Aj v kuchyni bol na podlahu použitý "mramorový koberec" vo svetlej farbe, aby pomohol priestor opticky zväčšiť. Snímka: Prima
StoryEditor

Architekti splnili sen babičke a vnučkám. Byt zmenili na nepoznanie

01.04.2016, 00:00

Možno to dojme aj vás. Príbeh dvoch sestier, ktoré skončili v detskom domove a babička si ich vybojovala až po niekoľkých rokoch, má šťastný koniec. Sestry si želali novú kuchyňu ako poďakovanie obetavej babičke, lenže ona zasa izbu pre nich. Nakoniec sa splnil sen všetkým, píše pre portál idnes.cz Alena Řezníčková.

Maturantka Jana prihlásila rodinu do televíznej šou Ako sa stavia sen, aby sa babička, ktorá ju a sestru zachránila z detského domova a obetavo sa o ne stará, dočkala konečne novej kuchyne. Z dôchodku na ňu nenašetrí.

Príbeh sestier (16 a 18 rokov) je dosť desivý, ich mama začala brať pred rokmi drogy, zadĺžila nehnuteľnosť, kde bývali, a potom utiekla do Anglicka. Manžel musel splácať dlhy, ktoré urobila, a výchovu troch detí (najstarší syn je už dospelý a bývajú inde) nezvládal. Súrodenci skončili v detskom domove.



Babičke, ktoré si ich chcela vziať hneď k sebe, úrady nevyhoveli, povolené boli len návštevy. Až pred dvoma rokmi, po zmene legislatívy, sa k nej mohli dievčatá konečne nasťahovať.

Babička je v očiach dievčat veľmi statočná žena. Snaží sa ich pripraviť do života, učí ich variť, starať sa o domácnosť. Pomáha jej aj jej druhý manžel, tiež dôchodca, ktorý sa o vnučky stará tak, ako keby boli jeho vlastné.

Pre architektov Kamilu Douděrovú a Františka Kobližku, ktorí dostali túto premenu na starosť, to bol hlavne súboj s časom. Premena v dome, ktorý predtým slúžil ako predajňa, bola s ohľadom na päť dní, kedy musí prebehnúť, časovo takmer neriešiteľná. Hlavne kvôli krivým podlahám, pod vrstvou kobercov a PVC našli totiž remeselníci okrem zvyškov betónu iba sypanú škvaru.

Komplikácie vlastne spôsobila aj rodina: dievčatá chceli kuchyňa pre babičku, tá preferovala novú izbu pre dievčatá, „aby konečne bývali ako ostatní mladí ľudia“.

Zariadenie bytu je totiž viac než „retro“. Dizajnéri sa ale nakoniec rozhodli vyhovieť obom generáciám. Aj kvôli osudu, ktorý rodinu stretol.

Kuchyňa vo vanilkovej
Dvojizbový byt mal pôvodne kuchyňu, obývaciu izbu a spálňu. Aby sestry získali vlastnú izbu, vyčlenila im babička pôvodnú obývačku, tá sa „presunula“ do kuchyne. Samotná kuchynská linka je skôr torzom kuchyne, síce s úzkou umývačkou, ale s chladničkou v predsieni a obmedzenou pracovnou plochou.

V obytnej kuchyni zvolili dizajnéri riešenie s kuchynským ostrovčekom, po ktorom babička túžila, pretože mala predstavu o spoločnom varení s vnučkami. Na ostrovček nadväzuje stôl s „barovým“ nástavcom, na druhej strane ho drží na mieru vyrobená preglejková doska, vyrezaná do geometrického oblúka s perforovanými otvormi.

Nové dvere sú farebne zladené s vanilkovou kuchyňou. Snímka

Babička sa okrem vysnívaného ostrovčeka dočkala aj naplnenia ďalšieho želania, a to rúry vo výške očí, ohýbanie pri pečení jej už nerobilo žiadnu radosť. Autorom premeny sa podarilo umiestniť v kuchyni aj vstavanú chladničku, tá bola predtým v predsieni.

Vanilkovú kuchyňu doplnili aj dvere od firmy SEPOS v zhodnej farbe a v kovaní, ktoré zodpovedá zvolenému štýlu nábytku aj veku domu. Pôvodné by pôsobili vedľa nového nábytku dosť odpudivo.

V miestnosti žiari aj rohová pohovka (Phase), na podlahu aplikovali remeselníci takzvaný mramorový koberec s plničom pórov, to kvôli ľahšej údržbe. Vyrovnala sa tak krivá podlaha, počas niekoľkých málo hodín bol povrch pochôdzny. Najväčšie nerovnosti však musel vyriešiť betón, toho spotrebovali remeselníci hneď celé dve palety.

Poschodové postele pre dievčenskú izbu
Dievčatá viedli časté spory o jediný pracovný stôl, dizajnéri im dopriali každej vlastný. Spanie vyriešili poschodové postele, šírka matracov dovolí aj prespanie kamarátok, čo bolo jedno z dievčenských želanie. Vzhľadom k vysokým stropom, kvôli ktorým sa však izby zle vykurujú, predstavuje táto varianta praktické riešenie.

Sestry dostali atypickú poschodovú posteľ, takže má každá svoje súkromie. Snímka

Veľké zrkadlo a krajčírska panna sa tento rok budú hodiť hlavne Janke, ktorú čaká maturitný ples. Študuje štvrtý rok hotelovú školu, Naďa zas prvý rok strednú školu zameranú na sociálnu činnosť. Tento odbor si nevybrala náhodou, jej snom je pomáhať deťom. Pre ňu bola nová izba vo svetlých farbách tým najkrajším darčekom k šestnástym narodeninám.

A názor architektov na celú premenu? „Nakoniec sme zvládli zrealizovať obe izby, inak by to bola doslova Sophiina voľba, vybrať buď kuchyňu pre babičku, alebo izbu pre dievčatá. Štýl kuchyne s obývačkou je ľahko vidiecky, primeraný veku babičky, avšak doplnený výraznou modernou farbou, predsa len tam žijú aj dve mladé slečny,“ opisujú dizajnéri Kamila Douděrová a František Kobližka.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:46