StoryEditor

Odstúpte, šírenie strachu je zbraň normalizácie. Dosť bolo Fica, kričalo 18-tisíc ľudí pred rezortom kultúry

13.08.2024, 20:29
13.08.2024, 20:42
  • Opozičné strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita zorganizovali prvý protest od atentátu na premiéra Roberta Fica, ktorý sa stal 15. mája.
  • KDH sa dnešného protestu nezúčastnilo. Poslanci a členovia hnutia sa podľa ich stanoviska zúčastnili na pondelkovom protestnom zhromaždení.
  • Bývalý riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj vyzval novinárov aj bežných ľudí, aby sa nebáli a vyhodili preč autocenzúru z obáv z pomsty pochádzajúcej z rezortu kultúry.
  • Opozícia plánuje pokračovať v odpore v parlamente aj prostredníctvom mimoriadnych výborov, ich cieľom je oboch ministrov odvolať.

Pred ministerstvom kultúry na Námestí SNP dnes 18-tisíc ľudí skandovalo "Odstúpiť!" a žiadalo odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a ministra spravodlivosti Borisa Suska.

Opozičné strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita zorganizovali prvý protest od atentátu na premiéra Roberta Fica, ktorý sa stal 15. mája. Spravili tak v reakcií na čistky v kultúre, ktoré začala šéfka rezortu takmer v každej oblasti kultúry, a na prepustenie Dušana Kováčika.

"Koalícia spája ľudí proti sebe"

"Napriek tomu, že je teplo, sme prišli. Museli sme tak urobiť, lebo konanie ministerky Šimkovičovej a Suska už presiahlo hranice," povedal predseda PS Michal Šimečka. 

Susko podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní.

Kováčika v stredu prepustili z väzenia na slobodu. Tento krok kritizovala opozícia, premiér Robert Fico označil postup ministra za zákonný a spravodlivý.

image

Hroncová: Šimkovičová nepochopila funkciu. Jej úlohou je niečo iné, nie určovať, kto je kompatibilný s vedením

Problémom sú podľa opozície aj čistky šéfky rezortu kultúry. Martina Šimkovičová odvolala šéfku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú, ktorá bola na čele galérie od roku 2010. Už predtým odvolala riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku, čo vyvolalo kritiku časti umelcov či opozície. Na internete vznikla aj ďalšia petícia požadujúca odvolanie ministerky kultúry.

"Právny štát sa nám tu rozpadá a ministerka Šimkovičová rozkladá oblasť kultúry. Som aj rád, že vláda takto koná, dáva dohromady veľa ľudí z kultúry aj z právnej obce. Táto koalícia dokáže spájať ľudí proti sebe," povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Šimečka oznámil, že na mimoriadnej schôdzi sa pokúsia ministra spravodlivosti Borisa Suska a šéfku rezortu kultúry Martinu Šimkovičovú odvolať. Po dnešku by mať podľa Gröhlinga "ísť Fico do prezidentského paláca s dvomi demisiami".

Protest bez KDH

KDH sa dnešného protestu nezúčastnilo, pričom predtým boli často jednými z organizátorov. Poslanci a členovia hnutia sa podľa stanoviska zúčastnili na pondelkovom protestnom zhromaždení za otvorenú kultúru, ktorú organizovali umelci. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

"Myslíme si, že oveľa silnejší tlak vedia vyvinúť na vládnu koalíciu protesty organizované umelcami alebo ľuďmi bez politického pozadia, na ktorých sa môžu zúčastniť aj voliči tejto koalície než protesty organizované politickými stranami," zdôvodnila hovorkyňa s tým, že takéto protesty bez problémov hnutie podporí. Zároveň dodala, že sú veci v kultúre, ktoré je nutné reformovať.

image

KDH sa nepripojilo k dnešnému protestu dvoch opozičných strán. Odvolávania však podporuje

"Je to ich rozhodnutie a plne ho rešpektujem," vyjadril sa Šimečka k rozhodnutiu KDH sa protestu nezúčastniť. 

"Mrzí ma toto ich rozhodnutie. Verím, že v parlamente tá spolupráca bude," povedal Gröhling. Strana už potvrdila, že odvolávanie podporí. 

Obavy o slobodu slova

Na proteste po prvýkrát nevystúpil ani jeden politik. "Budú hovoriť ľudia, čo majú čo povedať k tomu marazmu," povedala moderátorka. Prvý rečníkom bol bývalý riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Vo svojom prejave vyzval novinárov aj bežných ľudí, aby sa nebáli a vyhodili preč autocenzúru z obáv z pomsty pochádzajúcej z rezortu kultúry.

"Dnes musia naše osobné obavy ustúpiť do úzadia," povedal k autocenzúre, ktorá sa podľa neho začína v spoločnosti objavovať. "S takou mierou arogancie zmiešanej s nekompetentnosťou som sa ešte nestretol," povedal. Dav medzitým začal skandovať "Hanba".

Ministerka Šimkovičová a Lukáš Machala musia podľa neho okamžite odstúpiť. Dav skandoval počas prejavu pred rezortom aj slovo "Odstúpiť".

image

Šimkovičová odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia

"Niektorí ľudia sa tej vašej nenávisti začínajú báť. Strach je zbraňou režimov, ktoré sú vo svete zakázané už roky. Je to hanba, je to normalizácia," povedala k cenzúre moderátorka. Spomenula, že jej prichádzajú osobné vyhrážky a "Machala tiež povedal, že budeme platiť odškodné."

Bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová prečítala na proteste vyhlásenie piatich exministrov, kde odsúdili Šimkovičovej autoritatívne zásahy do kultúry. Odvolania Hroncová označila za nedôstojné. "Takto sa odvolávajú kriminálnici, nie špičkový manažéri," povedala. 

Vyhlásenie podpísali Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová. "Základom k zmiereniu a upokojeniu situácie je výmena vo vedení ministerstva kultúry," píše sa vo vyhlásení.

Vypískali prezidenta

Hroncová vyzvala prezidenta, premiéra aj koaličné strany, aby si vypočuli hlas kultúrnej obce a občanov. Dav však vypískal Pellegriniho meno a začal skandovať "Podržtaška!".

Martina Šimkovičová nedávno odvolala aj riaditeľku Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzanu Liptákovú. "V prípade Bibiany využila ministerka zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu," skonštatovala vtedy riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry Petra Bačinská.

image

Rektor UK a dekan filozofickej fakulty poslali odkaz ministerke Šimkovičovej

"Všetci sme na jednej lodi a platíme vládu. Umelci problémy nevyrábajú, oni ich komunikujú," povedala odvolaná riaditeľka Liptáková na margo vyjadrenia z rezortu kultúry, že "dane ľudí musíme chrániť pred míňaním bratislavskej kaviarne". "História sa bude písať mimo štátnych organizácii. Z verejných peňazí sa zaplatí priemernosť," dodala.

Bývalá členka súdnej rady Katarína Javorčíková prirovnala Šimkovičovej odvolávanie k dobe, keď sudcov "podobne odvolával Štefan Harabin". 

Javorčíková spomenula skutočnosť z roku 2009, kedy Fico nazval sudcov, ktorí protestovali proti popieraniu slobody slova na súdoch, "lenivcami v talároch". "Dosť bolo Fica," skandoval v reakcii dav.  

image

Kto nahradí Drličku vo vedení SND? Ministerstvo kultúry pri tejto otázke naráža na problém, tvrdia zdroje HN

Na pódiu vystúpili aj zástupcovia divadiel. "Som rád, že môžem vyjadriť svoj nezávislý kultúrny postoj na tomto plnom námestí," povedal herec Ján Gallovič. 

"Dnes chcú dať kultúru do mandinelov a tvrdiť, že taká, aká je, nie je slovenská. Je slovenská, lebo ju tvoríme my, tu a v tejto krajine," povedal herec Ján Gallovič. Narážal tým na vyjadrenie ministerky, že chce podporovať iba slovenskú kultúru. Zástupcovia divadiel kritizujú "podkopávanie kultúry v jej samotných základoch".

Nenechajte sebou manipulovať, reaguje Šimkovičová

"Prečo ste vtedy neorganizovali masové demonštrácie," povedala Šimkovičová na margo protestu, pričom odvolanie Drličku a ďalších štatutárov v kultúre prirovnala k "tomu, aké robila Matovičova vláda".

"Nenechajte sebou manipulovať. Týmto ľudom nejde o Kusú, Drličku a otvorenú kultúru. Ich zámerom je spolu s Gröhlingom a Šimečkom opäť vyburcovať nejakého chorého človeka k epickému činu a akákoľvek činnosť Šimkovičovej je pre nich červené súkno," povedala.

Ministerka tvrdí, že bola zvolená v demokratických voľbách a "to je skutočná demokracia". Svoje rozhodnutia obhajuje, pričom za protestami opozície vidí snahu udržať vo fondoch "ic zabetónovaných ľudí". Narážala pritom na poslakyňu PS Zoru Jaurovú, ktorá pôsobí v dvoch komisiách Fondu na Podporu umenia. "Do jednej z nich sa dala nanominovať už ako poslankyňa," dodala Šimkovičová.

Rozklad právneho štátu

Rečníci kritizovali aj prepustenie usvedčeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

"Práve kauza Dušana Kováčika, spojeného s funkcionármi strany Smer, bola jednou z tých, kde bola vina jasne dokázaná aj odvolacím súdom. Dôkazom bola aj Kočnerova Threema. Susko ho pustil na verejnosť skôr, ako ho oslobodil súd," povedala bývalá členka súdnej rady Katarína Javorčíková k jeho prepusteniu na slobodu.

image

Pre veľké kauzy po Šúrekovi našli náhradníka. Ten namieta, že je zaujatý voči Kováčikovi aj Gašparovi

"Stav právneho štátu sa rozkladá. Slovensko je na kraji priepasti a nemôžeme dopustiť, aby tam padlo. Dôkazom je nedávne rozhodnutie o prepustení bývalého špeciálneho prokurátora z výkonu trestu," povedal bývalý vedúci Kancelárie prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej Metod Špaček.

"A to nie na základe súdu, ale na základe rozhodnutia ministra za stranu, pre ktorú Kováčik roky pôsobil," dodal. "Do basy," začal okamžite skandovať dav. 

Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika v máji 2022 právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

image

Pellegrini avizuje veľké stretnutie s Ficom aj lídrami opozície. Reaguje tým na výzvy Šimečku a Gröhlinga

"Rozširujú strach a vystupujú proti menšinám," povedal Špaček. "Oni sami žijú v strachu. Najsilnejšia strana sa bojí politického partnera, najvyšší ústavný činiteľ sa bojí ľudí zo svojej minulosti," dodal.  "Dosť bolo Fica," skandoval dav po jeho prejave.

Protest sa skončil približne okolo pol ôsmej večer pokojne a ľudia sa začali rozchádzať do mesta. Opozícia plánuje pokračovať v odpore v parlamente aj prostredníctvom mimoriadnych výborov, ich cieľom je oboch ministrov odvolať.

Protest PS a SaS proti Šimkovičovej
01 - Modified: 2024-08-13 14:51:14 - Feat.: 1 - Title: Hroncová: Šimkovičová nepochopila funkciu. Jej úlohou je niečo iné, nie určovať, kto je kompatibilný s vedením 02 - Modified: 2024-08-13 13:28:31 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia 03 - Modified: 2024-08-13 06:15:39 - Feat.: 1 - Title: Kto nahradí Drličku vo vedení SND? Ministerstvo kultúry pri tejto otázke naráža na problém, tvrdia zdroje HN 04 - Modified: 2024-08-13 05:49:11 - Feat.: 1 - Title: Rektor UK a dekan filozofickej fakulty poslali odkaz ministerke Šimkovičovej
01 - Modified: 2024-09-19 08:42:30 - Feat.: - Title: V zdravotníctve hrozí kolaps, zvýši sa exodus zdravotníkov, varuje SaS. Strana chce odvolať Dolinkovú​ 02 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 03 - Modified: 2024-09-18 16:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Hľadá sa figový list. Opozícia už nemá čo stratiť 04 - Modified: 2024-09-19 06:58:03 - Feat.: - Title: Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť 05 - Modified: 2024-09-18 12:29:36 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 18:05