StoryEditor

Radikálny byt aj životný štýl. Manželia vymenili televíziu za plátno

24.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Stará prístavba továrne na dvore už pôvodnému účelu neslúžila. Lenže vo Viedni sa byty v zaujímavých lokalitách hľadajú ťažko, tak prečo nevyskúšať premenu továrenského objektu na bývanie? Mladý pár si k tomu prizval pražské architektonické štúdio oooox, píše portál idnes.cz.



Dvorná prístavba starého továrenského objektu predstavovala klasický podlhovastý kváder. Pôvodnú dlhú a úzku dispozícii rozdeľovalo niekoľko priečok, vstup nadväzoval na starú časť domu. Napriek tomu nešlo o nudnú hmotu, veľmi zaujímavý prvok predstavovali od začiatku tehlové klenby.

„Pôvodný priestor sme takmer celý otvorili, uzavretá zostala iba spálňa v zadnej časti traktu. Obytnú izbu s kuchyňou a jedálňou sme od pracovne oddelili čiernou kubickou hmotou, ktorá ukrýva technické zázemie bytu. Vo vstupnej časti bytu je umiestnená kúpeľňa a predsieň,“ opisuje dispozíciu architektka Radka Valová zo štúdia oooox, ktorému mladý pár zveril celý projekt.

Aj s ohľadom na umiestnenie a pôvodné určenie objektu riešili architekti interiér prevažne vo svetlých tónoch šedej, využili bielené drevené podlahy a biely nábytok, ako kontrast použili pre zázemie a oceľové konštrukčné prvky čiernu farbu.

Celú rekonštrukciu sa im podarilo vyriešiť bez zásadných stavebných úprav, takže aj rokovania s úradmi prebehli pomerne ľahko a rýchlo.

S filmovým plátnom v čele
Ako už v súčasnej dobe tradične tvorí obývacia izba, jedáleň a kuchyňa jeden spojený priestor, aj keď nie úplne. Jednotlivé zóny sú striktne dané, odpočinkový priestor je od kuchyne oddelený industriálnou priečkou tvorenou dvoma oceľovými stĺpmi s betónovou výplňou, ktorá slúži pre spustenie premietacieho plátna.



Až luxusne veľký priestor kuchyne tvoria vysoké skrine s rúrami, chladničkami a potravinovou skriňou. Praktický ostrovček s veľkou pracovnou plochou je okrem drezu, varnej dosky a vinotéky doplnený aj o konvektomat so šírkou 90 cm. To vypovedá o majiteľoch mnohé: majú radi dobré a dobre upravené jedlo, často si pozývajú priateľov a radi ich hostia.

Varný ostrovček je nasvetlený zostavou betónových svietidiel s priznanou zavesenou kabelážou v čiernej farbe. Celá kuchyňa je vo vysokom bielom lesku, ktorý vhodne dopĺňa pracovná doska z umelého kameňa. Zaujímavosť? Hrdzavé perforované plechy slúžiace ako vnútorná okenice zdobí nečakaný „dekor“: veľké písmená nepredstavujú značku výrobcu, ale prezývky klientov.



Pre majiteľov a hostí je určený nielen veľký jedálenský stôl s drevenými stoličkami, ale tiež malý baristický pult pre prípravu kávy.

Kde sa odpočíva aj pracuje
Otvorená pracovňa nadväzuje hneď na vstupnú časť domu a umožňuje tak prijímať pracovné návštevy bez narušenia súkromia zvyšnej časti bytu. Pracovňa je vybavená obojstranným pracovným stolom a závesnou knižnicou.

Spálňu umiestnili architekti do pomerne malého priestoru, kam sa vojde práve len veľká posteľ a nočné stolíky, tie tvoria jednoduché betónové kvádre. Na spálňu priamo nadväzuje šatňa a príručná toaleta, oboje oddelené sklenenou priečkou z dymového skla.

„Kúpeľňa naopak predstavuje pomerne veľkorysý priestor s veľkou walk-in sprchou a vaňou v priestore. Od vstupnej haly ju oddeľuje industriálna oceľová sklenená priečka,“ upozorňuje architektka Valová.
Obľúbený povrch štúdia oooox, teda betónová stierka vo svetlo šedom odtieni, pôsobí elegantným a nadčasovým dojmom. V tesnej blízkosti kúpeľne nájdete druhú samostatnú toaletu, kde nechýba ani pisoár. Pre časté návštevy ideálne riešenie.

Výsledný dojem z interiéru podčiarkujú doplnky zo sortimentu showroomu Loooox, pre ktorý si architekti štúdia oooox vyberajú dizajnové kúsky z celého sveta.

 

O projekte a autoroch
Dizajn: štúdio oooox - Radka Valová, Martin Moravec
Štúdio oooox funguje už viac ako 10 rokov. Špecializuje sa na návrhy a rekonštrukcie rezidenčných interiérov, nesnaží sa zasahovať do ostatných oblastí architektúry a stavebníctva.
"Robíme len to, čo vieme a čo nás baví. Ak chcete postaviť dom alebo navrhnúť kaviareň, pošleme vás za niektorým z našich kolegov. Správnym partnerom sme pre toho, kto chce navrhnúť interiér bytu či domu alebo rekonštruovať rodinný dom," hovorí Radka Valová, ktorá ateliér zakladala spoločne s Jakubom Valom.
Za dobu viac ako desiatich rokov štúdio zrealizovalo okolo 140 projektov, vďaka tomu získali architekti bohaté skúsenosti s používaním materiálov či technologických procesov a podarilo sa im obklopiť sa zručnými a zodpovednými dodávateľmi.
Pred tromi rokmi založilo štúdio aj značku Loooox s dizajnovými interiérovými doplnkami, ktoré architekti vyberajú osobne.

01 - Modified: 2007-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna ostala nad 34,00 SKK/EUR
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:31