Svetlé farby a vybúranie priečky pomohli k výraznému zväčšeniu priestoru kuchyne spojenej s obývacou izbou, ktorá slúži aj ako spálňa pre mamičku Janu. Snímka: Prima
StoryEditor

Z bytu s nešťastnou dispozíciou vytvorili štýlové bývanie

02.04.2016, 00:00

Viac ako zlá dispozícia dvojizbového bytu, ktorú majiteľka, hoci v dobrej viere, ďalšou úpravou ešte viac pokazila. To bol hlavný problém, s ktorým sa museli architekti vysporiadať počas rekonštrukcie tohto interiéru, píše pre portál idnes.cz Alena Řezníčková.

Ďalšie pokračovanie televíznej šou prináša opäť veľmi smutný príbeh. Samoživitelka Jana je na invalidnom dôchodku, kvôli ochoreniu kĺbov absolvovala už v siedmich mesiacoch prvú operáciu, ďalšie počas rokov pribúdali. V dvojizbovom byte býva so svojou mamičkou Jarmilou a synom Tomášom.

O otca Jana prišla, keď mala osem rokov, zomrel doma na infarkt. Jej mamičke, ktorá je dnes už na dôchodku a dokonca sa popasovala s rakovinou, vtedy zostali na starosť tri deti (8, 9 a 13 rokov), dve dcéry a najstarší syn. Rodina si síce pomáha, ale peňazí nikdy nebolo toľko, aby si matka s Janou mohli dovoliť poriadnu rekonštrukciu.

Do relácie Ako sa stavia sen prihlásila rodinu Janina staršia sestra, ktorá s rodinou býva neďaleko. Priala si pre mamičku a sestru novú kuchyňu.



Lenže to pre dizajnérov Martinu Pištělákovú a Petra Hodana nebolo riešenie súčasnej situácie.
Rozhodli sa riskovať a počas piatich dní vykonať akciu „guľový blesk“: z kuchyne sa stala detská izba, z detskej izby a obývačky jeden veľký obytný priestor, kam sa zmestila kuchyňa, jedáleň, obývačka i spálňa mamičky Jany. A premena sa nevyhla ani predsieni.

Tá kuchyňa ...
Obe ženy sa veľmi snažia, ale zatiaľ zvládli len rekonštrukciu kúpeľne. Babička má svoju izbu, pre Tomáška, Janinho syna, vytvorili vlastnú izbu. Je to ale len dosť neutešený „rezanec“, ktorý vznikol rozdelením obývačky pomocou sadrokartónovej priečky. Vstup do nej skladacími lamelovými dvermi znamená takmer nulovú zvukovú izoláciu.



Pri prvej rekonštrukcii bola vybúraná aj priečka medzi kuchyňou a zvyškom obývacej izby. Lenže aj tak na kuchynskú linku zostalo minimum miesta. Nebola tu takmer pracovná plocha na varenie, chýbal digestor, o umývačke mohli obe ženy iba snívať...

Chladnička musela byť v predsieni. Zo starobného a invalidného dôchodku sa proste moc nenašetrí. Pritom obe dve rady varia aj pečú.

Dizajnéri sa preto rozhodli k veľmi radikálnemu kroku: vybúrať sadrokartónovú priečku medzi obývacou a detskou izbou, aby z dvoch „rezancov“ vznikla dostatočne veľká obdĺžniková miestnosť s plochou cez 20 m2.

Malý Tomáš dostal novú posteľ, dekorácie zodpovedájú jeho veľkému koníčku. Snímka

Zamurovať naopak nechali priechod medzi kuchyňou a obývačkou, z kuchyne tak vznikla dôstojná detská izba s plochou takmer 12 m2 a hlavne samostatným vstupom z chodby. Tomáš dostal aj „dospelácku“ posteľ miesto svojej detskej poschodovej postele, veľký pracovný stôl aj dekorácie zodpovedajúce jeho veľkej záľube, futbalu.

Nová kuchynská linka (Oresi) v kombinácii bielej a v súčasnej dobe veľmi obľúbenom dekore dubu ponúka ako dostatok pracovnej plochy, tak úložného priestoru. Spotrebiče Whirlpool sú v atraktívnom prevedení, čelné plochy majú z bieleho skla, do kuchyne sa vošla aj vstavaná chladnička a rúra v ergonomicky vhodnom umiestnení.

Pre Janu zaobstarali autori premeny síce rozkladaciu pohovku (Phase), ale s kvalitným matracom a jednoduchou manipuláciou. To je pre ženu, ktorá trpí veľkými problémami s kĺbmi a chrbticou, veľmi príjemný bonus.

Dvere a predsieň robia prvý dojem z bytu
Premene neunikla ani predsieň. Martina Pištěláková a Petr Hodan sa vtipne vyhrali s výmenou dverí, nakombinovali biele zárubne a dvere so zárubňami a dvernými krídlami od výrobcu SEPOS v módnej šedobéžovej farbe, ktorú použili aj na výmaľbu.

Z bývalej „chalupárskej“ predsiene tak vznikol príjemný a svetlý priestor, ktorému výrazne pomohlo aj zvolené osvetlenie. V celom interiéri bolo tiež nutné porovnať podlahy, dizajnéri nechali všade položiť vinyl, ktorý je odolný a ľahko sa udržiava.

„Táto premena bola obrovská výzva, čo sa rozsahu v takom krátkom čase týka. Z pôvodného plánu rekonštruovať obývaciu izbu s kuchyňou a maximálne so vstupnou chodbou sa vykľula rekonštrukcia i detskej izby. S výsledkom sme ale spokojní. Dispozícia kuchyne, a hlavne ostrovčeku so stolom, bol asi tak ôsmy návrh, vyšiel ako jasne najlepší,“ hodnotia dizajnéri Martina Pištěláková a Petr Hodan.

Hlavne Martina sa neubránila pri odovzdávaní nejakej tej slze. Príbeh rodiny ju dojal, možno aj preto sa tentoraz dizajnéri pustili do oveľa väčšej rekonštrukcie, ako bolo pôvodné „zadanie“.

Akcia bola časovo veľmi náročná, pretože napríklad voda sa od pôvodnej kuchyne posúvala o päť metrov, čo je kvôli spádu pomerne veľa, ale inštalatéri sa s tým zdarne popasovali. Vďaka novým materiálom a technológiám (napríklad vysokopevnostnému sadrokartónu, ktorý unesie aj ťažké kuchynské skrinky alebo bezdrôtovému ovládaniu svietidiel od spoločnosti iNELS) sa všetko stihlo v termíne.
 

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:49