StoryEditor

Byt pre mladú manažérku. Od architektov, na ktorých je poradovník

26.02.2016, 14:42

Mladá britská manažérka Kate pracuje v Istanbule a žije v byte s rozlohou 130 metrov štvorcových, ktorý prešiel v roku 2015 nákladnou rekonštrukciou. Premeny sa ujalo miestne populárne štúdio Ofist, píše idnes.cz.

"Prichádzajú za nami klienti a pýtajú sa, ako by si mohli zmeniť a upraviť svoje bývanie. Každému hovoríme, že si musí najskôr zodpovedať základnú otázku: odráža môj domov dostatočne moju osobnosť? Keď som doma, som to naozaj ja? Cítim sa doma pohodlne?" vysvetľujú návrhári Yasemin Arpacová a Sebahattin Emir, ktorí museli pre nekonečný zástup záujemcov vytvoriť poradovník.

Britská manažérka Kate sa už svojho vysnívaného bývania od štúdia Ofist dočkala. Do Istanbulu sa presťahovala kvôli zamestnaniu. Pracuje podobne ako desiatky ďalších v textilnom priemysle. Domov našla v živej a dynamickej istanbulskej štvrti Beyoglu v centre mesta. Bytový dom v historickej štvrti, ktorý si vyhliadla, prešiel pred štyridsiatimi rokmi generálnou prestavbou. Tá mu však vôbec neprospela. Všetky negatíva, teda nízke stropy, zlé konštrukcie a mizerné materiály, ale prebila unikátna lokalita a nádherný výhľad zo strechy domu. Pohľady na trblietajúce sa more a slávnu zátoku Zlatý roh zvíťazili a Kate sa rozhodla byt prestavať podľa vlastného gusta.



Koncepcia bola od začiatku jasná. Kate, ktorá denne rokuje s desiatkami ľudí a je neustále obklopená hlukom, farbami a materiálmi, chcela domov, kde bude čerpať nové sily. Puristickú bielošedú farebnosť zatepľuje drevená podlaha a zvyšku bytu sa vymyká aj kúpeľňa pripomínajúca turecké kúpele hammam s vaňou a sprchou obloženú drevom. Kúpeľňa pre hostí odráža skôr typický anglický štýl.

Byt má jednoduchú dispozíciu. Na jednej strane je spoločenský priestor, ktorý nadväzuje priamo na vstup do bytu a pokračuje točitým schodiskom na strešnú terasu, na druhej je súkromná zóna dvoch spální s kúpeľňami a malým balkónom. Obývacej izbe okrem knižnice dominuje leštený mramor a liatinový krb, prírodný mramor je aj v kúpeľni majiteľky. Arpacová a Emir sa držia poctivých a prírodných materiálov, akými sú masívne drevo, kvalitný textil, mramor alebo klasická keramika.

Radi navrhujú pre svojich klientov veľké knižnice, ale samozrejme len vtedy, ak budúci majiteľ je skutočne veľký čitateľ a má čím police naplniť. "Už sa nám stalo, že si klient knižnicu prial a neváhal si objednať množstvo kníh len na výplň, to ale nie je nič pre nás," spomína Arpacová.

Biele plechové schodisko zjemňujú vyrezané lístky. Ich podoba presne kopíruje listy zo stromov v parku Gezi, kde pred tromi rokmi protestovali ochrancovia životného prostredia proti ich výrubu. Situácia gradovala demonštráciami a Kate, ktorá sa akcie zúčastnila, si chcela uchovať spomienky na tieto búrlivé dni.

P
ri vybavovaní bytu siahli dizajnéri po osvedčených svetových značkách. V kúpeľni je kolekcia Starck 3, ktorú vytvoril Philippe Starck pre Duravit, kuchynská linka je od firiem Vitra a Artema. V celom byte sú jednoduché a elegantné svietidlá z dnes už klasickej kolekcie Glo-ball, ktorú pre značku Flos navrhol v roku 1998 britský dizajnér Jasper Morrison.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:55