StoryEditor

Viem presne, čo sa stalo. Po tom, čo si pán Stoch dovolil, do reprezentácie nepatrí

07.09.2016, 00:00
Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik v rozhovore pre HN:

„Hneváme sa na rozhodcu?“ Táto otázka redaktora televízie a následná podráždená reakcia trénera futbalovej reprezentácie Jána Kozáka bola vo verejnosti ešte diskutovanejšou témou ako samotná prehra s Anglickom 0:1. Či bol trénerov výstup v poriadku, sme zisťovali u prezidenta zväzu Jána Kováčika.

Ako ste vnímali nečakanú reakciu trénera Jána Kozáka a otázku o rozhodcovi krátko po skončení kvalifikačného zápasu medzi Slovenskom a Anglickom?
Táto otázka nemusela prísť v tom čase. Mohla prísť na záver toho vstupu, prípadne na druhý deň. Je množstvo vecí, na ktoré sa redaktor môže pýtať po takomto stretnutí a nemusel to byť práve rozhodca. Samozrejme, že reakcia mohla byť iná. Ale aj otázka nemusela byť položená takýmto spôsobom.

Skúsim sa teda spýtať: hneváme sa na rozhodcu?
Ja sa k rozhodcom zásadne nevyjadrujem. Keď sme mali v minulosti problém s arbitrom, ako napríklad po súboji reprezentácie do 21 rokov v Taliansku, tak sme napísali oficiálnu sťažnosť na Európsku futbalovú úniu.

Existuje nariadenie UEFA, prípadne nejaké finančné alebo iné sankcie za to, že sa hráči, tréneri či funkcionári vyjadria k výkonu rozhodcov?
Nie je na to žiadne nariadenie. Je to taký úzus, je to istým režimom zadefinované, že na tlačových konferenciách a rozhovoroch po zápase by sa rozhodnutia arbitrov nemali komentovať. Má sa to riešiť postupnými krokmi, akým je napríklad spomínaná oficiálna sťažnosť.

Takže stačilo, aby tréner Kozák jednoducho povedal, že sa k tomu nevyjadruje.
No, skúste sa vžiť do jeho pozície. Prežijete takýto zápas, aké tam museli byť emócie potom, keď sme boli tak blízko k zisku bodu. Aký heroický výkon podali hráči po vylúčení Martina Škrtela. A keď sa to všetko vo vás nakumuluje a príde takáto otázka – ktokoľvek iný by reagoval podobne a možno ešte horšie.

Štart kvalifikácie sa začal nezaradením Miroslava Stocha do nominácie. Tréner následne oznámil, že pod ním si kontroverzný futbalista už nikdy v reprezentácii nezahrá. Čo sa medzi nimi počas návratu zo šampionátu vo Francúzsku stalo?
Ja to nemám z druhej ruky, ja som v tom lietadle bol. Viem presne, čo sa stalo a rozhodnutie trénera Kozáka plne rešpektujem. Ak by aj bol Stocha na zápas proti Anglicku nominoval, tak ja tú nomináciu nepodpíšem.

Prečo?
Po tom všetkom, čo si pán Stoch dovolil, tak jednoducho do reprezentácie nepatrí.

Na nezaradenie Stocha do tímu reagoval na sociálnej sieti aj jeho spoluhráč z národného tímu Juraj Kucka. U futbalistov sa takéto veci nikdy nediali, viete tomu zabrániť?
My sme si to všetko vysvetlili. Volení funkcionári sú na to, aby vybrali trénera – majú na to kompetencie a zodpovednosť. Tréner zase vyberá a nominuje hráčov na zápas. A futbalisti sú na to, aby hrali. Dúfam, že sme sa pochopili a v budúcnosti sa hráči nebudú vyjadrovať k nominácii na reprezentačný zápas.

Čo sa môže stať v prípade, ak sa rovnaká situácia zopakuje aj pred októbrovými kvalifikačnými zápasmi proti Slovinsku a Škótsku?
Verím tomu, že sa to nestane.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 11:26