StoryEditor

Kúpil dom po predkoch. Dnes má zlatú baňu

22.08.2015, 00:00

V 20. rokoch minulého storočia si manželia Edwin a Alice Brockbankovci postavili krásne letné sídlo v poetickej krajine najväčšieho anglického národného parku Lake District, o ktorom píše portál idnes.cz. Ich vnuk David o 90 rokov neskôr dom odkúpil od nových majiteľov a rekonštrukciou z neho vytvoril dokonalé miesto pre odpočinok.



Stavba stojí v Lake District (Jazernej oblasti), ktorá je najdaždivejšou časťou Anglicka. Jej popularita medzi turistami a rekreantmi v posledných rokoch stúpa, a to aj vďaka množstvu tradičných i novo vznikajúcich fariem, malovýrobní biopotravín a pivovarov.

Jedným zo zapálených milovníkov tejto lokality je David Brockbank. "Žiadny návrat strateného vnuka sa nekonal, miesto som vo svojej duši nikdy neopustil," hovorí. "Dom rodičia predali až po dedkovej smrti, do svojich jedenástich rokov som bol zvyknutý tráviť takmer všetky voľné dni na usadlosti Skyline," spomína David Brockbank.

Keď rodičia dom predali, žiadne prázdniny už neboli také ako predtým. Neopakovateľné čaro divokej prírody a voľnosti v kombinácii so spomienkami na idylu u starých rodičov spôsobili, že sa David o niekoľko rokov neskôr, keď už bol dospelý, rozhodol dom odkúpiť späť.

Od jednoduchej myšlienky však k realizácii viedla tŕnistá cesta. Počas dekád, kedy sa v dome striedali rôzni majitelia, sa mu nedarilo dobre. Neprofesionálnymi a často necitlivými prestavbami v ňom vznikol labyrint izieb, pribudli nové a nekoncepčné prístavby, nejaký čas bola stavba dokonca rozdelená medzi dvoch majiteľov a fungovala ako dvojdom.

David a jeho manželka, fotografka Annabel Williamsová, majú tri dcéry. Na kúpu takej veľkej nehnuteľnosti im nezostávali potrebné financie a uviazať sa k veľkej hypotéke sa obávali. Na dom však nikdy nezabudli.



V priebehu rokov sa snažili udržiavať vzťahy s aktuálnymi majiteľmi a vilu navštevovať, aj keď nie vždy to bolo ľahké. Šťastie sa na rodinu usmialo pred desiatimi rokmi, keď sa posledná majiteľka rozhodla dom predať.

Vďaka dobrým vzťahom dostal David prednostnú ponuku ku kúpe. Dcéry boli už odrastené a nič nebránilo odvážnemu kroku. Hoci bola cena veľmi priateľská, manželia zaplatili za odkúpenie sídla Skyline v prepočte 1,4 milióna eur.

Začala náročná prestavba, ktorá trvala dva roky. Všetky návrhy rekonštrukcie si kompletne urobili David s Annabel sami. Aby ušetrili, pridali si k svojim profesiám aj povinnosti stavbyvedúcich a na usadlosti sa každý deň striedali.

V prízemí vznikol jeden veľký otvorený a dokonale presvetlený priestor, ktorý prepája kuchynský kút s jedálňou a obývačkou. Nechýba ani technické a sociálne zázemie a komora so záhradným náradím. V poschodí vily sú súkromné ​​izby manželov a ich troch dospelých dcér. Všetko dopĺňa veľká šatňa a bonusom je súkromná samostatná izba pre hostí, prístupná po vonkajšom schodisku.



Najväčšie spálne, ktoré patria rodičom, sú skutočným klenotom: na izbu plynule nadväzuje kúpeľňa. Môžete si dopriať horúcu vaňu aj sprchu, obe varianty ponúkajú nádherné výhľady do okolitej krajiny. Manželia obnovili pôvodný tenisový kurt na pozemku, opravili turistický chodník, ktorý vedie hranicou pozemku a investovali do terénnych a záhradných úprav okolo vily.

Jediné, v čom si nechali staronoví majitelia poradiť, bolo zariadenie interiérov. Na návrhoch vybavenia spolupracovala rodinná priateľka, bytová dizajnérka Sarah Jane Nielsenová. Annabel ako profesionálna fotografka túžila po ateliérovej ​​svetlosti a dizajnovej čistote.

Dostatok svetla vďaka veľkolepému preskleniu interiéru, hojnému použitiu bielej farby a ďalšej škály svetlých béžových a sivých odtieňov zároveň spoľahlivo eliminuje pochmúrnu náladu, ktorá by sa pri častých dažďoch mohla do domu vkrádať.

Dojem veľkorysého a rozmarného interiéru s dotykom luxusu dosiahla bytová dizajnérka použitím nadštandardných materiálov: schodisko je vyrobené z mramoru, sedačka a poťahy sú z kvalitných talianskych látok, nábytok bol poväčšinou vyrobený na mieru priestoru. Kuchynský kút je z dielne firmy Webbs Kitchens.

Kompletná prestavba celej nehnuteľnosti stála v prepočte ďalší milión eur. Usadlosť sa však manželom podarilo dvojnásobne zhodnotiť. Dnes si v dome David s Annabel užívajú sviatky s celou rodinou, bežné dni však vo vile netrávia.

Po zvyšok roka ju ponúkajú na prenájom na luxusnom dovolenkovom serveri Unique Home Stays. Rodina sa musela kvôli kúpe zadlžiť a prenájom im tak pomáha splácať úvery. Vyskúšať si bývanie v luxusnej vile môže ktokoľvek, cena za noc začína v prepočte na necelých 600 eurách a minimálna dĺžka pobytu sú štyri dni.

01 - Modified: 2007-08-28 07:23:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko zrušilo organizáciu príbuzných obetí z Beslanu
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:26