StoryEditor

Polročný plán na Nemcov či rýpnutie do Donalda Trumpa. Ako Mexiko oslavuje senzačnú výhru

18.06.2018, 14:31
Autor:
vpvp
​Mexiko je po nedeľňajšom triumfe nad obhajcami trofeje v eufórii.

Keď sa v Mexiku na začiatku decembra dozvedeli, že sa na majstrovstvách sveta stretnú v skupine s nemeckými futbalistami, začali pripravovať taktický plán. Pol roka pred turnajom!

Nechceli totiž opakovať rok starý debakel 1: 4 zo semifinále Pohára FIFA. "Jeden z najlepších výsledkov v našej histórii," žiaril po víťazstve 1:0 autor jediného gólu Hirving Lozano.

​Mexiko je po nedeľňajšom triumfe nad obhajcami trofeje v eufórii. Fanúšikovia v Mexico City dokonca oslavovali Lozanov gól zo 35. minúty tak bujaro, že vysoko citlivé senzory zachytili záchvevy na dvoch miestach metropoly. Podľa tamojšieho geologického inštitútu zapríčinili takzvané umelé zemetrasenie.

"Najkrajšia trefa v živote," jasal Lozano, keď preberal cenu pre najlepšieho hráča zápasu.

Práve on, bleskurýchly ofenzívny stredopoliar, bol kľúčovou postavou mexickej stratégie.

Bol dôležitou súčasťou unikátnej taktiky na Nemcov. Tréner Juan Carlos Osorio ju so svojimi zverencami piloval dlhých šesť mesiacov. Futbalistom naordinoval iný štýl, než akým sa Mexičania prezentovali v ostatných zápasoch. Favorita tým dokonale zaskočil.

"Cieľom bolo rýchlo prechádzať do útoku, nesúperiť s Nemeckom v strede poľa. Aj napriek zmenám v zostave sme sa tohto plánu držali. Hlavne sme chceli mať dvoch rýchlych hráčov na krídlach. Hirving Lozano je neuveriteľný krídelný útočník a veľmi nám pomáhal k rýchlemu prechodu do útoku. Je to najrýchlejší hráč, akého tu mám," uviedol Osorio.

Plán vyšiel ideálne, mexické protiútoky vyzerali fantasticky. Nemcom robili veľké ťažkosti.

"Počas prvého polčasu sme hrali skvele dozadu a umne sme ich trápili z brejkov. Boli sme lepší. Po zmene strán už to bolo ťažšie," vyhlásil tréner Osorio, ktorý svojich hráčov pripravoval aj na Maria Gomeza.

Vysoký útočník do zápasu zasiahol až desať minút pred koncom, napriek tomu sa usilovnosť vyplatila. "Na tréningu sme skúšali bránenie so štyrmi záložníkmi a troma hráčmi, ktorí vpredu čakali na protiútoky. Vďaka tomu sme takmer strelili druhý gól," prezradil Osorio.

Pevnú defenzívu podporil spoľahlivým výkonom brankár Guillermo Ochoa, ktorého fotografie zaplavili sociálne siete. Časť užívateľov by kučeravého rodáka z Guadalajary rada videla na čele svojej krajiny, iní si neodpustili rýpnutie do amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho plánom vybudovať na hranici s Mexikom múr.

"Hej, Donald! My už múr máme!" objavovalo sa pri fotografiách gólmana, ktorý si čisté konto vyslúžil deviatimi zákrokmi. Mexičania teraz veria, že ich hrdinovia prelomia kliatbu, že na siedmy pokus konečne prejdú cez osemfinále.

Pochopiteľne najprv musia postúpiť zo skupiny, vďaka víťazstvu nad Nemeckom k tomu však majú solídne našliapnuté. Ďalším súperom je v sobotu Južná Kórea (hrá sa od 18 hod.).

01 - Modified: 2018-07-27 08:16:44 - Feat.: - Title: Obľúbený český komentátor čelí útokom kvôli kritike Ruska. Nemám problém to povedať, reaguje 02 - Modified: 2018-07-23 09:55:50 - Feat.: - Title: Sledovanosť futbalu u nás rástla 03 - Modified: 2018-07-17 06:24:47 - Feat.: - Title: Tajomstvo úspechu: Ako si Francúzi povedali, že budú najlepší na svete 04 - Modified: 2018-07-16 16:01:13 - Feat.: - Title: Chorvátska prezidentka mokne, Putin je suchý. Je to hanba ochranky, hovorí expert 05 - Modified: 2018-07-16 09:20:34 - Feat.: - Title: Ako oslavovalo Francúzsko: eufória, ale aj bitky rabovanie a smrteľné úrazy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:52