StoryEditor

Jednoduchý a praktický dom snov. Majitelia na energie ročne neminú ani tisíc eur

05.03.2021, 17:00
Pasívny dom je dôkazom, prečo sa netreba báť stavby na mestskej periférii.

V prvom rade vás chcem uistiť, že sa nemusíte báť bývať "na okraji". Keď vám budú robiť spoločnosť srnky, lúky, občas traktor, potom to nemusí byť zlé ani na mestskej periférii.

Po druhé - ignorujte recenzie typu: prízemný dom vás nevyjde lacnejšie. Je to zavádzajúce, určite ušetríte za schodisko. Po tretie - katalógové domy nebývajú výrazovo odvážne.

Čo ich ale môže povzniesť vysoko nad priemer, je kvalita spracovania. Stále váhate? Tak jeden pádny argument: v drevenom bungalove býval aj Tom Cruise!

Roman s Jiřinou si priali úplne jednoduchý a praktický dom, prezradili pre Dřevo a stavby. Ako pracovníci v stavebníctve vedeli, že drevostavby majú dlhú životnosť, mali naštudované ich úžitkové vlastnosti a hodila sa im aj rýchlosť výstavby.

Jasno mali iba v zásadných otázkach: ako v počte miestností, ploche a základnej technickej vybavenosti domu. Prezreli si veľa návrhov typových domov v katalógoch, na weboch projekčných ateliérov aj vykonávacích firiem.

Fotografie si pozrite v galérii:

​Žiaden im ale nevyhovoval bez drobných dispozičných zmien. Oslovili teda dve stavebné firmy, ktoré mali vlastné typové projekty. Finálny výber bol potom výsledkom dobrých referencií od iných stavebníkov.

Ústretovým bol aj prístup majiteľa zvolenej firmy, ktorý im prehliadku realizovaných domov zaistil. Pri rozhodovaní im to veľmi pomohlo. Vybraný projekt si potom nechali zväčšiť o samostatnú šatňu a špajzu.

Projektant firmy sa snažil dom prispôsobiť pozemku aj svetovým stranám, tak aby mal aj energetické zisky a vždy rýchlo a ochotne zaslal aktualizáciu návrhu projektu. Pri tretej úprave domu s pracovným názvom Quick 8+ ho stavebníci potvrdili.

Podľa slov Romana a Jiřiny šlo všetko ako po masle, pretože si nechali dom postaviť kompletne na kľúč od prevereného dodávateľa, člena Asociácie dodávateľov montovaných domov (ADMD).

Prístup realizačnej firmy hodnotia ako ochotný, odborný a skúsený. Po dvoch rokoch užívania neprišli na nič, čo by zmenili a v drevostavbe sú úplne spokojní.

Komentár majiteľov

  • Roman: Mal som predtým tehlovú, poschodovú novostavbu. Baví ma, že teraz nemusím behať na poschodia.
  • Jiřina: Žila som predtým v zrekonštruovanom murovanom dome. V tom novom oceňujem hlavne teplo od podlahy a pohodlie jedného podlažia.

Komentár dodávateľa

Bc. Jiří Novák Quickhaus s.r.o:. S investormi sa spolupracovalo výborne. Obaja mali jasnú predstavu o novom bývaní v prízemnom bungalove. Tie sú v našej spoločnosti najžiadanejším typom domu a tvoria viac ako deväťdesiat percent produkcie.

Keďže išlo o stavbu na kľúč, mali investori projektovú dokumentáciu aj vybavenie stavebného povolenia zadarmo. Od vydania povolenia po kolaudácii sme sa vošli do šiestich mesiacov a teraz stojí na okraji Vysočiny bývanie pre štvorčlennú rodinu vystrihnuté z najnovších materiálov.

Komentár redaktora

Silná emočná odozva ma pri tomto dome minula, pretože tiahne skôr k atmosfére lesného domu z filmu Potomkovia ľudí. Samozrejme pre rodinu Romana a Jiřiny je práve tento úhľadný, pravouhlo zalomený dom tým, čo si priali a čo očakávali.

Je to príbeh o dôležitých veciach, akými sú bezpečný domov a spokojná rodina; je to film, ktorý si radi púšťajú každý deň znovu a znovu. Striedma výprava, neprovokatívna kamera a presne dávkovaný strih nemajú síce hollywoodske ambície, ale v Česku film boduje na celej čiare dobrým scenárom, profesionálnou réžiou aj nízkym rozpočtom bez straty kvality. A to si rozhodne zaslúži divácku pozornosť.

Technické parametre:

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavaná plocha: 191 m2
  • Úžitková plocha: 153,9 m2
  • Konštrukčný systém: stĺpiková konštrukcia, čiastočne prefabrikovaná QUICK Medio M
  • Teplo: elektrokotol + podlahové vodné kúrenie
  • Vetranie: prirodzené
  • Súčiniteľ prestupu tepla stenou: 0,14 W / m2K
  • Ročné náklady na energie: 25 000 ČK (v prepočte 961,50 eur)
  • Projekt a realizácia: QUICKHAU S s. R. O., www.quickhaus.cz

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 22:52