StoryEditor

Pred zápasom s Ruskom brankárska dilema

14.02.2006, 23:00
Dlhoročná slovenská brankárska jednotka Ján Lašák nemá pred olympijskými hrami ani zďaleka takú pozíciu ako v minulých rokoch. Výborné výkony totiž podávali aj Karol Križan a Peter Budaj.

Slovenská hokejová reprezentácia otvorí dnes v zápase s Ruskom (od 20.00 hod.) svoje účinkovanie na olympijskom turnaji v Turíne. Zverenci trénera Františka Hossu sa v B-skupine po zbornej ešte stretnú s Lotyšskom, USA, Kazachstanom a Švédskom. V skupine A si zmerajú sily Kanada, Česko, Fínsko, Švajčiarsko, Nemecko a domáce Taliansko. Postup do štvrťfinále si vybojujú najlepšie štyri tímy. Olympijský titul zo Salt Lake City 2002 obhajuje Kanada.

Definitívne bez Handzuša
V drese Slovenska bude definitívne chýbať jeden z kľúčových hráčov Michal Handzuš, ktorého z účasti vyradilo zranenie ramena. Po nedávnom zranení Ladislava Nagya tak ide o druhé veľké oslabenie slovenského tímu. "Mišo telefonoval trénerovi Hossovi v noci o jednej a oznámil mu, že po vyšetrení v New Yorku mu lekár neodporučil zápasovú záťaž," informoval deň pred začiatkom olympijského turnaja asistent trénera SR Ján Jaško. Dvadsaťosemročný hráč Philadelphie sa zranil v zápase NHL s Washingtonom po súboji s Dainusom Zubursom - vykĺbil si rameno a natiahol si väzy. "Našťastie, operácia ramena nie je nevyhnutná, ale lekár mu odporučil minimálne štvortýždňový oddych," doplnil informácie Jaško.
O náhradníkovi za Handzuša sa v tíme už diskutovalo, ale vedenie výpravy včera večer na direktoriáte turnaja zapísalo na oficiálnu súpisku len 21 mien - 19 hráčov v poli (7 obrancov a 12 útočníkov) a dvoch brankárov. Po včerajšom prílete zvyšnej pätice hráčov - gólmana Budaja, obrancu Višňovského a útočníkov Svatoša, Gáboríka a Demitru - je vo výprave 24 hokejistov vrátane dvoch cestujúcich náhradníkov Ronalda Petrovického a Miroslava Zálešáka.

Proti Rusom na štyri útoky
Slovenskí tréneri zatiaľ nerozhodli, kto z brankárov dostane dôveru v úvodnom stretnutí s Ruskom. "Všetci traja sú výborní, v dobrej forme. Definitíva padne možno až po rozkorčuľovaní v stredu predpoludním o desiatej," informoval tréner Hossa. Štvrtým centrom po zranení Handzuša bude Tomáš Surový, ktorý môže hrať aj na krídle. "Chcem hrať od úvodu na štyri formácie, veď nás čaká v skupine päť zápasov za sedem dní s kvalitnými súpermi. Všetci hráči, ktorí budú k dispozícii, musia byť maximálne vyťažení. Vzhľadom na kvalitu druhých mužstiev nemôžeme hrať na dva alebo tri útoky. Naša skupina je veľmi náročná, preto bude vstup do turnaja s Ruskom pre ďalší vývoj veľmi dôležitý," pokračoval ďalej slovenský tréner.

Odčiniť fiasko z Nagana a Salt Lake City
Slovenskú reprezentáciu čaká v Turíne štvrtý olympijský hokejový turnaj v ére samostatnosti. Po vydarenej premiére v nórskom Lillehammeri 1994, kde obsadilo mladé mužstvo okolo Petra Šťastného šiestu priečku, prišli nevydarené následné olympiády v Nagane a Salt Lake City. Slováci nemali v Japonsku v roku 1998 a ani o štyri roky v USA k dispozícii najsilnejší možný tím a oslabené mužstvá sa nedokázali prebiť cez kvalifikačné turnaje. Slovenský výber bude v Turíne štartovať prvýkrát bez hendikepu z rovnakej štartovej čiary ako ostatné silné hokejové krajiny. "Bude to jeden z najlepších a najspravodlivejších turnajov. Všetky silné tímy majú vyrovnané šance. Máme jedno z najkvalitnejších mužstiev a bude záležať na tom, kto bude mať viac šťastia," uviedol slovenský útočník Ľubomír Bartečko: "Nálada v tíme je po príchode hráčov zo zámoria veľmi dobrá. Celé mužstvo je odhodlané odčiniť neúspech na predchádzajúcich dvoch olympiádach v Nagane a Salt Lake City," doplnil asistent Jaško.

ZOSTAVA SR
Brankári:
Lašák (Pardubice), Križan (MODO), Budaj (Colorado), obrancovia: Chára (Ottawa), Štrbák (CSKA Moskva), Majeský (Washington), Meszároš (Ottawa), Suchý (Columbus), Višňovský (Los Angeles), Jurčina (Boston), útočníci: Gáborík (Minnesota), Zedník (Montreal), Stümpel (Florida), Šatan (NY Islanders), Bartečko (Lulea), Marcel Hossa (NY Rangers), Demitra (Los Angeles), Svatoš (Colorado), Bondra (Atlanta), Marián Hossa (Atlanta), Kapuš (Novokuzneck), Surový (Pittsburgh)

01 - Modified: 2003-02-16 21:19:55 - Feat.: 0 - Title: SCP SR rozposiela posledné faktúry 02 - Modified: 2003-02-16 21:25:31 - Feat.: 0 - Title: Historický zápis súrodencov Kosteličovcov 03 - Modified: 2003-02-16 21:27:10 - Feat.: 0 - Title: Kde sú miliardy za modernizáciu sietí? 04 - Modified: 2003-02-16 21:31:15 - Feat.: 0 - Title: Splácame staré ekologické dlhy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 11:13