TASR/AP
StoryEditor

Kuzminová po víťazstve: Chcela som všetkým dopriať takýto darček. Mám dobrú nástupkyňu

23.12.2018, 15:13
Autor:
TASRTASR
Prečítajte si reakcie biatlonistiek po ich úspešných pretekoch vo Svetovom pohári.

Anastasii Kuzminovej, kráľovnej slovenského športu v roku 2018, konečne vyšli v tejto sezóne preteky SP tak, ako si želala. Na víťazstvo čakala od ZOH v Pjongčangu, kde triumfovala práve v pretekoch s hromadným štartom.

"Sú to neskutočné pocity stáť na najvyššom stupienku, o to väčšie, že sa mi splnila jedna veľká túžba, dopriať sebe a všetkým fanúšikom takýto vianočný darček," vyznala sa v rozhovore pre RTVS.

Dobrá nasledovníčka

"Ťažko niečo iné vymýšľať, toto je ideálne riešenie, zvíťaziť a spôsobiť radosť. Pre mňa je to najväčšia odmena, v tréningoch som zo seba vydala všetko a teraz som sa konečne dočkala aj takejto odmeny.

Bežecky sa mi veľmi darí, no ja sa neuspokojím dovtedy, kým nezastrieľam úplne čisto, takže mám na čom ešte pracovať. Za mnou skončila Paulína Fialková a je to dobrý pocit, keď mám dobrú nasledovníčku, ak sa rozhodnem skončiť, tak ma môže dôstojne zastúpiť."

Ukázala, že zlato nebolo náhoda

Tréner a manžel Daniel Kuzmin vyzdvihol výkon Anastasie výstižne: "Bol výnimočný. Ukázala, že olympijské zlato nie je len tak vybojovať, odstupom času opäť potvrdila, že patrí do svetovej špičky.

Mnohí o tom pochybovali, no ona bežala výborne, znovu zo všetkých najrýchlejšie, strieľala v pohode, len s dvoma chybami. Uvidíme, čo všetko z toho v ďalšom priebehu sezóny vznikne, netreba predbiehať, no určite nás to veľmi povzbudí a poženie ďalej vpred."

Fialková chce zvíťaziť

Paulíne Fialkovej zostal po troch Svetových pohároch v tejto sezóne len jeden nevyplnený sen - zvíťaziť. "Ak nepoľavím, tak sa dočkám aj triumfu, no teraz je dôležité, že mám za sebou taký začiatok zimy, o akom som nesnívala.

Budem mať určite krásne radostné Vianoce. veľmi, naozaj veľmi som chcela v posledných pretekoch roka dosiahnuť opäť niečo krásne a teší ma, že som formu predala takýmto spôsobom.

Je to špeciálne, keď ste na stupni v úžasnej atmosfére, aká sa tu na štadióne vytvorila, nedá sa to ani opísať, určite ma aj diváci vyburcovali k výkonu."

Anna Murínová, trénerka Paulíny Fialkovej, opäť prežívala veľké nervy, o to väčšia bola radosť. "My sme vychádzali z toho, že sa musí sústrediť na úvodné dve ležky. Potom všetko záležalo na vývine.

Podstatná bola streľba, z nej Paulína vychádzala, k tomu pridala obrovskú bojovnosť. Nevyhrala, no to len naznačuje, že ešte má rezervy, prvé miesto je pre ňu neustále veľká inšpirácia."  

Reakcia šéfa biatlonu

Priebeh i výsledky strhli aj prezidenta Slovenského zväzu biatlonu Tomáša Fuska. "Boli to mimoriadne a výnimočné preteky, ťažko hľadať trefný výraz, nemám slov, neviem sa z toho poriadne spamätať.

Pri hromadnom štarte treba dobre bežať, no bez presnej streľby sa pripravíte aj o útok na popredné miesta, našim dievčatám to však vyšlo a všetko si ustrážili, na rozdiel od niektorých iných osobností.

Na Nasti vidieť, že sa dostáva do stabilnej bežeckej formy, neustále sa zlepšuje a postupne naberá streleckú istotu, ide jednoducho správnym smerom. Našťastie bol podklad zmrznutý a dážď príliš trať nezmäkčil, v dlhých stúpaniach sa tak Nasťa s výbornou technikou presadila."

Udržať si špičkovú formu nie je jednoduché. Tomáš Fusko: "Idú sviatky a po vypätí z troch Svetových pohárov bude veľmi dôležité neochorieť. Seriál je dlhý a v celej sezóne dokáže byť dobrý len ten, kto si do zimy preniesol zásobu z letnej prípravy, to však ukáže až čas.

Pár slov ešte k organizácii, Česi sa opäť ukázali v tom najlepšom svetle a po majstrovstvách sveta, ktoré mali, si držia vysokú latku. Je to podľa mňa najlepší sveťák, nielen v organizácii, ale aj v diváckej kulise."

01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 20:55