Pixabay
StoryEditor

Je lepšie chovať mačku alebo psa? Vedci to vidia jasne a vyvracajú stereotypy

10.01.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Na rozdiel od toho, čo si myslia majitelia psov, nedáva im veda za pravdu.

Kto chová mačku, nemá žiadne pochybnosti: sú lepšie ako ich priatelia-nepriatelia psi. Prvým dôvodom, prečo to títo ľudia tvrdia, je to, že ak je mačka vystavená voľnému pádu, má schopnosť sa vo vzduchu obrátiť tak, aby dopadla na brucho a hruď, a minimalizovala tak riziko zranenia.

Ktoré zviera je odolnejšie?

A to nie je všetko: ak mačka spadne z veľkej výšky (napríklad z desiateho poschodia), často sa zachráni na rozdiel od psa, ktorý neprežije ani pád zo štvrtého poschodia. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Mačky lepšie lovia. Všetci poznáme lovecké psy, ale málokto vie, že v skutočnosti sú vynikajúcimi lovcami mačky, pretože lepšie vidia na kratšiu vzdialenosť a vedia sa lepšie sústrediť.

Niektorí vedci sú dokonca presvedčení, že sa schopnosť loviť u domácich mačiek rovná veľkým šelmám. V porovnaní so psami majú mačky tiež lepší čuch a sluch a vidia škálu farieb, a to aj za zlého osvetlenia.

Mačky denne spia 12 až 16 hodín, ale aj v spánku dokážu čuchom a sluchom sledovať, čo sa okolo nich deje. Mačky žijú dlhšie. Kto túži po domácom zvierati, s ktorým by prežil čo najviac rokov, urobí najlepšie, keď si radšej kúpi mačku ako psa.

​Mačky v priemere žijú trinásť až štrnásť rokov (niektoré sa dokonca dožívajú až dvadsiatich rokov), zatiaľ čo psy sa v priemere dožívajú jedenástich rokov.

"Lacnejšie" vyjde mačka

Kto miluje zvieratá a musí šetriť na výdavkoch, urobí lepšie, keď sa rozhodne pre mačku. Starostlivosť o mačku je lacnejšia ako o psa. Mačky tiež tak nepáchnu ako psy.

Potvrdzuje to vedecký výskum, ktorý ukázal, že majitelia mačiek zvyčajne nedokážu rozlíšiť pach vlastnej mačky od pachu inej. Naopak majitelia psov sú schopní identifikovať svoje zviera podľa čuchu.

Mačku nemusíte venčiť. Prechádzka so psom nezaberie toľko času a prospieva zdraviu ako zvieraťa, tak človeka. To však v prípade, že pes nie je príliš zvedavý, lenivý alebo pomalý, pretože potom sa prechádzka môže pretiahnuť na dlhšiu dobu.

Naopak mačka nepotrebuje venčiť a dopraje si dosť fyzickej aktivity doma. Naviac je doma spokojná. Mačky sú spôsobnejšie a pokojnejšie. Kto chová psa, dobre vie, že mať hostí je niekedy problematické: pes môže celú dobu štekať alebo skáče na každého.

Mačky to nerobia. Keď niekto príde, väčšinou sa schovajú a ukážu sa až potom, keď sa uistia, že prichádzajúci nie je votrelec. A kto hľadá zviera, ktoré by neobťažovalo susedov, mal by si rozhodne zaobstarať mačku.

Mačky sú múdrejšie

Mačky sú rodenými hercami, hoci je veľa filmov, kde sú protagonistami psi. Ako vyhlásila turecká režisérka Ceyda Torunová, ktorá istanbulským mačkám venovala dokumentárny film, pred kamerou sa mačky pohybujú s prekvapivou prirodzenosťou, vyzerajú, akoby chápali, že ich natáčajú.

Na rozdiel od toho, čo si myslia majitelia psov, nedáva im veda za pravdu pokiaľ ide o údajnú intelektuálnu prevahu psov nad mačkami. Hoci mačacie schopnosti je oveľa ťažšie skúmať, prvé výsledky sú sľubné: japonskí vedci zistili, že si mačky viedli rovnako dobre ako psi v sérii pamäťových testov.

Navyše mačky majú tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za spracovávanie informácií, oveľa zložitejšiu ako psy a majú tu dvojnásobok neurónov. Hovorí sa, že mačky nemilujú svojich pánov tak veľmi ako psy, ale štúdia Oregonskej štátnej univerzity ukázala, že mačky dávajú interakcii s ľuďmi prednosť pred jedlom.

Zrejme hlavným dôvodom, prečo sú mačky najrozšírenejšími domácimi zvieratami na svete, je to, že sa o seba postarajú, nepotrebujú výcvik, samy sa umývajú a môžu byť ponechané bez obáv doma aj dlhšiu dobu.

Mačací svet však zostáva záhadný, možno ho len ťažko pochopiť a pravdepodobne aj preto sú ľudia mačkami takí fascinovaní.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:22