StoryEditor

Atypický dom v dome ponúka neštandarné riešenia medzi bývaním a záhradou

17.09.2017, 00:01
Výnimočné domy vznikajú dlho. Tak to bolo aj v prípade domu v dome, ktorý sa nachádza v Bernolákove.

Už po šesnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

CE-ZA-AR 2017

​Architekt Martin Jančok tvoril dom viac ako rok: „V tomto prípade sa moji klienti veľmi neponáhľali. Našťastie, mali sme dostatok času a priestoru aby sme preverili viacero možností a doladili výsledný návrh. Štúdia trvala dlhšie ako projektová časť.“ Od začiatku sa snažili vytvoriť dom, ktorý bude pasovať do zástavby rodinných domov a záhradných pozemkov. Pôvodne na pozemku stál aj starý záhradný domček, ktorý bol ale v zlom technickom stave. Nový dom stojí na mieste starého, v strede záhrady a  rozdeľuje ju na prednú a zadnú časť.

Foto

​Program rodinného domu je rozdelený do dvoch sústredných častí. Vnútorná pozostáva z nevyhnutných obytných miestností, z obývacej časti a izby v pôdoryse Palladiánskej mriežky 3x3 polia s vertikálne akcentovanou jedálňou v jej centre. Vonkajšia časť domu obsahuje doplnkové funkcie, ktoré nevyžadujú celoročné využitie (garáž, bazén, patiá a skladové priestory). Táto časť je akýmsi medzipriestorom, nie je ani domom, ani záhradou. Je ich mediátorom.

Foto

Martin Jančok tvrdí, že mu pri tvorbe domu veľmi pomohol priateľský vzťah s klientmi: „Poznáme sa už asi 20 rokov. Tým pádom už bola medzi nami určitá dôvera, ktorú som sa skôr snažil nestratiť v pomerne náročnom procese výstavby pomerne neobvyklého domu. “ Foto

Dom v dome je atypický, ponúka neštandardné riešenia, je to prototyp s istým rizikom možných omylov: „Nie je to však úplný solitér, aj keď tak môže na prvý pohľad pôsobiť. Rešpektuje charakter okolitého prostredia, pracuje s témou izolácie a súkromia vo vzťahu so spoločnými priestormi a okolím. Plot sa posúva k domu a je možné ho interpretovať aj ako kritiku budovania múrov, ktorými sa ľudia v satelitných mestečkách často obkolesujú.“ Dom pracuje s určitou formou hranice, všetko je ale transparentné a pôsobí prirodzene.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:57