StoryEditor

Manželia si po 30 rokoch dopriali nový interiér. Dáva im chuť do života

27.07.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Interiér tohto českého domu pôsobí nesmierne prívetivým, až terapeutickým dojmom. Akonáhle vstúpite, rozhostí sa vo vás pokoj. Je prestúpený sviežim duchom a energiou staršieho činorodého páru, píše portál idnes.cz.

Manželia dom postavili podľa vlastných predstáv svojpomocne už v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Časom ho upravovali, ale nestačilo to, priali si zásadnú zmenu. Zvažovali dokonca aj stavbu nového domu na inom pozemku. Nakoniec sa pustili do radikálnych úprav svojej takmer tridsať rokov starej nehnuteľnosti.



Na základe dobrých osobných skúseností zverili návrhy do rúk architekta Martina Franka zo štúdia Deconcept a realizácii stavebnej spoločnosti Termil z Jablonca nad Nisou. Tá v čele s Liborom Milotom a s tímom ľudí bola ich oporou po celý čas náročnej realizácie. Dielo odovzdala vo veľmi dobrej kvalite.

Aká bola vaša predstava?
Ladislav: Priali sme si do domu priviesť viac svetla, tiež sme potrebovali vytvoriť maximálne bezbariérový priestor a eliminovať schody. Takisto sme kládli dôraz na prevádzku domu, komfortné technológie a finančné úspory. Hoci išlo o rekonštrukciu, docielili sme parametre pasívneho domu. Interiér je čiastočne ozvučený a ovládame ho pomocou elektronického zariadenia na inteligentnú domácnosť. Do navrhnutého konceptu sme zasahovali minimálne, nechali sme architektovi voľné ruky. Získal si nás hneď prvým návrhom. Potom už všetko bežalo hladko, priebežne sme konzultovali len niektoré detaily, napríklad sme si priali konkrétnu značku kuchynských spotrebičov.



Věra: Túžila som po palete svetlých prírodných odtieňov. Veľmi sa mi páči kombinácia rôznych béžových tónov s bielou farbou. Osobne som si priala veľa úložného priestoru, čo najviac vstavaných skríň. Keď príde napríklad dcéra s manželom a vnučkou, je tu dosť pohodlia aj pre nich. Majú tu vlastné zázemie so spálňou aj kúpeľňou. Tiež som si predstavovala veľkú sedaciu súpravu, rovnako tak jedálenský stôl vnútri aj vonku na terase a veľmi dôležitý pre mňa bol aj presun práčovne zo suterénu na prízemie.

Ako ste spokojní so schodiskom? Vzhľadu interiéru môže veľmi ublížiť, ak s ním príjemne nesplynie alebo sa nestane jeho atraktívnou dominantou.
Ladislav: Kým sme oslovili architekta Franka, dosť sme sa s ním natrápili. Zvažovali sme rôzne lanká, sklenenú podestu a ďalšie zmeny, ktoré sme následne zavrhli. Schodisko v interiéri predsa len tak neprehliadnete. Nechceli sme, aby bolo príliš mohutné a upútavalo pozornosť, ale muselo byť stabilné a bezpečné. Výsledok predčil naše očakávania.

Věra: Orieškom bolo tiež umiestnenie televízora. Nebolo žiaduce, aby nám pri vstupe do obývacej izby padol zrak priamo naň. Preto je rafinovane skrytý za bielym zasúvacím panelom.



Z čoho ste nadšení?
Věra: Zo všetkého! Z domu i záhrady. Je rovnako skvelá ako dom. Naozaj si užívam dobre vybavenú kuchyňu. Rada varím na indukčnej doske špeciálne vytvarovanej pre panvicu wok. Tú som si veľmi priala rovnako ako vstavaný kávovar, aby sme si mohli pripravovať espresso. Nedám dopustiť na práčku a sušičku, ktoré mám teraz v prízemí viac po ruke. S vnučkou si užívame nevšedné lôžko s nebesami a veľmi oceňujem aj príjemné prostredie kúpeľní. Náš dom milujem.

Ladislav: Najviac ma prekvapilo, ako si architekt poradil so suterénom. Premenil ho v úžasné wellness centrum, kde využívame saunu aj priestor pre oddych. Rád tu sledujem športové prenosy. Teší ma, ako nám moderné technológie spríjemňujú život, ako ho inteligentný systém uľahčuje, ale hlavne ako praktický a pohodlný interiér a krásne prostredie okolo náš život ovplyvnilo a skvalitnilo. Dáva nám veľa energie a chuť do života.

Slovo architekta
„Pôvodný dom pôsobil stiesneným a ponurým dojmom. Snažil som sa ho vyčistiť, maximálne otvoriť a jednotlivé priestory vizuálne prepojiť. Podarilo sa prebúrať aj časť stropu nad prízemím. Tým som vytvoril vzdušnú galériu nad obývacou izbou pre umiestnenie sôch a obrazov,“ hovorí architekt Martin Frank.

Obe podlažia prepája oceľové schodisko s drevenými stupňami. Svojou bielou farbou priestor nepohlcuje, ale odľahčuje. „K presvetleniu som použil svetlú, až škandinávskou paletu farieb, od bielej cez smotanovú až po šedú, na dreve i kameni, v kombinácii s etnickým umením a artefaktmi. Takisto exteriér domu so šedou patinou dreva na fasáde a terasách s prúteným nábytkom je farebne prepojený s interiérom a stáva sa v lete jeho súčasťou a ďalším obytným priestorom,“ dodáva architekt Frank.

01 - Modified: 2007-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN
01 - Modified: 2022-09-26 12:37:22 - Feat.: - Title: Polícia ukázala autá, o ktorých „rozhodli“ Slováci. Víťazný dizajn nakoniec nepoužila 02 - Modified: 2022-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Farby, ktoré dvíhajú mladých od počítačov: Revitalizácia ihriska v Petržalke je návratom ku koreňom 03 - Modified: 2022-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Nečakaná novostavba: Dom, ktorý zapadol do okolia ako odraz majiteľa. Výsledok je viac než vydarený 04 - Modified: 2022-09-23 09:00:18 - Feat.: - Title: Pocta legendárnej Škode 1100 OHC: Česi predstavili koncept športiaku, ktorého sa ani nedotknete 05 - Modified: 2022-09-21 09:35:20 - Feat.: - Title: Hlavný ťah v Ružomberku už rekonštruujú, potrvá to vyše mesiaca
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. september 2022 17:33