StoryEditor

Šestnásť metrov štvorcových pre jedného. Takto sa žije na internáte v Dánsku

24.11.2015, 09:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Svoje bývanie v Odense, treťom najväčšom meste Dánska, som získala prostredníctvom ubytovacej kancelárie University of Southern Denmark, kde študujem, píše Andrea pre portál idnes.cz.



Škola zaručuje sprostredkovanie ponuky ubytovaní všetkým prichádzajúcim zahraničným študentom. Ak túto ponuku neprijmete, musíte si ubytovanie zariadiť sami.

Väčšinu ponúk predstavujú väčšie domy pre niekoľko študentov so samostatnými izbami a niekoľkými sociálnymi zariadeniami. Mne bola pridelená priestranná izba veľká 16 metrov štvorcových vzdialená päť minút od centra a štvrť hodiny na bicykli od univerzity.

Takže pomerne ideálne umiestnenie, za ktoré si ale tiež musíte celkom slušne zaplatiť (mesačne 2 750 dánskych korún, vrátane internetu a energií, v prepočte 366 eur). Dostupné sú aj lacnejšie varianty, záleží na každom, či prijme ponuku ubytovacej kancelárie u preverených miest alebo skúsi hľadať na vlastnú päsť.

V mojom komplexe na ulici Skt. Jörgens Gade, ktorý sa skladá z jednej prednej budovy a jednej v zadnej časti, býva dohromady 40 medzinárodných študentov. Izby sú rôznych veľkostí a podľa toho je tiež vypočítaný nájom. Kuchynku zdieľam s dvoma spolubývajúcimi z Nemecka a Estónska.

V kuchyni je všetko potrebné - chladnička, sporák, rúra a rýchlovarná kanvica. Niektoré ubytovania majú aj umývačku. Nič som si nemusela dokupovať, väčšinu privezených vecí si požičiavame navzájom. Zariadenie v kuchyni však nie je najnovšie a nefunguje na sto percent.



S kúpeľňou je to bohužiaľ horšie. V tejto časti budovy pripadá na 12 ľudí. Vďaka zostavenému programu a rôznym kultúrnym zvyklostiam (Grék sa sprchuje, keď sa prebudí, čo môže byť okolo tretej popoludní, zatiaľ čo ja sa sprchujem pred spaním) to našťastie nepredstavuje až taký problém. Typickejšie ale je, že kúpeľňu zdieľajú dohromady len traja nájomníci.

V izbe bolo základné vybavenie, väčšinou tej najlacnejšej kategórie z JYSKu. Všetky dekorácie a doplnky som kúpila lacno v IKEA alebo z druhej ruky od iných študentov. Ubytovacia kancelária mi poskytla veci na varenie: hrnce, nože, panvičky spoločne s obliečkami a uterákmi, ktoré sú súčasťou uvítacieho balíčka.

Pri vysťahovaní sa však za použité prestieradlá a uteráky musí zaplatiť 400 dánskych korún, v prepočte 55 eur, alebo nakúpiť nové. Tiež je potrebné vymaľovať celú izbu, inak sa platia pomerne veľké sumy.

K domu prilieha spoločný dvor, ktorý slúži ako cykloparkovisko. Samozrejmosťou je práčovňa s jednou práčkou. Väčšinou mávajú študentské byty minimálne dve práčky. Za jej použitie platíme 20 DKK (2,70 eura) a pracie prípravky používame vlastné. Na dvore je tiež stôl s plastovými stoličkami. Ešte v októbri sme si užívali posedenie pri káve. V okolí mám park s riekou, to je ideálne miesto pre prechádzky a beh.



Odporúčam všetkým si poriadne naštudovať nájomnú zmluvu. Niektoré zvyklosti sa výrazne líšia, ale ak sa o nich dopredu informujete, vyhnete sa nepríjemnostiam. Ak sa o nich však dozviete na poslednú chvíľu, môžu vás stáť dosť veľa peňazí a tiež energie. Napríklad zvykom je, že výpovedná lehota trvá tri mesiace. Nájom tiež budete platiť ešte dva týždne po vašom vysťahovaní.

Určite sa mi bude cnieť po mojich spolubývajúcich. Človek si veľmi rýchlo zvykne na to, že je neustále obklopený medzinárodnou komunitou. Z toho dôvodu a tiež vďaka dobrej lokalite nad zmenou bývania zatiaľ nepremýšľam.

01 - Modified: 2007-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opozícia chce Pašku odvolať už tento týždeň
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:35