StoryEditor

Sen o priestore v centre: V Starom meste majú byt s komfortom rodinného domu

05.10.2020, 10:00
Štýlový byt s komfortom rodinného domu, ktorého rozmiestnenie miestností sa líši od tradičného vzorca.

Veľkometrážny byt nachádzajúci sa v novom bytovom dome sa pod rukami architektov Mikulaj & Mikulajová zmenil na nadčasové bývanie pre starší pár. Z bytu sa stal elegantný priestor s originálnymi kusmi nábytku a zaujímavým dispozičným riešením, uvádza Dom a bývanie.

Byt s rozlohou 144 m2 a s terasou sa nachádza na najvyššom podlaží novostavby v bratislavskom Starom Meste a nielen svojou rozlohou, ale aj ponúkaným komfortom sa približuje pohodliu bývania v rodinnom dome.

Premyslený interiér, v ktorom vznikol priestor porovnateľný s rodinným domom, si pozrite v galérii:

​Pod taktovkou ateliéru Mikulaj & Mikulajová sa priestory bytu premenili na elegantné, útulné bývanie, ktoré disponuje čistými líniami. Tie sú doplnené zaujímavo skombinovanými farebnými kúskami nábytku a vďaka tomu vzniká príjemná a útulná harmónia kontrastov.

Zaujímavé dispozičné riešenie a prírodné materiály

Rozmiestnenie jednotlivých miestností bytu sa trochu líši od tradičného vzorca. Súkromná časť nie je prísne oddelená od spoločenskej časti, pretože architekti vyhoveli požiadavke majiteľov na spálňu s kúpeľňou a šatníkom hneď vedľa obývačky.

Práve spálňou, obývačkou a kuchyňou s jedálňou je tvorená väčšia časť bytu. Tá menšia pozostáva z toalety, kúpeľne a dvoch izieb, z ktorých jedna slúži ako pracovňa a druhá ako izba pre hostí.

Návrh bytu charakterizujú kvalitné prírodné materiály a hlavný spoločenský priestor bytu je tvorený obývačkou s jedálňou. Tie oddeľuje a zároveň spája obojstranne fungujúci nábytkový prvok z bieleného dubového dreva.

Práve pri tomto prvku sa museli architekti vynájsť, pretože stropné odskoky a vzduchotechnika mohli vizuál priečky pokaziť. Preto tento nedostatok zakryli sklom, ktoré lemuje nábytkovú stenu, a prechádza do sklených dverí.

Práve obývačka s jedálňou tvoria najväčšiu časť bytu a hoci pôvodný návrh počítal s dnes obľúbeným prepojením obývačky a kuchyne, architekti na žiadosť majiteľky tieto dva priestory oddelili.

Výraz celého interiéru dotvára aj tmavý box. V ňom je sústredený hygienický blok, zvonka obložený tmavým orechovým drevom s perforáciou.

Nábytok ako čerešnička na torte

Vizuál a atmosféru bytu dopĺňa elegantný nábytok od renomovaných talianskych a rakúskych dizajnérov. Dominantou kuchyne je klasicky kuchynská linka.

V tomto prípade ide o na mieru vyhotovenú linku s bielym vysokým leskom a dvierkami s úchytmi. Kuchyňu dotvára aj dizajnovo výrazný jedálenský stôl. Obývačka disponuje troma okrúhlymi konferenčnými stolíkmi, ktoré sú z tej istej dizajnovej série ako farebné kreslá.

Zútulňuje ju hodvábny ručne tkaný koberec vytvárajúci príjemný pocit domova. Zariadenie bytu je na prvý pohľad možno nenápadné, no je vkusné a nadčasové, čím vzniká dojem sofistikovanej mestskej elegancie.

O architektoch:

  • Ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová založili v roku 2008 súrodenci Juraj Mikulaj a Andrea Ambrovičová Mikulajová.
  • Obaja študovali architektúru u nás i v zahraničí – po štúdiu na FA STU nasledovali študijné pobyty a dlhodobé stáže v Štokholme, Amsterdame a vo Viedni.
  • Profesionálnu dráhu rozbiehali v renomovaných viedenských ateliéroch.
  • Tvorbu ateliéru vystihuje nadšenie pre kreatívnu prácu vyvážené pragmatickým prístupom ku každej novej úlohe.
  • Ťažiskovými témami sú bývanie, administratíva, návrhy komerčných i bytových interiérov a tvorba v mestskom prostredí.
  • Architekti majú skúsenosti a kompetencie viesť projekt od prvotnej ideovej skice cez všetky fázy prepracovanej projektovej dokumentácie až po finálnu realizáciu architektonického detailu.

01 - Modified: 2020-10-09 16:28:15 - Feat.: 0 - Title: Veľa muziky za málo peňazí. Z tmavej kutice spravili moderné, na mieru šité bývanie 02 - Modified: 2018-10-04 08:57:16 - Feat.: 0 - Title: Mať teplo a neplatiť veľa? S týmito radami v úvode vykurovacej sezóny je to možné
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:47