StoryEditor

Pred záplavami utiekli na prvé poschodie vily. Interiér oživili doplnkami

17.07.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Vilku v širšom centre Olomouca s výhľadom na chrám svätého Václava postihli v roku 1997 katastrofálne povodne, aké vraj prídu raz za 500 rokov. Napriek tomu sa majiteľ rozhodol zrekonštruovať jedno jej poschodie a svoje bývanie presťahovať nad prípadnú hladinu vody, píše idnes.cz.

Našťastie si investori mohli bývanie v dome vybrať, vilka totiž bola postavená v 40. rokoch minulého storočia ako dvojbytová. Pôvodné dispozície prízemia, kde majitelia bývali pred záplavou, im už však po odchode detí nevyhovovali. Byt na zvýšenom prízemí tak bude mať nové využitie, možno ho prenajímať či využiť ako zázemie pre návštevy detí a vnúčat. Pre druhé podlažie tak vzniklo pre nové "bývanie nad vodou".


Investor zveril projekt architektke Zuzane Staňkovej z Ateliéru Zuzi. V priebehu spracovania štúdie navrhla celkom päť variantov možného riešenia. Investori nakoniec po dohode s autorkou zvolili kombináciu dvoch variantov dispozície.

Bývanie bez kompromisov
Plocha všetkých miestností je viac ako 75 metrov štvorcových. Požiadavku na byt s dispozíciou 4 + kk tak bolo možné splniť bez kompromisov. Za vstupnými dverami zo spoločného schodiska sa vstupuje do haly, ktorú si investori priali nezahltiť nábytkom a pritom naplniť klasické požiadavky na túto miestnosť. Hneď za dverami je tak miesto pre rýchle odloženie sezónnych zvrškov a topánok, možno si tu sadnúť pri obúvaní, odložiť kabelku aj kľúče. Celý priestor zväčšuje veľkoplošné zrkadlo na stene. To pomáha priviesť do haly aj svetlo prenikajúce sklenenými výplňami dverí z obývacej izby a jedálne.

Už v hale použila Zuzana Staňková farby a materiály, ktoré sa opakujú v celom byte: na podlahe je prírodný dub, steny sú v neutrálnej bielej s doplnkom jemne šedých tónov na tapete, nábytok je kombináciou prírodného zlatého duba a bieleho lesku. Dizajnérka použila tak denné prirodzené osvetlenie prichádzajúce cez sklo dverí ako aj umelé, ktoré sa rozlieva z rampy schovanej za zníženým stropom zo sadrokartónu.

Archív Zuzany Staňkovej

Dôraz na vzdušnosť
Z haly vedie pätoro dverí. Obývacia izba, jedáleň a kuchyňa sú orientované do pokojnej ulice, spálňa a pracovňa majú okná obrátené do veľkej záhrady. Prvé dvere vpravo vedú do obývacej izby, ktorá možno prekvapí vzdušnosťou a prehľadným členením. Veľká pohovka láka na posedenie naproti knižnici. Televízia predstavuje len doplnok, nie hlavný prvok priestoru. Majitelia totiž preferujú počúvanie hudby a čítanie, čomu bol tiež podriadený návrh úložného systému v miestnosti.

Tapeta so zvislými pruhmi zdôrazňuje vzdušnosť priestoru. Osvetlenie bolo prispôsobené jednotlivým funkciám. Podlahová lampa umožňuje pohodlné čítanie na pohovke. Osvietenie obrazov rampou na stene spolu s rampou pri strope pomáha vytvoriť intímnejšiu náladu. Sledovanie televízie je príjemnejšie pri rozsvietení LED pásikov na dne knižnice. Na stolíku pracovného kútika nájdete lampu z rovnakej "rodiny" ako sú ostatné svietidlá v byte.

Odkladací stolík pri pohovke má vďaka svojej veľkosti tendenciu sa strácať. Jeho sklenená horná doska poskytuje pohľad na koberec akoby zarámovaný obvodom stolíka. Pohodlné kreslo pri písacom stolíku možno využiť na posedenie s knihou alebo ho prisunúť k pohovke, keď sa v miestnosti zíde väčšia spoločnosť.

Archív Zuzany Staňkovej
Šalamúnske riešenie

Dnes veľmi žiadané prepojenie obývacej izby s kuchyňou a jedálňou vyriešili veľké dvojkrídlové posuvné dvere. Dizajn dverí je minimalistický, a to vďaka použitiu dverových puzdier so skrytou zárubňou. Dizajn kuchyne a jedálne sa nesie v jednotnom duchu s obývacou izbou. Kuchyňa sa môže zdať malá, ale inteligentné úložné systémy ju umožňujú využiť do posledného milimetra. Nechýba tu umývačka, teplovzdušná rúra, indukčná varná doska, ani moderný digestor v kombinácii bieleho skla a nerezu.

V úzkom priechode by klasické úchytky na dvierkach prekážali, situáciu vyriešilo ich zasadenie do hrany dvierok. Na kuchyňu priamo nadväzuje veľký jedálenský stôl pre šesť osôb. Optickému oddeleniu kuchynského pracoviska a stola napomohla drevená doska, ktorá takticky bráni stolujúcim vo výhľade na drez a jeho okolie.

V jedálni sa našlo miesto pre väčšinu úložných priestorov v byte, hoci to na prvý pohľad nie je zrejmé. Celú jednu stenu totiž tvoria skrine, ktorých veľkosť potláča zvolená farebnosť. Povrch je v lesklej bielej, ktorá odráža svetlo, takže hmotnosť skríň vôbec nevnímate.

Archív Zuzany Staňkovej

Využité na maximum
Spálňa nie je veľká, ale pohodlná dvojlôžková posteľ s úložným priestorom tu aj vďaka svojej farebnosti nepôsobí nijako mohutne. Odkladacie nočné stolíky sú malé, využívajú však na maximum svoj pridelený priestor. Súčasťou spálne je ešte aj malá šatňa skrytá za posuvnými dverami a úložný priestor na sezónne veci nad šatňou.

Pracovňa majiteľa je vhodným miestom na únik pred čulými vnúčatami aj na popoludňajšiu siestu. Pre potrebu prenocovania je v pracovni jedno lôžko s kvalitnou plochou na ležanie aj s úložným priestorom. Veľká knižnica pojala rozsiahlu zbierku kníh, už dnes je takmer obsadená v dvoch radoch za sebou. Pracovný stôl s pohodlným kresielkom láka aj na posedenie s knihou. Osvetlenie v pracovni vyriešila autorka použitím repasovaného pôvodného lustra a stolovej lampy zo 40. rokov minulého storočia. Pracovňa tak dostáva punc príjemných starých čias.

V kúpeľni nájdete veľké umývadlo s úložnou skrinkovou zostavou, ktoré sa v priestore stráca vďaka zrkadlovým čelným plochám. Majitelia poslúchli odporúčanie autorky návrhu a v kúpeľni si nechali nainštalovať bezbariérový sprchovací kút s odtokovým žľabom, sklápacím sedadlom a sprchovou zostavou s hlavicou s funkciou dažďa. Vďaka čírym skleneným dverám sprchy priestor kúpeľne pôsobí vzdušne. Dizajnové chrómované rúrkové kúrenie má integrované vešiaky pre uteráky, možno sa tak tešiť na vyhriatu osušku či župan. Samostatné WC prístupné z haly farebne zodpovedá koncepcii celého interiéru. Umývadlo v ňom však nenájdete. Tak si to prial investor.

Archív Zuzany Staňkovej
Čo najpôvodnejšie

K základným požiadavkám a zároveň odporúčaniam autorky návrhu patrilo zachovanie krásnych drevených parketových podláh, svietidiel a interiérových dverí z doby vzniku vily. Okná boli vymenené už predtým v rámci zateplenia fasády, kedy obvodový plášť vrátane členenia okien zostal zachovaný v pôvodnej podobe.

Celá rekonštrukcia predstavovala veľmi náročnú záležitosť, boli vymenené všetky rozvody vody a kanalizácie, vykurovací systém sa musel zrekonštruovať vrátane výmeny vykurovacích telies. Pôvodná elektroinštalácia nevyhovovala ani požiadavkám investora, ani novým bezpečnostným normám. Parketová podlaha bola citlivo repasovaná a ošetrená olejovým voskom. Krása dubového dreva vďaka tomu vynikla v snáď ešte krajšie kresbe, než bola tá pôvodná. V kuchynskom kúte sa z praktických dôvodov použila stierková podlaha v dizajne betónu.

Pôvodné kazetové dvere s plnou aj sklenenou výplňou boli opravené. Sklenené výplne sú nové, ale zodpovedajú dobe vzniku domu. Kovanie dverí nechala Zuzana Staňková starostlivo znovu použiť, podarilo sa nájsť aj chýbajúce komponenty a kľúče. Všetok nábytok bol vyrobený na mieru.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:42