StoryEditor

Najväčší výrobca vajec utratí 400-tisíc sliepok, zasiahla ho vtáčia chrípka. Slovensko bude odkázané na dovoz

25.10.2024, 11:05
25.10.2024, 15:31

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky nariadila vytvorenie pásma dohľadu s polomerom minimálne desať kilometrov od ohniska nákazy.

Na farme v Dvoroch nad Žitavou bol v pondelok zaznamenaný úhyn 500 nosníc, čo viedlo k okamžitému odberu vzoriek a ich zaslaniu do Národného referenčného laboratória.

Laboratórne výsledky potvrdili prítomnosť vírusu vysokopatogénnej aviárnej influenzy, známej ako vtáčia chrípka u najväčšieho slovenského producenta slepačích vajec. Informuje o tom portál Poľnoinfo.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky nariadila vytvorenie pásma dohľadu s polomerom minimálne desať kilometrov od ohniska nákazy. Toto pásmo zahŕňa obce v okresoch Nové Zámky a Komárno.

Masové vybíjanie

Napriek počiatočnej nákaze u 500 sliepok nebude stačiť utratiť iba tie, ktoré sa zdržovali v rovnakej hale. Vtáčia chrípka sa totiž začala rýchlo šíriť po celej farme. Pred Vianočnou sezónou tak trh s vajcami utrpí pokles, keďže najvúčší slovenský dodávateľ musí utratiť dovedna až 400-tisíc nosníc. 

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý pre Denník E potvrdil, že sa rozbehla komplexná likvidácia sliepok na celej farme Novogalu.

„Sliepky nestačí vybiť iba v prvej hale, kde sa objavila nákaza, ale nákaza sa rýchlo šíri po celej farme. Už vo štvrtok mal chovateľ uhynutých až vyše 50-tisíc sliepok,“ hovorí Chudý. Na utratenie sliepokm sa využíva plynová komora.

Podľa veterinárnej správy bude mať nákaza pri Nových Zámkoch dopad na celý trh. „Je to o to vážnejšie, že problém s nákazou má celá Európa a ohniská rýchlo pribúdajú. Aj preto, že po záplavách máme stále zaplavené mnohé oblasti, a na nich sa zdržuje voľne žijúce vtáctvo, ktoré šíri nákazu,“ povedal Chudý pre Denník E.

image

Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia?

V rámci pásma dohľadu je zakázané premiestňovanie živej alebo usmrtenej hydiny, ich tiel, vajec, mäsa a iných produktov živočíšneho pôvodu.

Regionálna veterinárna a potravinová správa tiež vyzýva chovateľov, aby okamžite hlásili akékoľvek príznaky vtáčej chrípky.

Trh s vajcami

Novogal, a.s., najväčší producent konzumných slepačích vajec na Slovensku, chová približne 650 tisíc nosníc a ročne dodáva na trh 175 miliónov vajec. Výskyt vtáčej chrípky v tomto podniku môže mať významný dopad na trh s vajcami a hydinovým mäsom.

image

V Česku sa potvrdila vtáčia chrípka, postihnutý chov je v okrese Beroun

Daniel Molnár, predseda Únie hydinárov Slovenska, v tejto súvislosti uvádza, že sa spotrebitelia nemusia báť. Všetky vajcia od tohto producenta boli totiž stiahnuté z trhu.

Novogal sa však podieľa zhruba na 10 až 15 percentách celoslovenskej ročnej produkcie. Následný štvormesačný výpadok tak podľa Molnára vyústi do nedostatku slovenských vajec, ktoré bude zrejme potrebné suplovať tými z dovozu. „Závisí to od dopytu na trhu, no žiadny slovenský producent vajec nedokáže tento výpadok nahradiť,“ vysvetľuje šéf Únie. 

V roku 2023 sa podľa výpočtov Únie hydinárov Slovenska u nás vyprodukovalo 937,6 milióna kusov konzumných slepačích vajec, čo predstavuje pokles o 6,7 percenta v porovnaní s rokom 2022. Ide o 67,1 milióna kusov menej. 

Sebestačnosť v produkcii vajec sa v našej krajine dlhodobo pohybovala nad 100 percent, čo bola najvyššia hodnota spomedzi všetkých živočíšnych komodít. Od roku 2015 však dochádza k poklesu produkcie vajec aj postupnému poklesu sebestačnosti pod úroveň 90 percent. 

„Pre zníženie počtu nosníc z dôvodu rekonštrukcií klietkových chovov na alternatívne, ako aj poklesu produkcie vajec sa v posledných 10 rokoch sebestačnosť znížila na 89 percent,“ dopĺňa Molnár. 

Podľa poslednej Situačnej a výhľadovej správy k hydine a vajciam, ktorú v septembri zverejnil rezort pôdohospodárstva, spotreba tejto potraviny klesá. V roku 2019 zjedol jeden obyvateľ priemerne 224 kusov, vlani to bolo už len 191,5 kusa. 

Aj vo Veľkej Fatre

Obce v monitorovanej oblasti v blízkosti ohniska vtáčej chrípky musia do 15. novembra zabezpečiť písomný zoznam všetkých chovov hydiny a iných vtákov držaných v zajatí a zaslať ho na veterinárnu správu.

Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré postihuje vtáctvo, najmä hydinu ako sú sliepky, kačice a husi. Pôvodcom ochorenia je chrípkový vírus typu A, ktorý sa môže prenášať aj na niektoré druhy cicavcov, vrátane človeka, hoci takéto prípady sú zriedkavé.

Vírus sa šíri najmä prostredníctvom kontaktu s infikovanými vtákmi, ich trusom, kontaminovanou vodou, krmivom a podstielkou.

Hoci prenos na človeka je zriedkavý, môže sa vyskytnúť u osôb, ktoré sú v priamom kontakte s infikovanými vtákmi alebo ich výlučkami. Príznaky u ľudí môžu zahŕňať horúčku, kašeľ, bolesť hrdla a svalov, a v závažných prípadoch môže dôjsť k zápalu pľúc alebo dokonca k úmrtiu.

Vírus bol nedávno zaznamenaný aj v Národnom parku Veľká Fatra a v českom meste Hodonín, kde sa objavilo už ôsme ohnisko v komerčnom chove hydiny.

Redakcia HN kontaktovala firmu Novogal, a.s. so žiadosťou o vyjadrenie.

01 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia? 02 - Modified: 2024-09-13 16:10:09 - Feat.: 1 - Title: V Česku sa potvrdila vtáčia chrípka, postihnutý chov je v okrese Beroun 03 - Modified: 2024-09-07 06:00:28 - Feat.: 1 - Title: V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom
01 - Modified: 2024-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyvolávali vášne ako maslo, teraz stoja dve eurá. Vajcia zažili otočku, ale hrozí nový problém 02 - Modified: 2024-10-18 12:56:48 - Feat.: - Title: Bulharsko hlási výskyt vírusu vtáčej chrípky v krajine 03 - Modified: 2024-10-15 12:00:52 - Feat.: - Title: Francúzsko zvyšuje stupeň rizika pre vtáčiu chrípku, sprísňuje aj opatrenia 04 - Modified: 2024-09-26 07:52:48 - Feat.: - Title: Ceny agrokomodít v auguste stagnovali, zlacneli vajíčka aj mlieko 05 - Modified: 2024-09-13 16:10:09 - Feat.: - Title: V Česku sa potvrdila vtáčia chrípka, postihnutý chov je v okrese Beroun
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. október 2024 15:31