StoryEditor

Zaliaty svetlom a čerstvým vzduchom. Rodina si postavila unikátny vidiecky dom

20.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Postaviť nový dom na mieste bývalej stodoly v centre malej rakúskej vinárskej dedinky Auersthal nebolo len tak. Hlavnú ulicu lemujú tradičné domy a vínne pivnice. Moderné bývanie na tradíciu odkazuje, ale inak sa drží moderných trendov maximálneho osvetlenia a otvorenosti, píše portál idnes.cz. 


Pre dedinu v oblasti Weinviertel je aj dnes typická hustá a uzavretá zástavba v centre, nádherná hlavná ulica lemovaná vínnymi pivničkami a mierna, kopcovitá okolitá krajina. Na okraji obce, zovretá medzi okolitými budovami, zostala zachovaná stodola typická pre tunajší región, bohužiaľ, v zlom stave.

Rodina Döllinger-Tsaovcov ju musela nechať zbúrať a postaviť si nový dom prepojený s domom rodičov. Keďže sú to ľudia so živým záujmom o architektúru, vytýčili si náročnú úlohu postaviť moderný dom rešpektujúci dôsledne okolie. Nakoniec rodina narazila na architekta Martina Rührnschopfa, ktorý má na svojom konte rôzne projekty v okolí Viedne a je známy citlivým prístupom a ekologickou architektúrou vhodnou pre danú oblasť.

Po dôkladnej analýze blízkeho okolia bolo v rámci workshopu "simultanplanning" spracovaných niekoľko variantov, čo umožnilo dôjsť k riešeniu dokonale zladenému s architektúrou obce Auersthal.
 

Moderný a pritom vo vidieckom štýle
„Týmto spôsobom vznikol dom, ktorý nie je modernou, studeno pôsobiacou kockou, ale ani klasickou vidieckou stavbou so zlatými priečkami v oknách a polystyrénovou fasádou,“ pochvaľuje si architekt Rührnschopf.

Na mieste starej stodoly vytvoril architekt dom, ktorý svojím vzhľadom pripomína pôvodnú vidiecku budovu, ale v modernom prevedení. Je harmonicky zapracovaný do radu domov a prepojený s domom rodičov. Z domu „Zu-haus“ vyžaruje prívetivá jednoduchosť, ktorá bola po celé stáročia typická pre tunajší región a vytvárala jeho kultúrnu krajinu.




Boli dokonca zachované a novo zapracované aj tradičné funkčné prvky ako vetracie štrbiny a posuvné vráta stodoly. Nové posuvné „dvere“ okrem toho umožňujú otvoriť dom na strane do ulice, alebo ho naopak zavrieť. Kedykoľvek tak možno dom otvoriť do záhrady, tým sa vnútorný priestor prirodzene prepojí s okolitou prírodou. Susedný dom navyše chráni pred vetrom, zvedavými očami a hlukom.

Na prízemí nájdete šatňu, toaletu a priestrannú obývaciu kuchyňu s jedálňou, to všetko s rovnakým povrchom z voskovaného betónu. Vhodné vnútorné usporiadanie eliminuje inak časté nevyužité priestory, subtílne schodiská nezaťažujú priestor zbytočnou hmotnosťou. Umelecky prevedené schody totiž nechal architekt zabudovať do obytného priestoru ako jeho vizuálnu súčasť; ide o jednoduché schodisko vedúce na poschodie. Tam je chodba, spálňa a kúpeľňa. 

Horné poschodie poňal ako otvorený priestor. Funguje ako skrýša pre dcéru, ktorá sa tu môže hrať, spať a odpočívať. Šikmé plochy vytvárajú štruktúru obytného priestoru a zároveň komunikačnej osi, takže obyvatelia domu na seba vidia z rôznych úrovní a z miestnosti sa tak stáva akési námestie.

Veľkoryso poňaté posuvné dvere na prízemí vizuálne prepájajú vnútrajšok domu so záhradou. Strešný balkón umožňuje doširoka otvoriť strechu a ponúka výhľad do kopcovitej krajiny. Za jasných dní je v diaľke vidieť aj vrchol Schneebergin.

Denné svetlo
Hlavným cieľom bolo zabezpečiť v obytných priestoroch dostatočný prísun denného svetla aj počas zamračených dní, ktoré sú tu na jeseň a v zime pomerne bežné. Dostatočné presvetlenie zabezpečuje veľká zvislá presklená plocha na južnej strane domu, ale tiež dobre rozmiestnené strešné okná.

St


Vďaka šikovnému využitiu svetla prúdiaceho zhora sa svetlo dostane skrz poschodie aj do stredných častí prízemia, ktoré je tak rovnomerne presvetlené. Práve rovnomerné presvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov, vďaka ktorému celý vnútrajšok domu pôsobí veľkorysým, otvoreným a prívetivým dojmom.

Svetlo dopadajúce zhora, takzvané Zenitové svetlo, je za zamračeného dňa trikrát intenzívnejšie ako svetlo prichádzajúce fasádnym oknami zo strán. Dokonalá interakcia medzi vertikálnou presklenou plochou a strešnými oknami v kombinácii s bielymi stenami a drevenou aj betónovou podlahou vytvára fascinujúcu svetelnú atmosféru.

Vetranie vďaka komínovému efektu
Architekt už od začiatku počítal s ideálnym rozmiestnením otvorov pre prívod a odťah vzduchu v podobe fasádnych a strešných okien. Výsledkom je komínový efekt, ktorý zaručuje maximálnu účinnosť vetrania bez spotreby energie.

Stavebníci ani architekt sa nebránili použitiu inovatívneho princípu vetranie s použitím automaticky riadeného otvárania a tienenia okien. Fasádne okná so skrytým motorom, ktorý nie je vidieť zvnútra, ani zvonku, fungujú ako otvory pre prívod vzduchu. Strešné okná Velux Integra majú tiež skrytý motor a zaisťujú odvod vzduchu.

Architekt Rührnschopf týmto vetracím otvorom hovorí „klimatické poklopy“. Ide o automatický systém prirodzenej ventilácie, ktorý minimalizuje nutnosť použitia ďalších technológií.

01 - Modified: 2007-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je Libor Charfreitag
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:11