StoryEditor

Odkaz „38“ stále žije

04.05.2015, 00:00
Až traja hráči súčasnej reprezentácie chodili do rovnakej školy ako Pavol Demitra.

Pre jeho famózne schopnosti na ľade, kamarátskej a vodcovskej povahe, nezabudnuteľným výkonom v NHL či na olympiáde vo Vancouvri 2010. A v neposlednom rade aj vďaka filmu 38 – Filmová pocta hokejovej legende. Život a príbeh tragicky zosnulého Pavla Demitru ostane v pamäti jeho známych, fanúšikov aj obyčajných ľudí naveky. A taktiež jeho nezlomná vôľa a tvrdá práca v ceste za svojím snom – NHL. Obzvlášť teraz, v čase majstrovstiev sveta v Česku, sa výnimočnosť a spomienky na neho dostávajú do popredia. Veď kto by zabudol na jeho rozlúčku s reprezentáciou na domácom šampionáte v Bratislave? Navyše, traja hokejisti zo súčasného tímu na MS navštevovali rovnakú školu ako legendárna „38“. Mário Bližňák, Ivan Baranka a Tomáš Tatar. „Keď som bol žiakom, chodil nás Pavol Demitra po sezóne do školy navštíviť. Teraz sa my snažíme o to isté,“ uviedol po zisku striebra v roku 2012 Bližňák.

Ľudia ho milovali

Cesta Demitru do hokejovej elity nebola jednoduchá. V roku 1993 sa stal prvým odchovancom Dukly Trenčín v ére samostatnosti, ktorého si vybral niektorý z klubov slávnej NHL. Bola ním Ottawa Senators. No prvé tri sezóny viac ako v NHL pôsobil v nižšej zámorskej súťaži. Dokonca mal viackrát chuť sa vrátiť domov – do Európy. No nezabalil to a naplno zažiaril v tíme St. Louis Blues. „Bol veľmi kamarátsky k spoluhráčom aj priateľom. A ľudia ho jednoducho milovali. Vždy sme za ním mohli ísť do USA a Kanady do miest, kde pôsobil. A vždy sa o nás neskutočne postaral,“ uviedol nedávno pre HN jeho tútor a predseda Predstavenstva Dukly Trenčín Viliam Ružička. Popri ňom vyrástli v St. Louis aj ďalší Slováci – Michal Handzuš a Ľubomír Bartečko. Toto slovenské trio patrilo v dvoch ročníkoch medzi najúdernejšie v mužstve. Po tom, keď sa presadil v NHL, sa dočkal úspechu aj v drese slovenskej reprezentácie. S národným tímom vybojoval bronz po pamätnom triumfe v súboji o tretie miesto proti rivalovi z Česka. A pred piatimi rokmi patril pod piatimi kruhmi vo Vancouvri medzi najlepších hráčov celého turnaja.

Pomoc z nebies

Nešťastná udalosť zo septembra 2011 pohla na Slovensku takmer s každým. Tisícky ľudí sa prišli s našou legendou rozlúčiť priamo v Trenčíne, sviečky a vence pokladali ľudia vo viacerých mestách po celej krajine. Sila jeho osobnosti sa prejavuje až doteraz. Okrem našich špičkových hokejistov, ktorí majú v pamäti jeho slová, vôľu víťaziť a ďalšie črty, z ktorých dodnes môžu čerpať, vďaka nemu môžu vyrásť nový Demitrovia v jeho rodisku. Zisk z vlaňajších exhibičných zápasov legiend NHL proti výberu Slovak Stars totiž putoval práve do Základnej školy nesúcej jeho meno. Navyše Tomáš Tatar sa snaží pomáhať talentovaným deťom kupovaním výstroja. A naposledy sa škola dočkala nečakaného daru priamo z Kanady – poslednej zastávky v kariére Demitru v NHL. Škola dostala 40 hráčskych výstrojov a štyri brankárske. „Paľko Demitra podpísal svoju poslednú zmluvu v nebi. A na jej základe sme dostali túto pomoc pre žiakov našej školy,“ uviedol riaditeľ školy Ferdinand Brunovský.

01 - Modified: 2007-05-23 19:00:31 - Feat.: 0 - Title: Vláda už má svojich strážcov cien
01 - Modified: 2024-05-03 18:49:28 - Feat.: - Title: Úvod vyzeral famózne, potom prišlo poľavenie. Slováci si však bez problémov poradili s Poľskom 02 - Modified: 2024-05-02 11:26:04 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Dobré správy. Fehérváry posilní Slovensko, k tímu sa pripojí v pondelok 03 - Modified: 2024-04-30 14:43:42 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti do 18 rokov suverénne porazili Nórov 11:1, postupujú do štvrťfinále 04 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 05 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 01:53