StoryEditor

Kamenná vila, akú by ste v Chorvátsku vôbec nečakali

04.08.2015, 08:53

Na ostrove Krk v dedinke Risika neďaleko zálivu Svätého Marka vyrástla novostavba, ktorú by ste na chorvátskom ostrovčeku nečakali. Pôvodne letné sídlo si manželia s už dospelými deťmi natoľko obľúbili, že sa do neho nasťahovali natrvalo.

 

 

Ideálny pozemok hľadali manželia pomerne dlho. Nakoniec ho našli necelú hodinu jazdy automobilom od svojho bytu v Rijeke, kde doteraz strávili celý život. Voľba padla na stodoly položené v kopci, chránené kamennými múrikmi a ležiace v susedstve obecného kostolíku. Štyridsať rokov nepoužívané humno bolo zarastené nepreniknuteľnými kroviskami a spustnutým sadom. Kamenné mlaty boli zakonzervované, miesto nikto nenavštevoval a zbytočne neničil. Utajený rurálny poklad sa rodina rozhodla očistiť a postaviť nad ním svoju novú vilu, píše idnes.cz.

Spodnú časť pozemku rekultivovali a postupne budujú nový olivový háj, ovocné sady a spoločenskú a zeleninovú záhradu, ktorá je z časti prístupná len rodine majiteľov a ich hosťom, sčasti aj ostatným dedinčanom. O svojich stavebných zámeroch a plánoch na obrodu zabudnutého priestoru rodina informovala radnicu, a tá vyzvala obyvateľov Risiky, aby sa k plánom vyjadrili. Dom totiž posúval hranicu pôvodného územného plánu a majitelia nechceli, aby povolenie vzišlo iba zo strany úradníkov. Chceli si byť istí, že sa premena miesta zapáči aj miestnym.

 


Starostlivo vybranú parcelu sa rozhodli osadiť odvážnym moderným domom, ktorý bude elegantne hľadieť do budúcnosti a prepojí tak všetky dejové linky miesta. Projekt viedol známy chorvátsky architekt IdisTurato, ktorý pre majetných klientov stavia predovšetkým v Rijeke, Splite a Záhrebe už štvrť storočia.

Dom pôsobí veľkolepým a aristokratickým dojmom. Obyvatelia z výšky hľadia na nekonečné more i na príjazdovú cestu, ktorá obtáča terasu s bazénom, podobnú cestám do zámockých rezidencií. K modernému poňatiu života na zámku inklinuje aj štvorkrídlová dispozícia centrálnej časti domu. Premyslene použité materiály a betónová masa zráža možný dojem lacného prepychu a naopak potvrdzuje, že stavba je do detailu dotiahnutou vilou, ktorá si je svojej výnimočnosti dobre vedomá.

Vskutku veľkorysých 400 metrov štvorcových vily ponúka interiéry aj terasy s dostatkom intimity pre všetkých štyroch členov rodiny, čo bolo už niekoľko rokov vysneným prianím všetkých. Mestský byt v Rijeke, kde rodina žila, totiž takýto komfort priestoru zďaleka neposkytoval.

Chladivé prízemie so štýlovou kamennou podlahou nadväzuje na tradičnú chorvátsku konobu - privátnu vinotéku s kamennými múrmi, vybavenú veľkým stolom a barom, zariadenú masívnym nábytkom a doplnkami, ktoré patria regionálnemu folklóru.
Schody na poschodie vedú do súkromnej obývačky rodiny, prepojenej s jedálňou, kuchyňou a obrovskou terasou, na ktorú nadväzuje originálne vonkajší bazén. Ten tvorí dominantu celej stavby, stojí na masívnom betónovom kužeľovitom stĺpe, do ktorého sa premieta aj odvaha celej neobvyklej realizácie vily.


 

Druhou možnosťou, ako sa z prízemia dostať na bazénovú terasu, je vonkajšie schodisko. Okrem sociálneho a technického zázemia je na poschodí umiestnená aj pracovňa. Posledné poschodie so štvorkrídlovou dispozíciou patrí len členom rodiny. Každá z troch spální má nielen vlastnú kúpeľňu a šatňu, ale aj malú súkromnú terasu. Štvrté krídlo patrí otvorenej schodiskovej galérii s neprekonateľným výhľadom do krajiny a na more.

Interiéry vily sú zariadené moderne a jednoducho. Podlahy sú pokryté masívnymi drevenými doskami, stropy priznávajú betónový korpus domu, miesto zábradlia sú natiahnuté industriálne kovové siete. Kontrastom k úložným priestorom vyrobeným vo vysokom farebnom lesku je prírodná štruktúra lakovaných klátov, ktoré slúžia ako odkladacie a nočné stolíky, alebo zvieracích koží, položených na podlahe miesto kobercov. Sedaciemu nábytku dominuje koža. Veľký dôraz kládli architekti na umelé osvetlenie. Štýlovo vybrané stojacie lampy sú umeleckými kúskami. Veľké okná tienia pred slnečným žiarením hneď niekoľko druhov textilných žalúzií, rímskych roliet a závesov.


Majstrovský kúsok, ktorý architektonické štúdio TuratoArchitects dokončilo vlani na jeseň, výrazne urýchlil proces rozhodovania ohľadom sťahovania oboch manželov. V práci si zvolili pomalší režim, presťahovali sa do novostavby na ostrove a do bytu v meste sa už odmietajú vrátiť.

01 - Modified: 2007-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvá revolúcia 21. storočia
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:47