Kuchyňa je prepojená s obývacou časťou a s jedálňou, kde takisto dominuje svetlá farba, drevo a kameň.Archív ateliéru SENAA
StoryEditor

Architekti čarovali s priestorom. Návratom k tradíciám prekvapili aj murárov

24.10.2018, 10:59
Doslova pod rukami architektov vznikol unikátny priestor s výhľadom na priehradu na želanie majiteľa - potápača.

Byt s krásnym výhľadom na Brniansku priehradu sa pod rukami architektov z ateliéru SENAA premenil z nudného a neosobného štandardu na štýlovo zjednotený priestor so zaujímavými nápadmi a originálnymi riešeniami na mieru.

Majiteľ bytu pôvodne nebol spokojný s riešením kúpeľne v novostavbe, kde chcel mať okrem vane aj sprchu. Po prvej schôdzke s tímom skúsených architektov bolo jasné, že neostane len pri zmene kúpeľne.

Portál Dom a bývanie priniesol dôkaz úspešnej spolupráce, ktorej výsledok ohromí nejedného nadšenca interiérových premien. Ich obrazovú podobu si pozrite v galérii:

Kúpeľňa pre potápača

Keďže majiteľ bytu bol vášnivý potápač, k tomuto poznatku smerovala aj úvaha nad celkovým ladením bytu. „Hlavnými elementmi sa stala práca s vodou a kameňom. Majiteľovi sa páčili aj kamenné kúpeľne z exotických zemí, do ktorých organizuje zájazdy,“ opisuje architekt Patrik Pohanka z tímu SENAA.

Kúpeľňa pri tomto projekte bola pre majiteľa veľmi dôležitá, preto jej architekti venovali patričnú pozornosť. Oproti pôvodnej dispozícii prišli s veľkorysejším riešením.

Premiestnením vane sa zväčšil priestor, ktorý vyplnili novým sprchovým kútom a navyše aj ďalším umývadlom. Nezaujímavé obklady sa nahradili veľkými kamennými plochami, ktoré dali vyniknúť nadrozmernej ónyxovej doske.

V hlavnej úlohe: Ónyx

Ónyx so svojou výraznou kresbou bol použitý aj v kuchyni, kde neunikne pohľadu žiadneho návštevníka, a zároveň slúži ako zjednocujúci prvok. Ónyxovú dosku v kuchyni dopĺňa masívne dubové drevo na pracovnej linke a biele skrinky s matným leskom na mieru.

Kuchyňa je prepojená s obývacou časťou a s jedálňou, kde takisto dominuje svetlá farba, drevo a kameň. Miestnosť dopĺňa presklená terasa s kvalitným dreveným posedením a úchvatným výhľadom na Brniansku priehradu.

Priznaná terasa pôsobí veľmi luxusne, komfortne a vnáša do bytu upokojujúci prírodný element. Byt v Brne je zaujímavý ešte jedným nevšedným prvkom, a to použitím tradičnej ručne gletovanej omietky.

„Ide o trochu zabudnutý spôsob prevedenia stien, ktorý bol však predtým bežnou murárskou prácou,“ vysvetľuje architekt Pohanka a dodáva, že remeselníci vôbec nevedeli, ako postupovať pri takomto type omietky.

„Chopili sme sa murárskeho náradia a museli sme sami ukázať, ako sa taká omietka robí a aký je pracovný postup.“ Architektmi zvolený nevšedný druh omietky dodáva bytu istý šarm a eleganciu a podčiarkuje zemitosť použitých materiálov.

Architekt Patrik Pohanko z tímu SENAA prezradil, čo sprevádzalo rekonštrukciu:

  • V čom spočívala podstata rekonštrukcie bytu?

Vzhľadom na to, že išlo o byt v developerskom projekte, v novostavbe, veľa vecí bolo daných. Návrh rekonštrukcie začínal od jednotlivých vecí k celku. Investor začal premýšľať, ako upraviť kúpeľňu tak, aby v nej okrem vane mal aj sprchu.

Obrátil sa na nás s radou o pomoc a po prvej schôdzke nad výkresmi bolo jasné, že nezostane len pri zmene kúpeľne, ale že bude treba doriešiť celý byt.

  • Na základe čoho ste vyberali materiály, farby a ich vzájomné kombinácie?

Majiteľ bytu je vášnivý potápač. Prevádzkuje aj školu potápania a usporadúva potápačské zájazdy do krajín ako Egypt, Bali alebo Maledivy. Zadanie teda znelo jasne – byt pre potápača.

Hlavnými elementmi sa stala práca s vodou a kameňom. Investor si vybral byt s výhľadom na Brniansku priehradu. Páčili sa mu tiež kamenné kúpeľne z exotických krajín, do ktorých robil zájazdy.

Zemitosť materiálov bytu ešte viac podčiarkli tradičné ručne gletované omietky. Ide o trochu zabudnutý spôsob prevedenia stien, ktorý bol však predtým bežnou murárskou prácou.

  • Čím bola táto rekonštrukcia pre vás iná než napríklad ostatné?

Rekonštrukcia bola špecifická predovšetkým použitím kameňa, jeho spracovaním a tiež dodávkou na stavbu na tretie poschodie bytu. Nadrozmerná ónyxová doska sa musela v jednom kuse sťahovať žeriavom.

Zaujímavé bolo tiež to, že remeselníci nevedeli, ako ručne gletované omietky urobiť. Chopili sme sa murárskeho náradia a museli sme sami ukázať, ako sa taká omietka robí a aký je pracovný postup.

Ďalej, všetky prvky, ako sú dvere, radiátory, obklady a pod., sme použili buď formou atypických výrobkov spracovaných priamo na mieru, alebo vo veľkorysejšom prevedení a osadení, než je bežný štandard.

O architektoch:

  • SENAA je architektonický ateliér z Čiech, ktorý založili Jan Sedláček a Václav Navrátil.
  • SENAA tvorí v súčasnosti tím skúsených architektov, ktorí spolupracujú s mnohými špecializovanými firmami.
  • Zaoberajú sa všetkými oblasťami architektúry – od urbanizmu, cez novostavby, rekonštrukcie až po návrhy interiérov.
  • Cenné pracovné skúsenosti získali v ateliéroch v Brne, Prahe, Rotterdame, ale aj v ďalekom Los Angeles či New Yorku.

01 - Modified: 2019-11-08 08:58:19 - Feat.: 0 - Title: Nie každý nízkoenergetický dom ním aj je. Kedy šetríte a kedy len plytváte? 02 - Modified: 2019-11-08 12:53:51 - Feat.: 0 - Title: Veľký sen sa premení na realitu: Toto sú domy za menej ako štyritisíc eur postavené za 24 hodín
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:53