StoryEditor

Veľkorysý byt na malom priestore. Odstránené priečky a strešné okná spravia divy

27.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Britské štúdio NimTim Architects zrekonštruovalo malý dvojizbový byt v Londýne, a vytvorilo tak pohodlné a štýlové útočisko pre detskú kardiochirurgičku, píše dezeen.com.

Byt zvýrazňuje pastelovo modrá kuchynská linka a veselé obrazy. Tieto výrazné prvky harmonicky dopĺňajú slabohnedé dubové parkety s cikcakovým vzorom a šedo biele mramorové obklady.  

Dvojizbový apartmán sa nachádza na prvom poschodí radového domu pochádzajúceho z ranej viktoriánskej éry. Budova stojí v štvrti Westbourne Gardens v západnej časti centrálneho Londýna. Rozloha bytu rátajúca 45 metrov štvorcových ho pasuje na obydlie tesne pod minimom obytných štandardov v hlavnom meste Veľkej Británie.

Oáza v džungli
Klientka, ktorá delí svoj ​​čas medzi Londýn, Leeds a južný Egypt, požiadala dizajnérske štúdio NimTim Architects o modernizáciu bytu. Chcela lepšie a efektívnejšie využívať pomerne skromný priestor, ktorý bol  predtým ešte zmenšený rozdelením medzi tri úzke miestnosti.

"Naša zákazníčka chcela mať byt, ktorý by jej poskytol útočisko v rušnom srdci Londýna a v ktorom by našla oázu ticha, pokoja a pohody v rámci svojho extrémne nabitého pracovného programu," vysvetlili architekti Tim O'Callaghan a Nimi Attanayake z NimTim Architects.  

Ako prvé odstránilo dizajnérske duo niekoľko priečok a nánosy predošlých renovácií, čím odhalilo pôvodné prvky apartmánu. Následne pridali tri elementy, ktoré predefinovali rozloženie bytu: malú pastelovú kuchyňu, kameňom a mramorom obloženú kúpeľňu a spálňu so šatníkom z čerešňového dreva.

Megan Taylor pre NimTim Architects

Viktoriánska vznešenosť
"Tieto prvky tvoria elegantné trojrozmerné rozloženie priestoru. Zachovávajú vznešenosť hlavnej miestnosti v prednej časti apartmánu a zároveň spĺňajú všetky požiadavky na moderný obytný priestor," povedali O'Callaghan a Attanayake.

Obývacia izba s kuchyňou, navrhnutou firmou Naked Kitchen, je spestrená farebným nábytkom, napríklad žltým čalúneným kreslom a zeleným mramorovým stolom. Spálňa je naopak koncipovaná ako intímny priestor v tlmených farebných tónoch. Miestnosť je lemovaná vstavanou skriňou s rozkladacími prvkami vrátane postele. Opticky je prepojená s obývačkou dubovou parketovou podlahou.

Dvere zabudované v šedej mramorovej stene v kuchyni vedú do kúpeľne. Tu strešné okná umožňujú dennému svetlu prechádzať z obývacej časti až do spálne. Kúpeľňa je obložená bielym mramorom a je akusticky upravená tak, aby sa zabezpečila hluková izolácia medzi jednotlivými miestnosťami. "Výsledkom je pohodlný obývací priestor, ktorý na minimálnej ploche opäť poskytuje priestrannosť pôvodného viktoriánskeho interiéru a architektúry," dodali architekti.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 02:15