StoryEditor

Nebojíte sa výšok? Postavte si dom s vyhliadkovým mostom nad obývačkou

02.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Ostrá biela ryha predeľuje fasádu moderného iránskeho domu. Šrám funguje ako vstupná brána do budovy aj ako umelecký prvok, píše dezeen.com.

Dom, ktorý dostal meno Afsharian´s House, je jedným z najčerstvejších príkladov boomu progresívnej iránskej architektúry. Pod jeho návrhom i realizáciou je podpísané teheránske štúdio ReNa Design.

Architekti dom pripravili pre mladú štvorčlennú rodinu – manželský pár, ich syna a dcéru. Hlavnou požiadavkou klientov bola stavba, ktorá by sa dala rozdeliť na tri samostatné ubytovacie jednotky, keby to v budúcnosti bolo potrebné.

Navždy spolu
„Víziou majiteľov domu bolo nechať si postaviť príbytok, ktorý by ich neoddeľoval od potomkov ani keď o niekoľko rokov dospejú. Vytvorením sídla s potenciálnymi samostatnými jednotkami sa zaistilo, že rodina zostane pokope, aj keď každý z jej členov bude viesť vlastný život v svojom apartmáne v rámci rodinného sídla,“ vysvetlili architekti zo štúdia ReNa Design.

Budova vo finálnej podobe ráta tri plnohodnotne zariadené poschodia. Na prízemí je situovaná garáž a jeden apartmán. Na prvom poschodí sa nachádzajú obývacie priestory a hosťovská izba. Na najvyššom poschodí sú umiestnené spálne a detské izby pre členov rodiny, ďalšia obývačka a kuchyňa. Poschodia vzájomne spája veľkorysé sklené átrium. Na dve polovice je preťaté mostom, ktorý spája spoločenské priestory s kuchyňou.

Most má čiernu kovovú konštrukciu. Tá mu zabezpečuje stabilitu a zároveň esteticky odkazuje na jemne priemyselný charakter celého zariadenia budovy. Po krajoch nezvyčajnej „lávky“ sú namontované sklené panely. Obyvateľom domu a ich hosťom  umožňujú bezpečné prechádzanie domom so skutočne netradičnými výhľadmi.  

Štúdio ReNa Design

Dom na mieru
Základ interiéru tvorí kombinácia teplých materiálov a príjemných farieb – bledo oranžových pálených tehál, klasickej bielej vápennej omietky a hnedého dreva. Miestnosti sú vďaka obrovským skleným oknám átria po celý deň prežiarené slnečným svetlom z každej svetovej strany.  

Výstredný vonkajší vzhľad budovy bol tiež šitý priamo na mieru a na výslovnú žiadosť klienta. Manželský pár si prial domov s jedinečným dizajnom, ktorý by bol nielen neprehliadnuteľnou rodinnou stavbou, ale zároveň by inak architektonicky monotónnej ulici dodal sochársky a umelecký charakter.

V pláne je prístavba ešte dvoch poschodí. Na každom sa bude nachádzať samostatný apartmán. Dostupný bude zo spoločného schodiska ako aj z výťahu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:10