StoryEditor

Zo starých dielní vznikol loft. S talianskym šmrncom

14.11.2015, 23:00

Keď sa rozhodnete zaobstarať si bývanie v Ríme, nie je to úplne ľahká záležitosť. Ak si navyše vyberiete oblasť v blízkosti Via Appia Antica, ktorá je miestom hŕby pamiatok, musíte mať veľké šťastie. Alebo byť majiteľom troch schátraných remeselných dielní a nabitého konta, píše portál idnes.cz.



Via Appia Antica, ako už jej názov vypovedá, je komunikácia vybudovaná v čase starovekého Ríma. Dnes je centrom záujmu turistov.

V jej tesnej blízkosti, priamo na ulici Via Appia Pignatelli, ktorá je s ulicou Via Appia Antica súbežná, vlastnil staré dielne muž s jasnou a presnou víziou. Obrátil sa na architekta Angela Luigiho Tartaglia zo štúdia Angelo Luigi Tartaglia & Armando Tomasi a práce na projekte sa mohli začať.

Pre štúdio bola zákazka samozrejme veľkou výzvou, pretože premena industriálnej budovy na rezidenčné sídlo je obrovským podnetom. Architekti navyše s klientom spolupracujú už 25 rokov, takže poznajú jeho očakávania aj striktné požiadavky, ktoré uplatňoval aj pri transformácii troch veľkých hál na budúci domov svojej dcéry.

Tá síce nemala žiadne rozhodovacie právo, ale podľa architekta Tartaglia bola veľmi spokojná s výberom a rozhodnutiami svojho otca.

Loft zo starých dielní
Tri industriálne budovy boli umiestnené v rôznych úrovniach a prvou úlohou bolo ich vhodne prepojiť. Prvým krokom bolo odstránenie centrálneho piliera a zosilnenie trámových konštrukcií podopierajúcich šikmú strechu.

Takto vzniknutý priestor sa stal obývacou izbou s veľkou pohovkou a niekoľkými pufmi, ktoré sa môžu voľne rozmiestňovať podľa potrieb po celej miestnosti. K obývacej zóne je priľahlá takzvaná hobby izba s kúpeľňou pre hostí.



Schodisko z kovu a dreva sa hore zužuje a spája priestor s galériou, na ktorej sú dva obdĺžnikové bloky a v nich umiestnené kúpeľne. V špeciálnom kovovom povrchu blokov sú zapustené svietidlá dotvárajúce geometrický obraz, ktorý možno vidieť zo spodnej obývacej zóny.

Na galérii charakterizovanej tiež dvoma starovekými mramorovými vlysmi upúta pozornosť aj radiátor vyhotovený ako skulptúra. Na konci je jedáleň so stolom a geometrickými stoličkami One Chair od Konstantina Grcica.

Podlahy sú pokryté masívnym drevom, ktoré dodáva priestoru príjemnú prívetivosť. Kde je potreba, bol priestor oddelený sklenenými krídlami s grafickým motívom rôzne veľkých bublín v zelenej farbe.

Veľká pozornosť bola venovaná aj hlavnej spálni, ktorá tvorí samostatnú zónu skladajúcu sa zo štyroch častí, predsiene, samostatnej spálne, šatne a kúpeľne s dvoma umývadlami a dvoma sprchami. Geometrická jednoduchosť kúpeľne môže pôsobiť málinko stroho, ale krásne.



K detským izbám vedie z obývacej izby ďalšie schodisko, vyrobené z dreva a kovu a nalakované červenou farbou.

Po jeho boku je opäť vystavaný blok, tentoraz s lesklým červeným povrchom, ktorý ukrýva kúpeľňu patriacu k detským izbám. V tejto časti bytu je tiež priestranný štvorcový balkón.

Geometria poriadku
Loft s plochou 250 m2 si zachováva výrazné industriálne prvky, ktoré sú ešte akcentované zvolenými doplnkami, najmä svietidlami, ale aj veľmi zaujímavými vykurovacími telesami.

Na prvý pohľad zrejmá záľuba v geometrických tvaroch prepožičiava interiéru poriadok a organizovanosť, farby do neho zasa vnášajú hravosť a dynamiku. Dokonalosť celého projektu je ešte umocnená unikátnosťou miesta.

01 - Modified: 2007-11-08 16:19:00 - Feat.: 0 - Title: Úverová kríza môže oslabiť hospodársky rast vo východnej Európe
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:27