StoryEditor

Kancelária alebo obývačka? Vydarená rekonštrukcia zmenila pracovisko na domov

12.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Portugalské dizajnérske štúdio NPS Arquitectos prepojilo a zrekonštruovalo dva identické radové domy v meste Porto. Zvnútra pripomínajú rodinné apartmány, no pritom slúžia ako nové centrálne sídlo pre Združenie portugalských architektov, píše dezeen.com.

Nové kancelárie Združenia pre severné regióny Portugalska sa nachádzajú v centre mesta Porto. Prináleží im dvojica symetrických budov umiestnených po oboch stranách úzkej uličky. Organizácia zakúpila vily v dezolátnom stave ešte v roku 2002.  Architektonické štúdio NPS Arquitectos bolo poverené rekonštrukciou budov a vytvorením administratívnych priestorov, ktoré by pripomínali pohodu a komfort domova a zároveň eleganciu a estetickú úroveň zodpovedajúcu novému majiteľovi.

Organizácia sa sem presťahovala len pred pár mesiacmi a nové pôsobisko si nevie vynachváliť. Členovia Združenia sa zhodujú, že skôr ako v kanceláriách sa cítia v starých mestských vilách ako doma v obývačke. To isté platí aj o učebných priestoroch, knižnici a konferenčnej miestnosti.

Podľa vzoru mešťanov
Jedna z budov sa musela starostlivo renovovať, keďže sa v nej v chvályhodnom stave zachovalo mnoho pôvodných prvkov, a to vrátane mramorového obkladu na schodisku, okien a zložitých nástenných ornamentov. Naopak, druhá budova musela prísť o niektoré podlahy, steny aj časť strechy, pretože už boli v stave, kedy sa nedali zachrániť. Celková rekonštrukcia druhého mestského domu i preto vyžiadala oveľa obsiahlejší proces renovácie.

"Náš návrh potreboval tri typy architektonických zásahov -- konzerváciu alebo reštaurovanie, rekonštrukciu a novú výstavbu," vyjadrilo sa štúdio NPS Arquitectos. Rekonštrukcia sa zamerala na zachovanie pôvodného charakteru stavieb ako budov pre pohodlný život mešťanov. Zároveň ich obohatila o niektoré nové moderné detaily. Išlo napríklad o zjednodušenie niektorých z architektonických prvkov a aplikovanie minimálnej palety farieb.

Potreba ďalších verejných priestranstiev, vrátane výstavnej miestnosti, kaviarne, kníhkupectva a malej spoločenskej sály, viedla k rozšíreniu budovy. Konkrétne k nadstavbe na zadnej časti pozemku.

NPS Arquitectos

Útulný minimalizmus
"Vzhľad novej budovy mal byť jednoduchý a diskrétny, na rozdiel od premrštenej veľkoleposti okolitých budov," dodali architekti. "Chceli sme vytvoriť nový kompozičný prvok medzi rôznymi konštrukciami." Prízemie a prvé poschodie je napríklad spojené schodiskom, nad ktorým sú umiestnené svetlíky. Tie slúžia, presne ako v časoch, keď vilu obýval pôvodný majiteľ, ako spoľahlivý zdroj denného svetla.

Exteriér sa nesie v jednoduchom duchu s čistými líniami a základnou paletou materiálu. Interiér je doplnený o drevené kabinety a schodisko s mosadznými držadlami. Tie esteticky a pocitovo zmäkčujú inak minimalisticky strohé zariadenie. Výsledok je čarovný. Keď centrálu navštívite, budete sa podobne ako jej zamestnanci, cítiť ako doma a v práci zároveň. Nečudo, že rekonštrukciou stavieb sa chodia inšpirovať aj obyvatelia Porta, ktorý si chcú nanovo zariadiť svoje vlastné príbytky.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:24