StoryEditor

Kašlite na hypotéku. Postavte si štýlový a lacný dom z polien

21.01.2015, 23:02
V Severnej Amerike si tak stavajú domy z vysušeného palivového dreva nielen takzvaní alternatívci, ale aj ľudia, ktorí nechcú domov na dlh.


Chata z polien v americkom Wisconsine. Snímka: Richard Flatau

Múry z drevených polien spojených maltou sú z lacného materiálu, navyše pekné, ekologické, trvanlivé, dobre izolujú a dajú sa ľahko postaviť svojpomocne. Aj u nás sa kedysi z krátkych klátov bežne stavalo.

V Severnej Amerike si tak stavajú domy z vysušeného palivového dreva nielen takzvaní alternatívci, ale aj ľudia, ktorí nechcú domov na dlh. V USA a Kanade sa čím ďalej populárnejším polienkovým stenám spojeným maltou hovorí cordwood, pri spájaní hlinou zase cobwood.

Za posledných pätnásť rokov tu podľa veľkého propagátora stavania z polien z Wisconsinu Richarda Flataua vzniklo viac ako 2 500 polenových stavieb. A to od malých záhradných domčekov cez klasické rodinné domy až po veľké sídla.

Šetrí financie i prírodu
„Väčšina ľudí si stavia tieto stavby sama, pretože zaplatiť za prácu by bolo nad ich možnosti,“ vysvetľuje Richard Flatau. Sám si tiež postavil svoj „cordwood domov“ vlastnoručne so svojou ženou už v roku 1979. Od tej doby v ňom žije šťastne a bez hypotéky. Pre cordwood stavanie sa tak nadchol, že o ňom odvtedy učí, píše a organizuje aj kurzy.



Aké sú podľa neho výhody stavania z polienok, okrem toho, že je relatívne lacné? Napríklad na cordwood murivo možno využiť aj inak nepotrebné odpadové drevo z dutých kmeňov, krivoľaké ohnuté vetvy či drevo z polomu, a tým výrazne šetriť nielen na nákladoch, ale aj životné prostredie.

Vlastne všetky použité materiály sú rýdzo prírodné: mäkké drevo, malta a piliny. Tie Richard sype doprostred medzi vnútornú a vonkajšiu vrstvu malty ako izoláciu. Veľká masa dreva a malty potom dobre akumuluje teplo, v lete udržiava doma chládok, je ohňovzdorná a vonkajšie ruchy skrz ňu neprenikajú dovnútra.

Chce to však čas
Stavanie svojpomocne je však u cordwood múrov vďaka nepravidelným tvarom a veľkostiam polienok náročnejšie na čas než napríklad stavanie z pravidelne tvarovaných tehál.

Chce to aj viac plánovať, aj preto, že drevo na stavbu je potrebné nechať vopred vysušiť, rovnako ako každé iné palivové drevo. Kým sú polienka dostatočne vyschnuté a pri kliknutí o seba vydávajú ten správny zvonivý zvuk, trvá to podľa Richarda aj rok.

„Veľký projekt, akým je stavba vlastného domu, môže potom byť pre pár veľkou záťažou,“ upozorňuje Richard všetkých nadšených samostaviteľov. „Akýkoľvek typ prírodného stavania je dlhý a pomalý proces, pri ktorom je potrebné nestratiť zo zreteľa pôvodný zámer. Je však potrebné vedieť si aj včas vziať voľno,“ upozorňuje.

Lacný a dostupný materiál
Na druhej strane, hotová stena už vraj nepotrebuje žiadne vnútorné ani vonkajšie omietky, ani izoláciu. Vzniknutý múr je už dokončené dielo, vždy jedinečné a estetické na pohľad. „Nenájdete dva rovnaké cordwood múry,“ tvrdí Richard.

Pre všetkých nadšených staviteľov, ktorí by chceli skúsiť stavať z klátov svojpomocne, zhromaždil tridsať rokov svojich skúseností Richard Flatau do knihy Cordwood Constructions: Best practices (v tlačenej aj elektronickej podobe).

Opisuje tu nielen konštrukčné postupy, nečakané úskalia či najrôznejšie varianty maltovej zmesi, ale uvádza aj mnoho fotografických príkladov, čo všetko sa dá z polien postaviť. Varianty sú naozaj široké: cez rodinné domy, stajne, sauny, záhradné domčeky až po kostol či hrad.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdiu spravia Taliani
01 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-12-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Akí bohatí sú vlastne McCallisterovci zo Sám doma? Poznáme presnú sumu, z ktorej sa ti zatočí hlava 03 - Modified: 2023-12-06 08:57:41 - Feat.: - Title: Squatter obsadil cudzí rodinný domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie 04 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Chalúpka ako z fantasy filmov či zakliatej krajiny. Nič krajšie ako túto slovenskú krásu už dnes asi neuvidíte 05 - Modified: 2023-10-17 13:16:17 - Feat.: - Title: Prerábka domu či bytu? Je možné, že máte podpoistenú nehnuteľnosť (+príklad)
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:13