Japonský architekt Sou Fujimoto skombinoval prvky svojho charakteristického minimalistického rukopisu s tradičnou indonézskou remeselnou prácou, aby v Hongkongu vytvoril jedinečný medzikontinentálny priestor, píše dezeen.com.
V reštaurácii, kaviarni, salóniku a obchode sa zákazníci cítia ako na potulkách svetom, v ktorom sa stretáva tropický dažďový prales, škandinávska jednoduchosť a orientálna ornamentálnosť. Miesto nesie meno Potato Head (Zemiaková hlava) a je Fujimotovým prvým ukončeným projektom v Hongkongu.
Dizajnéra si najala indonézska sieť hotelov PTT Family. Priala si, aby vytvoril Potato Head v Hongkongu ako predĺženú ruku ich populárneho plážového klubu na Bali navrhnutého architektom Androm Matinom. Nový hongkonský lokál sa skladá z malého obchodu ponúkajúceho kávu a tovar pre domácnosť, z baru v prednej časti priestoru, z reštaurácie a hudobného salóna.
Vkročte do rámu
Pri vchode do predajne Fujimoto nainštaloval množstvo tenkých bielych rámikov. Vytvárajú hotovú paletu malých výkladov a výstavných plôch pre predmety tak na priečelí predajne ako aj pri kávovom pulte. Za pultom sa kovové biele rámy menia veľkostne aj tvarovo, čím dovoľujú vyniknúť vešiakom a poličkám prezentujúcim celý rad tovaru pre domácnosť, ktorý si možno v obchode zakúpiť. Čisté biele línie rámov vhodne dopĺňajú geometrické vzory zdobiace presklené fasády. Sú symbolickým znázornením klasických bezpečnostných oceľových mreží, ktoré pokrývajú tisícky okien v Hongkongu.
Na ľavej strane priestoru, v miestach, kde sa obchod spája s barom, sa dizajnér najväčšmi vybláznil. Vytvoril tu neopakovateľný farebný a tropické pralesy pripomínajúcu atmosféru. Zákazníkom nad hlavami visia zrkadlové skrinky s orosenými zelenými rastlinami.
Exotika aj klasika
Nábytok použitý v Potato Head je zmesou indonézskeho dizajnu a klasiky z polovice minulého storočia, a to vrátane kožených modernistických kresiel z dielne Marcela Breura. Cieľom bolo vytvoriť zaujímavý kontrast s Fujimotovou minimalistickou estetikou.
Reštaurácia nazvaná Kaum sa nachádza v zadnej časti spoločných priestorov. Zámerne sú v nej skonštruované nízke stropy a použité tmavo ladené a bohaté dekorácie. Architekt chcel, aby v reštaurácii vládla intímna atmosfére s príchuťou starobylého orientálneho luxusu. V Zemiakovej hlave sa tak klienti cítia ako keby cestovali po svete. A to tak šikovne, že sa dokážu ocitať na rôznych vzdialených miestach v jednom čase.