StoryEditor

Opozícia protestovala proti zmenám v RTVS: Dopadne to ako pri Trestnom zákone. Sú slabší, než sa zdá

15.03.2024, 17:55
15.03.2024, 20:54
Autor:
prutprut

Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko protestujú proti vládnym zmenám v RTVS. Rezort Martiny Šimkovičovej chce podľa nich návrhom zákona ovplyvňovať televíziu.

Opozičné strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita protestovali proti zmenám v RTVS, ktoré majú podľa nich verejnoprávnu inštitúciu "spolitizovať". Prišli tisícky ľudí.

Video: Kľúčové momenty protestu opozície: "Sú slabí, boja sa nás":

Začiatok protestu bol posunutý o desať minúť, keďže podľa organizátorov "niekto odpojil elektrinu".

Porušovanie slobody médií

"Dnes dopoludnia som sa v Brne stretla so slovenskými študentmi. Zaznelo od nich, že sa hanbia za Fica a za to čo robí so Slovenskom," povedala Vladimíra Marcinková z SaS. "Slovensko nie je len Fico a Šimkovičová," dodala a vyzdvihla pomoc Slovákov Ukrajincom. 

Zastala sa zamestnancov RTVS, ktorí sa podľa nej vzopreli ovládnutiu verejnoprávnej televízie. "Slovensko sú novinári, ktorí naďalej tvoria nezávislú žurnalistiku a nie len PR články vlády," povedala Marcinková. "Ďakujeme," ozvalo sa z davu. 

Kritizovala predsedu SNS Andreja Danka za jeho kauzu so zrazením semafora. "Slovensko nie je Danko, ktorého skutok sa nestal, ako sme sa dnes dozvedeli, hoci celé Slovensko videlo zdemolovaný semafor," povedala. "Deb*l," otvalo sa z davu.

image

Šéf RTVS Machaj: Útok Tarabu považujem za mentálnu výbavu mimo môjho zorného poľa (rozhovor)

Otvorila aj tému mimovládok, ktoré vláda dlhodobu kritizuje, "Veľmi ma mrzí, že namiesto podpory zažívate nedôveru z vlády," odkázala mimovládnym organizáciam. Spomenula príklady, kedy suplujú štát napríklad pri starostlivosti o choré deti.

"Fico sa učí od Orbána, posúva na nás na východ. Po mocenských zložkách chce ovládať aj médiá," povedala poslakyňa Progresívneho Slovenska Zora Jaurová. Podľa nej má vláda "totalitné praktiky".

Média chce podľa nej Ficova vláda premeniť na "hlásnu trúbu vlády". Kritizovala kredibilitu SNS s tým, že "ministerka Šimkovičová, ktorá nie je schopná bez čítačky odpovedať, uráža novinárov". "Šimkovičová a banda agresívnych mužov z SNS, ktorá nezískala ani šesť percent, ide diktovať čo je to kultúra," dodala.

"Hoaxy a dezinformácie majú nahradiť slobodnú žurnalitiku," povedal o zmenách v RTVS Branislav Gröhling z SaS. "Pani Šimkovičová, ste hanbou pre kultúru na Slovensku. Zoberte si veci a všetkých obdivovateľov Putina odstúpte," dodal.

Stranu SNS nazval "politickou fraškou". "Prestante útočiť na novinárov a inakosť, dajte nám svätý pokoj," dodal. 

"Český premiér nechcel, aby citlivé informácie o munícií išli cez Fica bližšie k Rusku," povedal Gröhling na mrago toho, že Petr Fiala "preškrtal svoj prejav na samit v Paríži, keď sa dozvedel, že na rokovaní bude Robert Fico". "Kolaborant," ozvalo sa z davu. Zahraničie podľa neho berie Fica ako kolaboranta Ruska a Vladimira Putina.

"Nedovolíme to, ako pri Trestnom zákone"

"Protesty proti vláde pokračujú symbolicky presne v deň, kedy mala nadobudnúť účinnosť mafiánska novela Trestného zákona. Dokázali sme sa spojiť na námestiach aj v parlamente, zabojovali nezávislé inštitúcie a Fico nateraz prehral, ale zápas sa ani zďaleka nekončí," vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Predseda Progresívneho Slovenska vyzýva účastníkov, aby sa nevzdávali. Tvrdí, že televíziu a rozhlas by ovládli "konšpirátori".

“Dnes to skúša znova. Ako všetci autokrati, aj Fico chce svoju hlásnu trúbu propagandy. Chce ovládnuť všetko. Médiá, tajnú službu, súdy. A samozrejme Prezidentský palác. Slovensko ale nie je a nebude Fico,” zdôraznil Šimečka.

Šimečka vyzýva občanov, aby sa "nepodvolili". Vláde odkázal, že sa spália tak, ako pri Trestnom zákone.

image

Pellegrini nepochopil, o čo ľuďom v RTVS ide

“Fico hovorí, že do leta bude zákon schválený, a bude po verejnoprávnej televízii. My si nedáme ukradnúť slobodné médiá. Sľubujem, že urobíme všetko, aby sme v tomto boji zvíťazili. Nemôžu a nebudú mať všetko,” povedal Šimečka.

Protestu sa zúčastnila aj producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá sa zastala riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. "Musíme bojovať za slobodu slova, nedovolíme im to," povedala.

Tvrdí, že novinári sú aj po vražde Jána Kuciaka terčom útokov. "V priamom prenose vidíme snahu o politické ovládnutie RTVS," povedal Hrycová.

"Je nám bližšia Moskva alebo Praha? Slováci chcú žiť na Západe," tvrdí Šimečka. Celá Európa podľa neho "drží palce Slovensku, aby si ubránilo demokraciu".

Protestu sa zúčastnila aj herečka a bývalá politička Magda Vášáryová. "Nedovolím, aby si sprivatizovali naše Slovensko," povedala. Tvrdí, že Fico si berie príklad z Orbána a Kaczyńskeho. "Poradili mu, aby zničil médiá a občiansku spoločnosť." Tvrdí, že Ficove kroky sú "receptom Viktora Orbána."

Ohrozená verejnoprávnosť

Návrh zákona o inštitúcií, ktorá by nahradila RTVS, je podľa Jaurovej ostro kritizovaný a je v rozpore s Európskou úniou. Organizátori prečítali vyjadrenie Českého rozhlasu, ktorý sleduje dianie okolo RTVS " so znepokojením". "Návrh zákona v nás vyvoláva obavu o slovenskú demokraciu," citujú z listu.

Slovensko podľa Českého rozhlasu prichádza o nezávislé a informačné médium. "Pod vedením Ľuboša Machaja je RTVS rešpektovanou inštitúciou," zastal sa Český rozhlas riaditeľa RTVS, ktorého vláda kritizuje. Vytvorenie novej inštitúcie podľa nich môže byť prvým krokom k zoštátneniu verejnoprávnej televízie. "Ďakujeme," znelo z davu.

image

Prijatie zákona o telerozhlase by bolo porušením legislatívy Únie o slobode médií, tvrdí Čaputová

"Vedenie Českej televízie sleduje aktuálnu situáciu na Slovensku. Právna úprava posúva médium od verejnoprávneho k štátnemu," vyjadrila sa Česká televízia. V liste taktiež vyjadrila presvedčenie, že zákon porušuje európsku legislatívu. Kritizuje aj možnosť odvolania riaditeľa bez udania dôvodu.

Zánik RTVS

Ako problematický označujú plán ministerky Martiny Šimkovičovej. Hlavnou zmenou je, že RTVS má formálne zaniknúť, namiesto tejto inštitúcie má vzniknúť nový orgán Slovenská televízia a rozhlas – známy bude pod skratkou STR. S tým automaticky prichádza aj zmena vedenia.

Opozičné KDH sa na proteste teraz nepodieľa kvôli straníckemu snemu hnutia. "To čo sa vládna koalícia snaží urobiť s RTVS je ďaleko za čiarou všetkého, čo si väčšina z nás vedela pár mesiacov dozadu čo i len predstaviť. Návrh zákona, ktorým Smer, Hlas a SNS idú meniť RTVS je typický pre nedemokratické režimy a až nápadne sa podobá na časy mečiarizmu alebo komunizmu. Takto sa k médiám nespráva. Médiá majú kontrolovať politikov a nie politici médiá. Aspoň v demokracii to tak platí. Páni Fico, Pellegrini a Danko však majú očividne iný názor, RTVS im však nepatrí," povedala v stredu predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

image

Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné

Opozícia v utorok ostro odsúdila legislatívny zámer o zmenách v RTVS, ktorý v pondelok predložilo Ministerstvo kultúry do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády.

Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

01 - Modified: 2024-03-15 17:52:23 - Feat.: 1 - Title: Šéf RTVS Machaj: Útok Tarabu považujem za mentálnu výbavu mimo môjho zorného poľa (rozhovor) 02 - Modified: 2024-03-15 15:34:53 - Feat.: 1 - Title: Prijatie zákona o telerozhlase by bolo porušením legislatívy Únie o slobode médií, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2024-03-15 15:16:15 - Feat.: 1 - Title: Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné 04 - Modified: 2024-03-15 14:26:50 - Feat.: 1 - Title: Čaputová kritizuje zmeny v RTVS: Žiadny politik nesmie mať mandát na to, aby určoval, čo má televízia vysielať
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 04 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:01