V interiéri prevládajú neutrálne farby .Vavrinec Menšl
StoryEditor

Veľa muziky za málo peňazí. Z tmavej kutice spravili moderné, na mieru šité bývanie

09.10.2020, 19:00
Prízemný byt v storočnom dome sa vďaka originálnym nápadom premenil z tmavej kutice na moderné a na mieru šité bývanie.

Byt v pražských Střešoviciach bol pre štvorčlennú rodinu v s rozlohou 65 m2 malý a príliš tmavý. Hlavnou úlohou dvojice architektov Markéty Smrčkovej a Tomáša Starého z Lennoxu bolo teda ich byt zväčšiť podľa možností a dostatočne presvetliť, uvádza portál Dom a Bývanie.

Netradičnú a finančne šetrnú rekonštrukciu, vedenú v súlade s prírodou naokolo si pozrite v galérii:

​Ako najideálnejšie riešenie sa ukázalo priestor rozšíriť o prístavbu smerom do záhrady, čím sa rozloha navýšila o ďalších 25 m2. Čo sa týkalo nutného presvetlenia bytu, to bolo ťažšie.

Netradičná dispozícia

Architektku Markétu Smrčkovú od jej zámeru otvoriť dispozíciu a prepojiť obe časti bytu neodradilo ani čiastočné zbúranie nosnej steny domu.

Dispozícia bytu sa zmenila podľa požiadaviek modernej rodiny, zväčšila sa kúpeľňa, prepojila sa kuchyňa s obytnou pracovňou, ktorá slúži aj ako spoločenský priestor, kde sa stretáva celá rodina.

Raritou tejto rekonštrukcie je veľká predsieň uprostred bytu, ktorá rozdeľuje byt na spoločenskú a oddychovú časť, a zároveň je priestorom pre hranie či relax. Predsieň svojou väčšou rozlohou pôsobí vzdušne a vďaka výhrevným krbovým kachliam navodzuje príjemný pocit tepla hneď pri vstupe do bytu.

Krásne aj lacné zároveň

Kto by predpokladal, že rozsiahla rekonštrukcia stála celý majetok, je na omyle. Práve táto rekonštrukcia je dôkazom toho, že aj za málo peňazí sa dajú robiť "zázraky". Architekti pri tomto projekte mysleli aj na finančnú náročnosť rekonštrukcie a zvolili zlatú strednú cestu: kvalitné, estetické, ale za prijateľnú cenu.

Zvoleným materiálom je priznaná smreková preglejka, ktorá sa len nalakovala transparentným lakom. Sú z nej vyrobené dvere, poličky v celom byte, kuchynská linka aj doska v pracovni.

Ďalšou finančne nenáročnou vychytávkou je originálny digestor, ktorý pozostáva len s obyčajnej kovovej rúry so skrytým motorčekom, či svietidlo vyrobené z plastovej trubice a žiarovky.

Interiér bytu je ladený do svetlých tónov bielej, šedej a svetlého dreva. Kde-tu sa objaví farebný akcent na oživenie a rozjasnenie priestoru ako napríklad červené a čierne stoličky v neutrálnej kuchyni, čierne posuvné dvere do detskej izby či červené dvere v kuchyni.

Celý priestor tak pôsobí zjednotene, štýlovo a harmonicky. Pridanou hodnotou bytu je drevená terasa a okrasná malá záhradka, ktorá je zaujímavá tým, že v záhradnej stene je zabudovaná malá kaplnka.

Sedenie na terase uprostred tichých pražských ulíc a vychutnávanie si spoločných chvíľ je súkromným rajom tejto mladej rodiny.

O projekte:

  • Architekt: Markéta Smrčková a Tomáš Starý zo štúdia Lennox
  • Majitelia: Markéta Smrčková a Tomáš Starý
  • Rozloha: 90 m2 (65 m2 + 25 m2)
  • Lokalita: Střešovice, Praha 6
  • Realizácia projektu: 2009 – 2010

Lennox: Úspešné štúdio má na konte viacero rekonštrukcií bytov, domov a novostavieb. Pri ich projektoch je na prvom mieste funkčnosť a pragmatické využitie priestoru. Pri rekonštrukcii chcú z dispozície bytu či domu vyťažiť čo najviac a rovnako čo najviac pracovať so svetlom, ktoré pri ich projektoch hrá dôležitú úlohu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:37