Štúdio Brunetti design
StoryEditor

Zo starého domu urobili moderné bývanie. Padali aj nosné steny

10.05.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Manželia v Stredočeskom kraji si vybrali za svoj nový domov postaršiu vilku. Mestečko ponúkalo pokoj aj rýchlu dostupnosť do hlavného mesta, kam dochádzajú za prácou. Radikálnej rekonštrukcii sa však starý dom vyhnúť nemohol, píše idnes.cz.

Dom už dávno nezodpovedal nárokom na súčasné bývanie, a tak bolo nutné jeho stav razantne upraviť. „Na naše štúdio sa investori obrátili na základe predchádzajúcej spolupráce, aj vďaka tej sme dostali voľné ruky," hovorí Kateřina Čábelková zo štúdia Brunetti design, ktoré majitelia oslovili.

Hlavným zadaním bolo vymyslieť nové funkčné dispozície. Namiesto malých izieb a chodieb na prízemí mal vzniknúť veľký spoločenský priestor, pretože rodinu často navštevujú priatelia.
Búranie sa nevyhlo ani nosným stenám. Stavebne sa však podarilo všetko vyriešiť tak, aby sa celé spodné poschodie premenilo na jeden obytný priestor.


Prírodné materiály sú základ

Pri návrhu kládli investori aj architekti dôraz na použitie prírodných materiálov, od podlahy až po masívnu dosku jedálenského stola. Dôležité bolo aj vyriešenie úložných priestorov.
Príkladom je kuchynská linka, kde sú namiesto klasických horných skriniek použité posuvné dvere. Tie je možné po skončení varenia jednoducho zavrieť a kuchyňa hneď vyzerá uprataná. Vnútri sa zároveň skrýva osvetlenie pre pracovnú dosku a zásuvky pre drobné spotrebiče.

Ďalším prianím majiteľov bolo ponechať v dome pôvodnú špajzu. Autori premeny ju schovali za drevený obklad a prepojili so zostavou vysokých skríň tak, aby vstup splynul s ostatným nábytkom a nepôsobil rušivo.

Keďže manželia netrávia čas sledovaním televízie, architekti ju nahradili projektorom, ktorý využíva veľké posuvné dvere oddeľujúce obývaciu časť od haly so schodiskom ako projekčné plátno."Schodisko vzniklo podľa nášho autorského návrhu, kedy sme nechali repasovať pôvodné drevené nášľapy. Nové zábradlie, prestupujúce celým priestorom, vznikalo na mieru priamo na mieste,“ vysvetľuje Kateřina Čábelková.

Jedna kúpeľňa nestačí
V dome sú dve kúpeľne. Spodná slúži predovšetkým ako technická. V drevenom stĺpe vedľa sprchovacieho kúta je práčka so sušičkou, vedľajšia nábytková zostava je určená na ukladanie upratovacích potrieb vrátane špinavej bielizne. Pracovná doska slúži na skladanie a žehlenie oblečenia.

Horná kúpeľňa vznikla spojením pôvodnej kúpeľne, samostatného WC a väčšej nevyužitej chodby. Vďaka tomu získali architekti priestor aj pre umiestnenie voľne stojace vane a sauny, kde si dvojica môže užívať chvíle relaxácie a pohody. „Zjednotením použitých materiálov sme sa snažili, aby dom pôsobil nadčasovo a odolával trendom pri dosiahnutí maximálnej funkčnosti a pohodlia. Výhľadovo majitelia plánujú aj vybavenie ďalších izieb,“ dodáva Kateřina Čábelková.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:29