Zahraničnopolitický analytik Alexander Duleba. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Dulebovi chýbajú rokovania Fica so Zelenským. Tvrdí, že je to kvôli poradcom v premiérovom tíme

14.10.2024, 10:09
Autor:
TASRTASR

Stretnutia sú podľa Alexandra Dulebu dôležité aj preto, lebo slovenskej strane pomáhajú lepšie pochopiť agendu Ukrajiny a jej postoj.

Zahraničnopolitický analytik a profesor na Prešovskej univerzite Alexander Duleba oceňuje periodické stretnutia vlád Slovenska a Ukrajiny. Sú podľa neho dôležité aj preto, lebo slovenskej strane pomáhajú lepšie pochopiť agendu Ukrajiny a jej postoj.

O situácii vo vojne na Ukrajine sme sa koncom augusta rozpávali s Alexandrom Dulebom.

Chýba mu však priamy kontakt premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským ako hlavných predstaviteľov vo výkone moci. Uviedol to v relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV.

Poukázal na to, že obe krajiny majú iný politický systém, pričom na Slovensku má vláda v štruktúre moci iné postavenie ako na Ukrajine.

image

Fica v Užhorode vítali sirény a varovanie pred ruským migom. Žiadne sladké reči, vraví o stretnutí so Šmyhaľom

Prečo nerokuje so Zelenským?

Výsledky rokovaní premiérov krajín preto podľa jeho slov aj tak musia na ukrajinskej strane prejsť prezidentskou kanceláriou, a teda neexistuje garancia, že to, na čom sa premiéri dohodli, bude schválené v rovnakej podobe.

"Bezprostredný kontakt nášho muža číslo jeden vo výkone moci, čo je predseda vlády, a ukrajinského, čo je prezident, by bol užitočný a chýba mi tam," povedal.

To, že Fico nerokuje priamo so Zelenským, je podľa neho kvôli ľuďom, ktorí premiérovi radia vo veciach vnútornej politiky.

"Vzhľadom na to, akú skupinu elektorátu na Slovensku oslovil, že asi by si to nevyhodnotili ako pozitívny signál pre ten elektorát, vedome spustili úroveň kontaktov na komunikáciu čisto medzi vládami," dodal.

Obraz Slovenska na Ukrajine je podľa vyjadrení analytika rôzny. Podotkol, že Ukrajinci vnímajú všetky Ficove vyjadrenia, na ktoré reagujú podobne citlivo ako na vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána. Avšak každý, kto rozumie bilaterálnym vzťahom Slovenska a Ukrajiny, podľa neho rozumie rozdielu v prístupe týchto krajín.

Duleba dodal, že v ukrajinských médiách aj v spoločnosti rezonuje občianska zbierka Munícia pre Ukrajinu.

image

Fico na Ukrajine ponúkol Slovensko na mierovú konferenciu. Nebudeme šetriť zdrojmi, povedal

Líder vo výrobe munície

"Lebo je to protiklad, že počujú jednu rétoriku zo strany vlády a potom podporu samotnej spoločnosti. (...) Skutočne je to významná časť momentálne pozitívneho obrazu Slovenska v širokej ukrajinskej spoločnosti. (...) Ukrajinci rozumejú aj na tomto príklade, že nemôžu prístup Slovenska zredukovať na niektoré vyhlásenia našich čelných predstaviteľov. Lebo tým rečiam o mieri, ktorý by znamenal kapituláciu Ukrajiny, naozaj nerozumiem," dodal.

Myslí si, že Slovensko sa stalo z hľadiska výroby munície výrazným hráčom pri podpore Ukrajiny v obrane proti ruskej agresii. "Ak sa podarí tento rok dodať na Ukrajinu jeden milión nábojov, tak asi 200.000 bude zo Slovenska. Podiel v tom je relevantný a to Ukrajinci vidia a životne to potrebujú a veľmi oceňujú," vysvetlil. Vzťahy Slovenska a Ukrajiny by neoznačil za nadštandardné.

"Chcú mať s nami taký vzťah, lebo potrebujú vojenskú podporu, a tú im ponúkame, lebo sme lídrom vo výrobe munície," skonštatoval analytik. Nový podnik na výrobu munície podľa neho na Slovensku vznikne, pretože krajina má na to dobrú infraštruktúru a možnosti.

Analytik zároveň ocenil premiéra za ponuku Ukrajine, že Slovensko zorganizuje tematickú konferenciu k otázke jadrovej bezpečnosti. Slovensko podľa neho má čo ponúknuť Ukrajine a rovnako ona nám.

 

01 - Modified: 2024-10-07 13:23:59 - Feat.: 1 - Title: Fico na Ukrajine ponúkol Slovensko na mierovú konferenciu. Nebudeme šetriť zdrojmi, povedal 02 - Modified: 2024-10-07 10:29:31 - Feat.: 1 - Title: Fico v Užhorode uznal, že mier musí byť pre Ukrajinu spravodlivý. Šmyhaľovi ponúkol pomoc so vstupom do Únie 03 - Modified: 2024-10-03 13:04:53 - Feat.: 1 - Title: Fico: Urobím všetko pre obnovenie vzťahov s Ruskom. Aj český prezident zmenil postoj k vojne na Ukrajine 04 - Modified: 2024-06-25 14:24:06 - Feat.: 1 - Title: Európska únia otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou. Je pred nami veľa práce, povedal Šmyhal
01 - Modified: 2024-10-14 11:47:08 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Výsledok nenávisti medzi Ficom a médiami? Úpadok 02 - Modified: 2024-10-13 19:51:33 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že vojakov do ruskej armády na Ukrajine posiela aj Severná Kórea 03 - Modified: 2024-10-13 18:49:38 - Feat.: - Title: Ukrajinskí vojaci odrazili v Kurskej oblasti ruské útoky, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-10-13 10:05:46 - Feat.: - Title: Prezident Pellegrini prehovoril, Fico rokoval s Ukrajincami a so Švédmi sme zase nevyhrali 05 - Modified: 2024-10-12 20:44:15 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky si po ruskej protiofenzíve v Kurskej oblasti udržali pozície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. október 2024 15:33