústavného súdu sa vyjadrila aj  europoslankyňa KDH Miriam Lexmann. „Ústavný súd dal jasne za pravdu argumentom, na ktoré sme po celý čas vytrvalo poukazovali. KDH od začiatku presadzovalo nezaťahovanie otázky právneho štátu na Slovensku v tejto fáze na pôdu Európskeho parlamentu," vyhlásila europoslankyňa. 

Podľa slov Miriam Lexmann pozastavenie účinnosti častí novely trestného zákona totiž nie je výsledkom žiadnej rezolúcie Európskeho parlamentu, ale vytrvalej práce opozície, ktorá spoločne s tisícmi občanov na námestiach a dnes aj sudcami Ústavného súdu dala vládnemu valcu jednoznačnú stopku.

"Nie opozícia či jej europoslanci v Bruseli, ktorých ešte do včera hanlivo urážal Robert Fico aj poslanci vládnej koalície, ale práve vláda a jej diletantstvo zapríčinili pochybnosti o právnom štáte na Slovensku, čím ohrozili eurofondy určené pre zlepšenie života všetkých ľudí Slovensku. Dokonca príslušné ministerstvá v súvislosti s novelou trestného zákona ani len neposkytli Európskej komisii požadované odpovede. Ako by mohli, keď ich ani nedostali kvôli chybám vládnych úradníkov,“ uzavrela Lexmann.

 

 

01 - Modified: 2024-02-28 10:12:38 - Feat.: 1 - Title: Matovič navrhol úplné zrušenie premlčacích lehôt pri znásilnení a vražde 02 - Modified: 2024-02-28 08:39:39 - Feat.: 1 - Title: Poslanci rokujú o novele Trestného zákona v druhom čítaní. Rozprava je skrátená na dvanásť hodín 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: 1 - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-13 12:10:58 - Feat.: 1 - Title: Lídri opozície: Koalícia hrá špinavú hru s jediným cieľom. Je nezvyčajné, že Čaputová musí tak dlho čakať 05 - Modified: 2024-02-28 16:10:57 - Feat.: 1 - Title: Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú
01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 05 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:52