StoryEditor

Dobyl Paríž. Ale v biznise Nadal padol (video)

10.06.2013, 00:00
Tenis. Napriek tomu, že ôsmykrát dobyl Roland Garros, prišiel Španiel podľa Forbesu o štyri milióny dolárov.

Ľahol si na zem, odhodil raketu a hlavu asi vložil do rúk. Po pár sekundách sa špinavý od antuky postavil a začal oslavovať. Rafael Nadal totiž uzavrel svoj veľký návrat po zranení grandslamovým titulom. Po triumfe nad krajanom Davidom Ferrerom 3:0 na sety dobyl Roland Garros. „Tento titul je pre mňa niečím výnimočným. Sedem mesiacov som bol zranený, a teraz tu opäť stojím ako parížsky šampión,“ povedal Nadal priamo na kurte. Zároveň Španiel prepísal históriu, keď sa stal prvým tenistom, ktorý vyhral jeden grandslamový turnaj až osemkrát.

Lenže. Napriek tomu, že Nadal vládne na kurte, tak v biznise padá. Za minulý rok totiž stratil podľa magazínu Forbes štyri milióny dolárov. Práve pre zranenie, keď pauzoval osem mesiacov. „Pre neho je teraz dôležité, aby vyhrával. Pretože sponzorov zaujímajú iba víťazi. A Nadal potvrdil, že je víťaz,“ hovorí pre HN expert na športový marketing Tomáš Klečka.

Prepad pre zranenie
Nadalovi patrí v najnovšom rebríčku Forbes najlepšie zarábajúcich športovcov sveta až tridsiate miesto. Celkovo zarobil vyše 26 miliónov dolárov, z toho 21 miliónov mal za lukratívne sponzorské zmluvy. Lenže oproti roku 2011 zaznamenal prepad štyri milióny dolárov, v rebríčku klesol o štrnásť miest a dokonca ho predbehol okrem Rogera Federera aj Novak Djokovič. To bolo spôsobené jeho výpadkom, keď od minuloročného Wimbledonu nehral až do februára. „Stratil najmä kvôli tomu, že od sponzorov má miliónové bonusy za víťazstvo na grandslamových turnajoch. A keďže bol zranený, tak o tieto zárobky prišiel,“ dodal Klečka na margo dvanásťnásobného grandslamového víťaza. Medzi Nadalových najväčších sponzorov patria spoločnosti ako Nike, Babolat, Kia Motors či Richard Mille.

Trofeje sú nutnosťou
Tieto zmluvy mu vybavila ešte spoločnosť IMG, ktorá sa starala o biznis antukového kráľa.

Lenže Španiel s touto spoločnosťou skončil a o peniaze sa už stará prostredníctvom vlastnej marketingovej spoločnosti.

„Jednoducho tu ide o klasický biznis založený na kapitalistických základoch. Každý chce maximalizovať svoj zisk, aj Rafael Nadal,“ povedal pre HN popredný športový manažér Karel Tejkal. Chvíľu to však Nadalovi potrvá, kým začne profitovať z toho, že nemusí vyplácať prémie marketingovej spoločnosti. Podľa Klečku je to však iba na samotnom tenistovi. „Riziko spočíva v tom, že musí získavať trofeje. A potom je jedno, či má vlastnú agentúru, alebo je vo veľkej spoločnosti. Keď vyhrá, tak dostane peniaze od sponzorov, ak vyhrávať nebude, tak nikto u nič nedá. V športovom biznise je to jednoduché – musíte vyhrávať,“ tvrdí Klečka. Nadalovi môže pomôcť aj fakt, že teraz v Paríži prepísal históriu. „To je skôr ako argument. Príde totiž za sponzorom a povie, že je výnimočný. A má na to dôkazy. Za každú cenu to však takto platiť nemusí,“ dodal expert na športový marketing. Napriek poklesu zárobkov však Nadal opäť vládne. A proti Ferrerovi to potvrdil dokonale. Stačilo mu na to len niečo vyše dvoch hodín.



01 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa nasledovník Alana Greenspana 02 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žaloby za paprikovú kauzu 03 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Air Berlin nakúpi v Airbuse
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:09