Austrálsky architekt Christopher Polly pridal domu v Sydney zo začiatku 20. storočia asymetrické predĺženie a vytvoril tak jasnú, dvojnásobnú výšku obytného priestoru naplneného modernistickým nábytkom.Brett Boardman
StoryEditor

Predĺžením vznikol dom s viacerými úrovňami. Je vzdušný a svetlý

09.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Austrálsky architekt Christopher Polly pridal domu v Sydney zo začiatku 20. storočia asymetrické predĺženie a vytvoril tak jasnú, dvojnásobnú výšku obytného priestoru naplneného modernistickým nábytkom, píše portál dezeen.com.

Polly pridal do zadnej časti existujúceho domu na predmestí Petersham vďaka predĺženiu neuveriteľných 170 metrov štvorcových, skrývajúc ich za jeho nepravidelný tvar a nápadne pôvabný jednofarebný obklad z ulice. Nezvyčajná forma štruktúry je vytvorený klinovitými segmentmi, ktoré sa rozprestierajú od priamočiareho dvojpodlažného bloku. Tieto kliny vytvorili terasu a oddychovú zónu obytného priestoru na prízemí aj knižný kútik odľahlej novej spálne a pracovne na hornom poschodí.

Rozšírenie je mierne prepadnuté vo vzťahu k pôvodnému domu kvôli lokalite vo svahu, vytvorené usporiadaním viacúrovňového interiéru. Obe časti budovy sú prepojené presklenou chodbou, cez ktorú si architekt predstavoval roztiahnutie pôvodného priestoru do nového. „Tento dvojstupňový mezonet je prepojený s pôvodným domom a vertikálne i horizontálne sa rozvíja do prepojených vnútorných priestorov, ktoré rozvinul svoje pôvodné rozloženie,“ povedal Polly.

A presne tento nápad podnietil autora pomenovať projekt Rozvinutý dom. „Naprojektovanie klinov do zadnej časti rozvinulo akoby jeho obal,“ dodal architekt. Drevené schodisko je nainštalované v tomto spojovacom úseku plánu spolu s kúpeľňou, úžitkovým priestorom aj malým nádvorím na severnej strane. Schodisko pokračuje už od vstupnej haly, ktorá vedie k študovni a dole do nového salónika a jedálne.

Veľké okenné rámy v študovni ponúkajú výhľad na koruny stromov aj oblohu a s miestnosťou je prepojená aj nižšie položená spoločenská miestnosť so zakriveným átriom. Prázdny priestor je navrhnutý tak, aby podporil vzájomné prepojenie medzi priestormi a dovolil svetlu a vzduchu cirkulovať z terás. Nové priestory sú doplnené dreveným nábytkom a klenutým stropom zo svetiel, ktoré odkazujú na obdobie obývania pôvodného domu.

01 - Modified: 2024-05-01 14:35:00 - Feat.: - Title: Austrálsky premiér označil násilie páchané na ženách za "národnú krízu" 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 03 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 04 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 05 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 08:50