Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Únia nerozhodla o zablokovaní eurofondov pre Slovensko, reaguje eurokomisia na správy o ich zastavení

09.09.2024, 15:27
Autor:
TASRTASR

Eurokomisia reaguje v súvislosti s najnovšou správou agentúry Bloomberg, podľa ktorej Európska únia pracuje na návrhu, ktorého výsledkom by mohlo byť zastavenie vyplácania eurofondov pre Slovensko.

Európska komisia analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený. Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie, uviedla v pondelok Európska komisia.

Eurokomisia reaguje v súvislosti s najnovšou správou agentúry Bloomberg, podľa ktorej Európska únia pracuje na návrhu, ktorého výsledkom by mohlo byť zastavenie vyplácania eurofondov pre Slovensko. Ako dôvod uviedol Bloomberg zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Odvolal sa pri tom na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

Situáciu posudzujú

Eurokomisia v reakcii zdôraznila, že situáciu ohľadne podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje osobitne v jednotlivých členských štátoch.

"Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť," uviedla Komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

image

Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg

"Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka ‘Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva‘. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený," povedala hovorkyňa eurokomisie Veronica Favalliová.

V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že eurokomisa ho "dokončí včas".

Blokovanie eurofondov

Podľa nedeľňajšieho článku agentúry Bloomberg je proces zablokovania eurofondov pre Slovensko v počiatočnej fáze a jeho pokračovanie si vyžaduje schválenie predsedníčkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovou.

Jedným z údajných návrhov voči Slovensku je podľa zdrojov Bloombergu použitie mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov, ktorý umožňuje Únii zastaviť platby, ak hrozí ich zneužitie.

image

Namiesto štyroch mostov zostanú dva. Dopravu na severe Slovenska čaká v ďalších rokoch veľká skúška

V tom prípade by Únia zastavila Slovensku istú čiastku z kohéznych fondov, ktoré v rozpočte eurobloku predstavujú pre Slovensko 12,8 miliardy eur.

Ďalším návrhom je zablokovanie financovania z Plánu obnovy, v rámci ktorého má Slovensko dostať 2,7 miliardy eur, tvrdí zdroj Bloombergu s tým, že fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry bolo jednou z podmienok čerpania týchto peňazí.

Nariadenie o podmienenosti čerpania eurofondov vstúpilo do platnosti v roku 2021 s cieľom zabrániť zneužívaniu rozpočtu Únie. Únia môže krajinám zmraziť finančné prostriedky, ak porušovanie zásad právneho štátu ovplyvňuje alebo môže ovplyvniť finančné záujmy Únie.

01 - Modified: 2024-09-09 12:10:41 - Feat.: 1 - Title: Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg 02 - Modified: 2024-09-02 05:59:29 - Feat.: 1 - Title: Diaľnica na strednom Slovensku nabaľuje sklz. Po stromoch hrozí problém s plynovodom
01 - Modified: 2024-09-09 12:24:44 - Feat.: - Title: Čerpanie starých eurofondov sa mierne zvýšilo: Zostáva však viac než 286 miliónov 02 - Modified: 2024-09-09 11:25:37 - Feat.: - Title: Platenie daní priamo Únii? Bývalý šéf ECB v tom vidí budúcnosť, mali by pomôcť konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-09-09 12:10:41 - Feat.: - Title: Budeme nasledovať Maďarsko? Európska únia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko, píše Bloomberg 04 - Modified: 2024-09-09 09:49:58 - Feat.: - Title: Slovensko rozdelí 260 miliónov eur na obnovu pamiatok. Máme investičný dlh, tvrdí Raši 05 - Modified: 2024-09-05 11:37:25 - Feat.: - Title: Eurokomisia podpísala Rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. september 2024 15:28