StoryEditor

Európa ešte s tromi otáznikmi

14.10.2005, 00:00
Európska zóna futbalovej kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Nemecku odvčera pozná mená desiatich učastníkov šampionátu a šiestich tímov, ktoré budú v baráži bojovať o účasť na tomto vrcholnom podujatí. Medzi mužstvami, ktoré stále živia postupovú nádej, je na našu radosť aj Slovensko.

Európska zóna futbalovej kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Nemecku odvčera pozná mená desiatich učastníkov šampionátu a šiestich tímov, ktoré budú v baráži bojovať o účasť na tomto vrcholnom podujatí. Medzi mužstvami, ktoré stále živia postupovú nádej, je na našu radosť aj Slovensko. Zverenci trénera Dušana Galisa si účasť v baráži vybojovali po domácej bezgólovej remíze s Ruskom. Barážové dvojice vyžrebujú dnes vo švajčiarskom Zürichu. Prvé zápasy sú na programe 12. novembra, odvety 16. novembra.
Už len tri voľné miesta
Už pred stredajšími stretnutiami mali miestenku na svetový šampionát vo vrecku Holandsko, Ukrajina, Portugalsko, Taliansko, Anglicko, Poľsko a Chorvátsko. Po poslednom kole vypukli veľké oslavy aj vo Švédsku, Srbsku a Čiernej Hore a Francúzsku. "Postupom sme splnili základný cieľ, no pred nami je ďalší. Musíme sa zodpovedne pripraviť a pokračovať v budovaní mužstva, ktoré sa v Nemecku pokúsi napodobniť úspech z roku 1998," uviedol kormidelník Francúzska Raymond Domenech. Veľké ciele má pred MS aj reprezentácia Anglicka. "Myslím, že hráči v záverečných dvoch zápasoch s Rakúskom a Poľskom odviedli výbornú prácu. Som presvedčený, že hociktoré mužstvo sveta by malo problém nás zdolať. Vyhrali sme skupinu, stratili sme málo bodov, musíme byť preto šťastní a spokojní," povedal švédsky tréner Anglicka Sven-Goran Eriksson, ktorý v priebehu kvalifikácie musel viackrát čeliť vlne kritiky. Okrem reprezentácie Nemecka a spomínanej desiatky postupujúcich mužstiev bude Európu na šampionáte ešte reprezentovať aj úspešné trio z baráže. Do nej sa prebojovali tímy Španielska, Česka, Turecka, Švajčiarska, Nórska a Slovenska.
Kto bude chýbať?
V kvalifikačnom site uviazlo veľa zaujímavých rýb. Šancu opäť šokovať futbalový svet nebudú mať úradujúci majstri Európy z Grécka, ktorí obsadili v druhej skupine až štvrté miesto. "Hellas" pred posledným kolom živili aspoň šancu na účasť v baráži, ale tú si nenechali ujsť Turci. "Zvládli sme najdôležitejší zápas v kvalifikácii a teraz dúfame, že v Nemecku nebudeme chýbať," povedal tréner Turkov Fatih Terim po stretnutí v Tirane, po ktorom prepukli v Istanbule aj Ankare mohutné oslavy. Sklamaní ostali aj tretí Dáni. Na nemeckom šampionáte určite neuvidíme ani Rumunsko, Írsko, Škótsko, Belgicko, Bulharsko a na našu radosť ani Rusko. Zborná (vrátane ZSSR) sa na vrcholnom sviatku svetového futbalu predstavila celkom deväťkrát, na jubilejný desiaty štart si musia hráči zbornej minimálne ďalší cyklus počkať. "Po zápase v Bratislave zavládlo v kabíne hrobové ticho. Všetci mlčali, nikomu sa nechcelo hovoriť. Prišiel za nami prezident Vitalij Mutko, podal nám ruku. Snažil sa nás povzbudiť, vravel, že život sa nekončí. Poďakoval sa nám za bojovnosť, ale náladu nám to aj tak nezdvihlo," povedal po zápase legionár z anglického Charltonu Alexej Smertin.

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Albánsko sa pomaly začína stavať na nohy 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko zníži dodávky plynu do Poľska 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kyjev medzi hlavnými vývozcami 04 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reforma železničného systému Ruska 05 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úspech Microsoftu v Nemecku 06 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 01:22