StoryEditor

Z dvoch bytov si vytvorili jeden. Získali originálny a veľkorysý priestor

18.11.2015, 23:00

Dom v pražských Střešoviciach pôvodne zahŕňal dve bytové jednotky, ktoré si súčasní majitelia priali spojiť, píše portál idnes.cz. Architektka Ivana Dombková priestor otvorila naprieč celým domom a premenila ho v jediný kompaktný a veľkorysý celok.



Investori sa rozhodli prepojiť menší byt na prízemí s väčším bytom na poschodí, ku ktorému patrilo aj podkrovie, najmä preto, aby získali dostatočne veľkú obytnú plochu s priamym vstupom na krásnu záhradu obklopujúcu dom.

„Chceli sme, aby priestory domu boli dobre využité, aby bol dom účelne zariadený a súčasne tiež pekne vyzeral a my sme sa v ňom dobre cítili,“ vysvetľuje majiteľka.

Manželia chceli svetlý, otvorený priestor s dostatkom úložných priestorov. Vzhľadom na pomerne veľkú rekonštrukciu si na ňu bez architekta netrúfli. Nie sú stavbári, ale ekonómovia.

„Samotnou voľbou architekta sme sa dlho nezaoberali, poznali sme dobre prácu a rukopis architektky Dombkovej, ktorú veľmi obdivujeme. Už skôr nám navrhla nábytok do pôvodného bytu, preto sme vedeli, že chceme osloviť práve ju,“ vysvetľuje majiteľka.

A hneď dodáva, že celá rodina je spokojná nielen s dizajnom, ale predovšetkým s tým, že každodenný život v dome je veľmi pohodlný a príjemný.

Všetky priečky preč
Oba byty oddeľovalo schodisko umiestnené v rohu priamo za vchodom do domu, čo pre plynulý prechod medzi jednotlivými podlažiami v prípade ich prepojenia nebolo praktické.



Architektka preto navrhla presun schodiska do stredu domu, čo malo zásadný vplyv na rozsah celej rekonštrukcie. Všetky pôvodné priečky okrem nosných konštrukcií aj časť stropu boli nakoniec kompletne nahradené novými. Súčasťou náročnej rekonštrukcie sa stala tiež oprava strechy a výmena dverí.

Na otázku, či by pri takom rozsahu prác a úprav nebolo jednoduchšie postaviť rovno nový dom, investorka odpovedá jasne: „Myslím, že je skvelé si postaviť nový dom bez kompromisov a obmedzení, ktorým sa pri rekonštrukcii nevyhnete. Ale dôležité je tiež to, kde je pozemok.“

A dodáva: „Starý dom má pre mňa navyše určitú atmosféru, okrem toho, keď sa rozhliadneme okolo seba, všade je veľa domov, ktoré by si po rokoch zaslúžili kvalitnú rekonštrukciu. Bola by škoda, keby sa staré domy v starých štvrtiach rozpadali a mestá sa rozrastali v novostavbách do okolia.“

Príroda má prednosť
V celom interiéri je veľa sklenených plôch, z ktorých niektoré nahrádzajú aj steny. Dom sa tak stáva ešte viac otvoreným a transparentným. Charakteristické je pre neho tiež veľké množstvo úložných priestorov zabudovaných do každej voľnej niky, ktoré nie sú zatiaľ ani zďaleka zaplnené.

V pivnici domu je niekoľko technických miestností a vznikla tu aj malá vinotéka. Pod trojvrstvové dubové podlahy bolo nainštalované vykurovanie a upratovanie uľahčuje inštalácia centrálneho vysávača. Žiadne ďalšie špeciálne požiadavky investori nemali, architektke úplne dôverovali a vo väčšine prípadov dali na jej odporúčania.



Zhodli sa tak nielen na stavebných úpravách, dispozičnom riešení a praktických detailoch, ale aj na tom, aké materiály a farby použiť: prednosť dali prírodným materiálom, vyhnúť sa chceli predovšetkým krikľavým odtieňom a výrazným kombináciám. Neutrálne farby a prirodzené odtiene občas dopĺňajú kvetinami a už len vyčkávajú, až objavia farebný obraz, ktorý by oživil atmosféru v dome.

Autorka projektu
Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala fakultu architektúry na VUT v Brne. Od roku 1992 sa s Rostislavom Černíkom venuje architektonickým štúdiám, stavebným projektom, projektom pre realizácie stavieb, projektom pre realizácie interiérov a vlastným realizáciám interiérov.

01 - Modified: 2007-11-13 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Federer po štvrtý raz ocenený za triumf v bodovaní ATP Race
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 11:21